fbpx

Folk Kombucha

Et bryggeri der kombinerer elementer af videnskab, teknologi, tradition og design

Se mere

Folk Kombucha

Et bryggeri der kombinerer elementer af videnskab, teknologi, tradition og design

Læs projektets egen beskrivelse

Folk Kombucha er en af de seneste tilføjelser til det ikoniske Kødbyen i København. Det er et område, der har forvandlet sig til et kulturelt mødested og kreativt samlingspunkt, Folk er et moderne nordisk bryggeri, der blander traditionelle gæringsteknikker med videnskab, og tilfører nyt liv i en gammel drik, der er gået i arv gennem generationer. Bag det rummelige design, står det kreative studie Spacon & X, der sammen med Folk har designet et lokale der nytænker de traditionelle rammer på et bryggeri ved at kombinere elementer af videnskab, teknologi, tradition og design. Det er et rum, der skaber og giver mulighed for at engagere og dele viden med kombucha-samfundet.

Inspirerende ressourcetiltag

Bryggeriet sigter efter at blive brugt til et væld af formål med en stærk fællesskabsfølelse - en kerneværdi, som også skal flyde ud i rummene. Gennem workshops, events og samarbejder ønsker Folk at være i stand til at engagere og inspirere ligesindede virksomheder og nysgerrige folk fra bryggeriverdenen. Disse værdier var også nøglekomponenter i den kreative brief, som Spacon & X modtog.
Den rummelige organisering, Folk og deres lokaler omfatter, er alt fra produktionsrum, kontorer, en lounge og et eventrum. 1930'ernes funktionalistiske og industrielle bygninger er i dag fredede, derfor emmer lokalerne af en stærk følelse af karakter. Spacon & X havde til formål at bevare de eksisterende kvaliteter på en måde, så den besøgende kan se lokalernes forskellige lag. I hele rummet bevares Kødbyens arketypiske hvide flisevægge, og brune klinkegulve, samt de klassiske grønne marmorgulve kendt fra Irma.
For at hylde lokalernes lange historie og transformationsproces, søgte Spacon & X i den gennemgribende renovering at finde en balance mellem både det industrielle og organiske, og det maskuline og det feminine i designet. Det rummelige design resulterede i, at bygningernes stærke karakterfølelse i en kombination med subtile, organiske og innovative rumløsninger med funktionalitet og dens industrielle karakter blev ledetråden. Dette kom til udtryk på den måde, at farverne er blevet brugt som en rumlig beslutning. Rummet bruger en farveskala, der inkluderer Kødbyens signatur koboltblå, en varm orange, der er en signalfarve indenfor industrien kombineret med en mere organisk og feminin pink for at fremhæve, at det er en virksomhed ledt af kvinder. Og for at kunne iscenesætte rummet efter dets forskellige aktiviteter, er der desuden sat gennemsigtige overflader, der kan skifte farve, bag bryggeriets tanke.

Solidt samarbejde

''Samarbejdet med Spacon & X gav os mulighed for at skabe et rum der opfylder de stærke visioner, vi har for Folk. Vores kompromisløse tilgang til kombucha er lige så meget et forsøg på at samle, engagere og inspirere, som det er at skabe rum for nær værd. Vi arbejder med stor respekt for det traditionelle håndværk, for at genskabe, hvad en kombucha kan være. Spacon & X transmitterede vores historie, identitet og værdier til det rumlige design, så det virkelig afspejler, hvad Folk handler om; at gode ting går hånd i hånd.’’ - Nina Parna, Grundlægger & Medejer, Folk Kombucha.
’’Samarbejdet med Folk har været en virkelig inspirerende oplevelse, der har været en del af projektet fra begyndelsen og gennem hele renoveringen af den fredede bygning. Fra starten og hele vejen igennem har vi nøje udvalgt materialer og søgt efter designvalg, der fungerer i krydsfeltet mellem funktionalitet, rumlig organisering og æstetik. Sammen har vi arbejdet på at skabe en sanselig, rumlig oplevelse, der er båret af en høj grad af sans for detaljer og håndværk, hvor arkitekturen og designet iscenesætter skabelsen af kombuchaen på den mest optimale måde. Og på en måde, der omfavner rummets femininitet gennem mere taktile designvalg, der hylder det kvindelige drevne bryggeri'' - Malene Hvidt, partner og direktør, Spacon & X.

Levende bygningskultur

Rummets industrielle karakter forstærkes også af produktionsfaciliteterne samt materialer som de rustfri stålgitre og specialfremstillede stålbænke. De rustfri stålgitre blev desuden kombineret med rågummiplader til borde og bænke, der kan tåle industriproduktionens rå klima. Essentielt er at de to stereotype industrimaterialer er sat ind i en ny kontekst.
I bund og grund er de specialfremstillede møbler og andre interiørløsninger lavet til at være brugbare, alsidige og multifunktionelle. Herunder de blå sideborde, lavet af genbrugte materialer og de upcyclede fodpaneler, som allerede var en del af rummet, da Folk overtog det. Spacon & X skabte også belysningselementer: en spaghettiformet trådlampe og lampeskærme i håndslået rustfrit stål for at skabe to former i industrielle materialer, der samtidig skaber en ret organisk atmosfære.
Grundlæggende sigtede det rumlige design efter at skabe en holistisk oplevelse af et rum, der har klare industrielle referencer på en organisk måde.

Parter bag projektet

Arkitekt: SpaconX
Bygherre: Nina Parna
Rådgiver: Malene Hvidt
Udførende: S&X Productions, Henrik Højberg (De Præcise Håndværkere)

Yderligere information om projektet

https://spaconandx.com/FOLK-KOMBUCHA

Sted

Flæsketorvet 1
1711 København

Fotos: Hedda Rysstad

Realiseret

2022

Indstillingsår

2023, 2024

Anvendelse

Erhverv

Areal

1-500m2