fbpx

Dronningemarken

Kvalitetsløft og æstetisk værdiforøgelse af villa på Dronningemarken.

Se mere

Dronningemarken

Kvalitetsløft og æstetisk værdiforøgelse af villa på Dronningemarken.

Læs projektets egen beskrivelse

På Dronningemarken ligger en villa, der har gennemgået en nænsom renovering men betydelig transformation. Villaen, der i sin oprindelige form er en stilren bygning med tydelige referencer til de moderne og industrielle strømninger i 1930’erne, har nu fået et nyt liv med større vinduer og funktionsforbedrede åbne rum.

Transformationen har betydet at de sociale rum i villaen nu er mere harmonisk og beboervenlige. De større vinduer giver nu en lys og luftig atmosfære, samtidig med at de skaber en visuel forbindelse mellem indendørs og udendørs områder. Hver eneste detalje i villaen er nøje gennemtænkt og udført med omhu, så den moderne og industrielle stil er bevaret.

Villaen på Dronningemarken er et eksempel på, hvordan en renovering og transformation kan give en ældre bygning et nyt liv uden at ofre dens oprindelige arkitektur og stil. Med øje for de oprindelige arkitektoniske motiver og et grundigt håndværk er denne villa nu en oase af stil og funktion, hvor moderne og industrielle strømninger fra 1930’erne er blevet genoplivet på en smuk og harmonisk måde.

Blik for brugerne

Alle tekniske installationer er udskiftet. Den tekniske opdatering er udført med æstetiske tilpasning til husets oprindelsestid. F.eks. er akustiklofter udført som oprindelige pudsede lofter, stikkontakter er i porcelæn med et typisk profil anvendt i 1930’erne og de nye markante vinduer er udført med slanke profiler. Der er etableret ventilation med varmegenvinding, hvilket har forbedret luftkvaliteten i villaen. Udskiftningen og opdateringen af de tekniske installationer har givet et lavere energiforbrug og et bedre indeklima. Resultatet er en villa, der er mere miljøvenlig og energieffektiv, samtidig med at den bevarer sin stilfulde og moderne arkitektur.

Inspirerende ressourcetiltag

Brugskvaliteten for ejendommens beboere er løftet. De nye store vinduer i villaens sociale rum, tilfører rummene behagelige dagslysforhold. Akustiklofterne har sænket efterklangstiden i rummene og muliggjort den øgede åbenhed mellem køkken, spisestue og dagligstue. Ventilationssystemet har forbedret indeklimaet, med luftudskiftning og fordeling af varme rundt i huset. Renoveringen har omfattet et kvalitetsløft i de udskiftede bygningsdele. Villaen har f.eks. fået nye slidstærke massive egetræsgulve med gulvvarme, behandlet alle overflader, fået genopbygget gæstetoilet og badeværelser, samt nye og forandrede køkkenforhold. En udskiftning og forbedring af bygningsdele der øger de æstetiske oplevelser for beboerne, og som samtidig forlænger levetiden for denne markante ejendom. Villaen på Dronningemarken 6, bidrager til sine omgivelser med arkitektonisk og æstetisk værdi. Med sin markante facade mod vejen, tilføjer den en smuk farve til omgivelserne og skaber en følelse af harmoni og balance med de andre murstensejendomme på vejen. Den lukkede facade mod vejen er bevaret for at fastholde den tydelige overgang fra gade til privat bolig, som er et tydeligt historisk og arkitektonisk motiv i området.

Eksempelværdi

Villaen på Dronningemarken har en særlig flot facade bygget i håndstrøgne gule mursten. Det har været yderst vigtig af bevare denne facade, både byggeteknisk og arkitektonisk. Flere større områder af facaden har fået nye fuger, og diverse mindre aldersrelatere skader er repareret, men det vigtigste har været at indordne de nye facadeåbninger under den oprindelige arkitekturs formsprog. De nye store vinduer er placeret efter samme regler som de eksisterende vinduer. De er placeret væk fra hushjørner og væk fra indvendige vægge. De er placeret frit, men harmonisk på hver enkelt facade. Og de er mere åbne mod haven end mod vejen. Villaen er efter renoveringen indplaceret i bevaringsklasse 3, og er fortsat en ejendom med høj arkitektonisk værdi og repræsenterer stadig den oprindelige stil bygningen er skabt i. Villaens karakter er bevaret, med respekt for den arkitektoniske, æstetiske og kulturelle arv.

Solidt samarbejde

Bygherre har haft en forståelse for de arkitektoniske kvaliteter i deres ejendom, og samtidig set et potentiale i at forbedre villaen. Ingeniøren har løst de få men vigtige byggetekniske udfordringer, uden at gå på kompromis med husets oprindelige byggemetode. Entreprenøren har bidraget med viden om udførelsesmæssige løsninger, og sørget for at de enkelte håndværkere har været forberedte på deres specifikke opgaver under byggeriet. Arkitekten har frembragt løsninger der forstærker de oprindelige arkitektoniske virkemidler i huset, og skabt nye rum der forbedrer det daglige liv i huset. Samarbejdet omkring renoveringen af Dronningemarken har været i et klassisk setup hvor hvert fag har bidraget. Præcis som da villaen blev opført i 1937.

Levende bygningskultur

Villaen er på 245 kvm. fordelt på to etager, samt et kælderareal på 129 kvm. Bygningen er bygget op af en formur og bagmur i mursten i almindelige danske standardmål, og med bjælkelag i tømmer. Dronningemakrne 6 er tegnet af arkitekt Johannes Schmidt-Andersen og opført i 1937. Huset var indrette traditionelt efter tiden, med adskilte funktioner i hvert rum. Køkken og anretterkøkken lå i egne rum vendt mod gaden, og spisestue og stue orienterede sig mod haven. Udfordringen lå i at få større oplevelsesmæssig sammenhæng i de sociale rum, ved at løsne op i planen, men fortsat fastholde de tydelige funktioner. Huset har nu to køkkener. Spisestuen er gjort større og det ene køkken ligger nu i spisestuen. Livet omkring familiens måltider er nu samlet i ét rum. Husets andet køkken er placeret på den oprindelige placering. Dette køkken er fuldt udstyret, og fungerer som bagkøkken, både i dette daglige og når der er gæster i huset. Køkkener, skabe og indvendige døre er designet til ejendommen, og har samme stilrene moderne udtryk som villaen. Overalt i villaen ses kærligheden til de gode materialer og enkle detaljer. Originale vinduer i teaktræ og nye i aluminium. Døre i massiv egetræ, og badeværelser med gennemfarvede klinker og armaturer i messing. Den smukke enkle håndstrøgne tegl, er muret i Frederiksbergforbandt og fremstår med spor fra de seneste 86 års brug. De store nye vinduespartier skaber gode rum indvendig og en langt bedre sammenhæng med livet i haven og de udendørs kvaliteter. Denne forbedring i sammenhængen mellem villaens indvendige og udvendige rummelige oplevelser er transformationens store kvalitet.

Parter bag projektet

Bygherre: Privat
Arkitekt: Valbæk Brørup Arkitekter
Ingeniør: Kiszo Rådgivende Ingeniør
Entreprenør: Laubyg

Yderligere information om projektet

www.vba.dk

Sted

Dronningemarken 6
2820 Gentofte

Realiseret

2022

Indstillingsår

2023

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2