fbpx

HB Trapper

Nyt liv til 50 år gamle administrationsbygninger

Se mere

HB Trapper

Nyt liv til 50 år gamle administrationsbygninger

Læs projektets egen beskrivelse

I den vestlige del af Herning har HB Trapper sit hovedkontor med både administrations- og produktionsfaciliteter. Virksomheden der producerer trapper, gelændere, altaner og stålkonstruktioner, har siden starten i 1971 haft fokus på at levere høj kvalitet og innovative løsninger. Selvom der er sket meget siden starten af 70’erne, har HB Trapper formået at fastholde sin position, som en innovativ virksomhed, der ikke er bange for at gå nye veje og udfordre sig selv mht. materialer og produktionsmetoder.

Hovedkontoret i Herning har med sin placering direkte op ad Ringkøbingvej, der forbinder Herning med det vestlige Jylland, altid haft en markant placering, med stor synlighed for de mange tusinde daglige forbipasserende. Virksomhedens facade ud mod den vestlige hovedfærdselsåre har i de seneste år stået som en tidstypisk industrivirksomhed, med et udtryk, der langt fra matcher den virksomhed HB Trapper er i dag. Med ambitionen om at løfte hovedkontorets fysiske rammer til et nyt niveau, indledte ledelsen en dialog med BIG, Bjarke Ingels Group – En dialog der førte til en markant transformation af de gamle bygninger, så administrationsbygningen med den meget synlige facade i dag, står som det ypperste eksempel på virksomhedens egen håndværksmæssige formåen.

De tidligere slidte og utidssvarende bygninger har gennem den omfattende renoveringsproces fået nyt liv, og fremstår i dag som et stærkt eksempel på en traditionsrig håndværksvirksomhed, der har haft modet til at gennemføre et projekt uden kreative og materialemæssige begrænsninger.

Blik for brugerne

Det giver mere end nogensinde mening at prioritere miljøet, og det har naturligvis sat sit præg på byggeriet, der er en højisoleret og moderne bygning med et tema i metal og glas. Man har i videst muligt omfang gjort brug af den eksisterende bygningsmasse og integreret den i det nyrenoverede byggeri, hvor genanvendelse og upcycling har været nogle af hovedprioriteterne.

Brugskvalitet

Det nye hovedkontor for HB Trapper har under transformationen ændret karakter fra et nedslidt byggeri, der ikke længere matchede virksomhedens behov til i dag at være et råt stålhus, hvor kombinationen af blot 6-7 forskellige materialer nu udgør rammerne om et velfungerende arbejdsmiljø. Det rå og “kolde” materialevalg til trods, er det lykkedes BIG og HB Trapper at skabe et tematiseret byggeri, der fremstår varmt, åbent og imødekommende. Materialer og bearbejdning er kombineret til helhed, der udover at fungere som showcase for virksomhedens håndværksmæssige kunnen, også danner rammerne om en hverdag, hvor medarbejderne trives og hvor den interne logistik fungerer. Byggeriet er en lille by af tematiserede bokse i forskellige materialer, hvor hver boks har sine egne materialer og klart definerede funktioner.

Bidrag til omgivelser

Sin meget synlige beliggenhed til trods, har bygningerne gennem de sidste mange år stået mere eller mindre ubemærket hen. Det har for de forbipasserende været nemt at overse det lidt slidte rødbrune byggeri. Selvom virksomheden har haft succes på det forretningsmæssige område, har det herningensiske hovedkontor levet sit stille liv i skyggen af nabovirksomhederne i udkanten af Herning. Med de nyrenoverede bygninger har HB Trapper for alvor markeret sin eksistens lokalt, nationalt og internationalt. På den nordlige facade, ud mod Ringkøbingvej, åbner den store glasfacade op med sine mange 6 meter høje glasfelter, og giver de forbipasserende et direkte kig ind i en virksomhed, der i snart 50 år har ligget på den samme adresse - men som ikke længere har tænkt sig, at ligge ubemærket hen.

