fbpx

Frits Jørgensens Have

Fra sygehus til moderne almene boliger med respekt for oprindelsen

Se mere

Frits Jørgensens Have

Fra sygehus til moderne almene boliger med respekt for oprindelsen

Læs projektets egen beskrivelse

Det tidligere Faaborg sygehus, der er placeret centralt i byen, er med sin renovering blevet fuldstændig forvandlet. I 2011 stoppede hospitalsdriften efter mere end 100 år, og de historiske bygninger i Frits Jørgensens Have rummer nu 40 nyrenoverede, almene boliger. Bygherren er Fyens Almennyttige Boligselskab, og for dem har det været afgørende at holde fast i byggeriets historie. Derfor er lejlighederne istandsat med stor respekt for den bevaringsværdige arkitektur, og de byder bl.a. på døre og vinduer, der i dén grad har historien for øje.

Mens byggeriets hoveddøre er blevet specialfremstillet hos en snedker, er de i alt ca. 350 vinduer fra VELFAC designet til lige netop gamle bygninger fra 1840’erne og frem til 1940’erne. Vinduerne er fra serien VELFAC Classic, og de tidløse vinduer med elegante sprosser spiller flot sammen med sygehusets oprindelige byggestil.

Frits Jørgensens Have er opkaldt efter arkitekten af samme navn, der i starten af 1900-tallet tegnede sygehusets hovedbygning. Udover de 40 lejligheder rummer ejendommen et fællesrum med fælleskøkken, spisesal, værksteder og urtehaver. Faciliteter, der samler beboerne i det ønskede bofællesskab.

Inspirerende ressourcetiltag

De sprossede vinduer understreger det autentiske udtryk fra det tidligere sygehusbyggeri, der har en stor plads i faaborgensernes hjerter. Det er et sted, som mange af byens beboere har en relation til. Der er de lokales børn født, mange har modtaget behandling, og flere har også arbejdet på sygehuset. Dermed spiller bygningen en stor rolle i områdets fortælling, så selvfølgelig skulle der gøres noget ved bygningerne med respekt for historien og lokalsamfundet.

Eksempelværdi

Med renoveringen af det tidligere Faaborg sygehus har man formået at bevare en historisk bygning med stor betydning for de lokale borgere og deres livshistorie. Hele processen har derfor været præget af stor respekt for den oprindelige arkitektur og ønsket om at beskytte de bevaringsværdige dele af sygehuset. Derfor kan de nye beboere i lejlighederne og resten af byens borgere fortsat føre byens ånd videre. Samtidigt inviterer de almene boliger indenfor i et fællesskab på tværs af generationer med forskelligartede boliger målrettet både unge, familier og seniorer.

Levende bygningskultur

Renoveringen er udført med stor respekt for det oprindelige sygehus og byggestilen. På den baggrund er der valgt en klassisk vinduesløsning, der spiller ind i historien og på samme tid giver kant med flotte detaljer. De nye vinduer er vedligeholdelsesvenlige og kræver minimalt arbejde, så både beboere og boligselskab har én ting mindre at tænke på.

Parter bag projektet

Bygherre: FAB (Fyens Almennyttige Boligselskab)
Arkitekt: Arkitektfirmaet Frost Larsen

Sted

Odensevej 51
5600 Faaborg

Fotos: Fotokredit: Berit Praëm Jensen, fotograf, FAB

Realiseret

2022

Indstillingsår

2023

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000 m²