Hedelyskolen
Fra PCB-ramt skolebyggeri til sundt og moderne læringsmiljø
Hedelyskolen
Fra PCB-ramt skolebyggeri til sundt og moderne læringsmiljø
Læs projektets egen beskrivelse
Hedelyskolen fik i 2014 målt et af landets højeste niveauer for PCB i indeluften. I stedet for at rive skolen ned er skolen blevet skånsomt PCB-saneret, hvilket er sket med stor respekt for bygningens eksisterende arkitektoniske kvaliteter.
I dag er PCB-niveauet reduceret til et niveau, der ligger under sundhedsstyrelsens grænseværdier, og skolen har tilmed fået optimeret deres indeklima betragteligt med blandt andet nye ventilationssystemer, ny belysning og akustikregulering. Renoveringen har således givet nyt liv til de ellers hårdt ramte bygninger.
Blik for brugerne
Det var i sig selv et bæredygtigt valg at bevare et arkitektonisk vellykket skolebyggeri fra 1970’erne fremfor at rive ned og bygge nyt. Men derudover blev der under renoveringen tillige valgt mange bæredygtige løsninger. Af energitiltag kan nævnes implementeringen af intelligent lys, installeringen af balanceret ventilationsanlæg med varmegenvinding og facaderenoveringen med efterisolering og nye vinduer med solafskærmning.
Eksempelværdi
Projektet på Hedelyskolen har været med til at sætte nye standarder inden for PCB-sanering. I sager med skyhøje PCB-niveauer har standarden været nedrivning eller renoveringer, der har forvoldt store ødelæggelser på bygningsmassen. Denne gang er det lykkes at reducere PCB-niveauet til tilladte standarder ved hjælp af termisk stripning. Kort fortalt omfatter det, at man fjerner bygningens primære, sekundære og tertiære kilder såsom alle løse bygningsdele helt ned til fugeniveau. Dernæst varmer man de PCB-ramte rum op til 60 grader og indsamler PCB ved hjælp at en ventilator, der blæser luft rundt i lokalet og dernæst opsamler den frigivne PCB i kulfiltre. Da man gik i gang med denne metode på Hedelyskolen, var den afprøvet et par gange før, men aldrig med så imponerende et resultat til følge.
Økonomi og værdiforøgelse
PCB-saneringen har forvandlet et potentielt sundhedsskadeligt miljø til et sundt og trygt miljø til glæde for elever såvel som lærere. Dertil kommer, at man i denne sag har fået pengene til at række til nye energitiltag, bedre indeklima og moderne læringsmiljøer. Fremfor udelukkende at fjerne PCB eller pakke den ind og dernæst genskabe skolen 1:1, har man blandt andet benyttet renoveringen til at skabe moderne rammer med mere lys ved hjælp af intelligent belysning, transparente døre og lysere materialer. Dertil kommer, at der er arbejdet med akustikregulerende lofter og akustikregulerende legemøbler, hvilket har påvirket lydniveauet så positivt, at gangarealer og fællesarealer nu som noget nyt kan inddrages til undervisningsbrug.
Parter bag projektet
Bygherre: Greve Kommune. Arkitekter og Ingeniører (totalrådgiver): AI a/s. Entreprenør (hovedentreprise): Enemærke & Petersen.
Samarbejdspartner (miljøanalyser): Golder Associates
Yderligere information om projektet
http://www.ai.dk/projekter/2015-322-hedelyskolen/
Sted
Dønnergårds Alle
2670 Greve