Eksempelværdi

Transformationen af de gamle bygninger på Enggårdvej 15 i Herning har fra starten været et ambitiøst projekt, hvor man har ønsket et resultat der skulle stå som et eksempel på, hvad man med mod, godt håndværk og en innovativ tilgang er i stand til at skabe med relativt få typer materialer. Ambitionerne blev indfriet, og resultatet er i den grad blev bemærket og beundret. Kort tid efter den officielle indvielse i juni 2019 modtog byggeriet således Herning Kommunes Bygningspræmieringspris for at være et innovativt foregangsbillede. “Byggeriet viser hvem der bor der, og hvad virksomheden kan...” som det hed i ordene fra Hernings borgmester Lars Krarup. For HB Trapper, der selv har stået for en stor del af byggeriet, har det været afgørende at man med renoveringen har haft muligheden for at demonstrere sit eget håndværk - og det er lykkedes. De transformerede bygninger er i dag virksomhedens bedste visitkort.

Solidt samarbejde

Samarbejdet med Herning Kommune har fra start til slut været eksemplarisk. Vi fik en dispensation i forhold til lokalplanen, da man ikke havde kunnet forstillet sig sådan en bygning i Snejbjerg ved Herning. Behandlingstiden har i alle henseender været kort og gnidningsfrit. Arkitektfirmaet BIG har været design arkitekt på projektet og tilblivelsen af de konkrete løsninger er sket i et samarbejde mellem Big og vores egen tegnestue/ tekniske afdeling. HB Trapper er bygherre, bruger og udførende på projektet. Alle fag er udført af udvalgte håndværkere og en stor del er udført af egne håndværkere. Samarbejdet har fungeret perfekt i alle henseender. Alle parter har været meget løsningsorienterede. Der har fra alle været udvist stor interesse i, at finde gode funktionelle løsninger.

Økonomi og værdiforøgelse

Værdiforøgelsen ved gennemførelse af renoveringen er uvurderlig for HB trapper. På den ene side oplevelsen af at arbejde i bygningen, fællesarealerne som giver sammenhold og fællesskab, men i lige så stor grad værdien af at have en bygning fungerende som showroom, hvor gæster og besøgende får en oplevelse af vores verden og muligheder med stål og glas.

Udførelseskvalitet

Den 6 meter høje, rå og industrielle administrationsbygning i to plan er 74 meter lang og 10 meter bred. Med ca. 750 m2 har man fremtidssikret virksomheden med åbne, fleksible kontorfaciliteter, der uden tvivl vil kunne danne rammerne om en virksomhed i vækst de næste mange år. Det har været en forudsætning, at man skulle demonstrere mulighederne med de materialer HB Trapper arbejder med til dagligt, og byggeriet har derfor gulve, vægge og lofter i stål samt facader i “rå” aluminium, corten og glas. Køkkenboksen, der ligger midt i byggeriet er i rustfrit stål, toiletboksen er lavet i stål, messing og spejlglas - og mere end 2.000 m2 ståloverflader er blevet behandlet med bi- og bonevoks. En af de største udfordringer ved anvendelsen af de meget rå og ærlige materialer har været at fastholde en høj detaljeringsgrad og efterlade indtrykket af høj finish og sans for detaljerne - Det er da også en stolt bygherre, der i dag kan fremhæve sine medarbejdere og håndværkere for særdeles veludført arbejde, der ikke har efterladt noget til tilfældighederne. Som en del af processen har man udover administrationsbygningen også moderniseret produktionshallerne og alle udvendige facader er således renoveret, så de bidrager til det arkitektoniske helhedsindtryk og efterlader en fuldt renoveret virksomhed. Det færdige byggeri står i dag tilbage som resultatet af et godt samarbejde mellem en af landets ypperste arkitektvirksomheder og en innovativ bygherre, der ambitiøst men ydmygt har sat et markant arkitektonisk aftryk med det transformerede byggeri på den jyske hede.

Parter bag projektet

Bygherre HB Trapper A/S
Rådgiver BIG, Bjarke Ingels Group A/S
Udførende HB Trapper A/S

Sted

Enggårdvej 15
7400 Herning

Realiseret

2019

Indstillingsår

2020, 2021, 2022, 2023

Anvendelse

Erhverv

Areal

501-5.000m2