Enfamiliehus i Fredensvang

Bæredygtig renovering og udvidelse af enfamiliehus

Se mere

Enfamiliehus i Fredensvang

Bæredygtig renovering og udvidelse af enfamiliehus

Realiseret

2019

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Det oprindelige hus – en Bungalow fra 1937. Huset er højt beliggende i landskabet, med masser af lys og i et tørt miljø. Huset fremstod ved købet i 2015 forholdvist sundt, men med en nedslidt klimaskærm og utidssvarende energiforbrug og indretning til en børnefamilie. Det stod klart fra starten, at huset på sigt skulle udvides og renoveres – men ikke nedrives, som mange ellers ville have gjort.

Gennem årene er detaljer og løsninger analyseret. Hvorledes kunne mest muligt bevares, med hensyntagen til miljø og totaløkonomi. Tanken om vandret udvidelse var ikke ønsket, for blandt andet at undgå nye fundamenter med tilhørende højt betonforbrug. Husets værdi kunne forøges væsentligt ved at bygge vertikalt, da den høje beliggenhed ville skabe panoramaudsigt ind over Aarhus C.
Ved at bygge i lette materialer, kunne det eksisterende hus uden forstærkninger bære en “½” etage med trempelvægge. Træ blev kodeordet i den bæredygtige omstilling.
For at bevare og genbruge eksisterende lofter, blev den eksisterende tagfod og bæring af loftet bevaret. De lave gitterspær samt udhænget blev savet af og et nyt bjælkelag udlagt. En ny spærkonstruktion danner den nye udformning af huset, og inddrager den gamle facade.
Med en øget facadetykkelse, er det gamle hus pakket ind i en ny og stort set ubrudt “dyne” af isolering. Med en stram arkitektur og flotte og hårdføre cedertræslister, vil huset fremadrettet patinere smukt uden brug af olier eller andre kemikalier.

Eksempelværdi

Et eksempel på, hvorledes simple tanker og idéer nemt kan pakke eksisterende byggeri ind - uden blot at nedrive og bygge nyt. Principperne løser flere emner på samme tid. Minimal materialeforbrug og affaldshåndtering, energioptimering, bevaring samt mulighed for at "dreje" projektet i en mere nutidig retning.

Brugskvalitet

De nye rammer skaber et dejligt miljø for børnefamilien. Masser af lys fra de nye og store vinduespartier. Akustisk forbedret og afstressende ro med de opdelte funktioner med køkken/alrum i stueplan og stue på 1. sal - dog alligevel samlet med den vertikale forbindelse i midten af huset. Et stort fællesrum med plads til fællesskab og hygge.

Bidrag til omgivelser

Den markante og nye arkitektur giver et fint modspil til det traditionelle villakvarter og vækker interesse og nogle spændende snakke "over hækken".

Økonomi og værdiforøgelse

Det oprindelige hus har gemt på en stor værdi i alle årene. Overetagen skaber flere lange views ud over landskab og by - hvilket den ikke tidligere har haft. Værdistigningen har dermed været med til at skabe råderum til de gode og rigtige løsninger.

Energikrav og bæredygtighed

Det oprindelige hus er bevaret i størst mulig omfang. Både for at spare på nye materialer, men også spare på den tilhørende affaldsmængde. De nye materialer er hovedsageligt lette og træ er et nøglemateriale. Indpakningen af huset, giver plads til efterisolering og dermed energioptimering. Det forventes, at det nye energiforbrug er betragteligt lavere end tidligere trods et næsten fordoblet boligareal. Ubehandlede trælister skaber en naturlig men stærk facade uden afvaskning af kemikalier.

Udførelseskvalitet

Sammenspil og idéer mellem bygherre, håndværker og rådgiver samt ekstern arkitekt og hovedentreprenør har skabt flere gode detaljer, der tilsammen har skabt et stramt men brugbart design. Den håndværksmæssige kvalitet og stolthed har været i top efter tæt dialig mellem håndværkere og bygherres eget arbejde.

Yderligere information om projektet

https://www.facebook.com/hadbjergtomrerfirma.dk/photos/pcb.916765318685386/916736825354902/?type=3&theater

Sted

Stenhøjsvej 11
8260 Viby J