Bondegården i Havreholm

Et bæredygtigt hjem med kreative indfald

Se mere

Bondegården i Havreholm

Et bæredygtigt hjem med kreative indfald

Realiseret

2016

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Rødbøgegaard er oprindeligt fra 1780, men er i 2015/16 gennemgået en enestående forvandling, fra nedlagt landbrugsejendom til en moderne bolig med tilhørende erhverv. Tanken har fra begyndelsen været at observere og forstå de spor og rumopdelinger, gården er født med. Derfor var det vigtigt at digte videre på det liv, der har været her for gårdens dyrehold. Der findes ikke mange bondegårde med så mange år på bagen som Rødbøgegård, hvor både inde og ude er totalt moderniseret, men på en facon, der er i pagt med stedets ånd. Det gælder ikke mindst de store fællesrum, der viser sporene af en tidligere landbrugsfunktion.

Den gamle grisestald er i dag børnenes fællesværelser, og spisebordet står i den gamle kostald. De små historier gør det sjovt og nemt at indtage de nye rum på stedets præmisser. Gården er renoveret i bund således er den isoleret og tilført jordvarme, skiftet tag, vinduer og døre, og den er idag et bæredygtigt sted for den moderne familie. Gården er bevaringsværdig hvorfor udfordringen har været at skifte funktionen fra gamle tider ud med ny bolig funktion, men stadig have fornemmelsen af stedet som en bondegård. Både mentalt og udtryksmæssigt.Processen var meget intensiv, både med rigtig givende dialog og åbenhed fra kommunen, og en byggeproces som blev holdt i hånden døgnets 24 timer i de 8 mdr renoveringen stod på. Familien boede i en 30 m2 skurvogn i al tiden, og var selv en aktiv del af processen med masser af beslutninger og justeringer hver dag, for at komme frem til et tidsløst og holdbart resultet i pagt med stedet og ånden.

Løsningen er idag en bondegård med 3 væsentlige funktioner.
En stor bolig etaberet i de gamle staldlænger, hvor fællesrummene er meget store og værelserne holdt små og enkle, for at fordre til samvær. Materialerne er tænkt i deres naturlighed og alle udnødvendige “lag” er skrællet af for at skabe en rå staldfornemmelse med betongulve, groft spartlede vægge, “ærlige” spær og natur troldtekt i lofterne. Indeklimaet i boligen er fantastisk og akustikken eminent. Naturen bydes indenfor og vejrets skift over årstider, døgn, timer og minutter er en stor del af at opholde sig i rummene, som er etableret med store vinduespartier fra gulv til loft for at trække både nartur og lys ind. De 2 andre funktion er Atelier for Arkitketur og design kombineret med en lejlighed i det gamle stuehus.

Ved at have 2 familier på gården og erhverv, er der liv hele døgnet og stedet ånder med dag og nat.
Det har givet et helt nyt liv og en nærhed i den lille landsby, hvor gården før lå øde hen, er der nu lys, liv og luft til al form for tilstedeværelse. Et åndehul, et pusterum i en travl tid, med klare spor til en fjern tid fra gamle dage. Ved at arbejde med dette renoveringsprojekt er der opnået et resultat der strækker sig længere end nybyg og ombyg/tilbyg på boliger i Danmark

Eksempelværdi

Se ovenfor

Samarbejde

Uden det fantastiske samarbejde alle parter har bidraget med, var vi aldrig kommet så langt. Projektet er en sand éner.

Brugskvalitet

Se ovenfor

Bidrag til omgivelser

Se ovenfor

Økonomi og værdiforøgelse

Meget meget bedre økonomi, energibesparelser svarende til et top moderne hus, og en markedsværdi der har 4-doblet sin værdi.

Energikrav og bæredygtighed

Se ovenfor

Udførelseskvalitet

Der er tænkt enkelt og budgetvenligt hele vejen igennem, uden at gå på kompromis med kvaliteten. Hvad kan man egentlig få ud af helt basismaterialer, og hvordan kan vi sætte pris på den ærlighed? Spørgsmål der flere gange om dagen er blevet stillet!

Yderligere information om projektet

https://monomal.dk

Sted

Plejeltvej 9
3100 Hornbæk