Diamanten

Fyns hav

Vinder 2014

Realiseret

2013

Anvendelse

Kultur

Areal

501-5.000m2

Beskrivelse

Diamanten – Et Innovativt og Energirigtigt Kultur & Idrætscenter i Fynshav

Projektet viser, hvorledes en gammel sportshal kan blive til et spændende kultur- og idtrætscenter med trivsel, lokal opbakning og ikke mindst en bæredygtig energiforsyning, der i perioder er mere end selvforsynende.

Diamanten i Fynshav ved Sønderborg er et ambitiøst byggeprojekt med en bemærkelsesværdig arkitektur og flere forskellige innovative energitiltag.
Energitiltagene omfatter:
– Efterisolering af hallen
– Lavtemperatur varmeanlæg
– Solvarmesystem på 70 m2 til varmt vand og rumopvarmning
– 90 m2 solceller til el-produktion
– LED – belyening
– Jordvarmepumpe til varmt vand og rumopvarmning
– NVVK – et nyt lavenergi ventilationskoncept: Naturlig ventilation med varmegenvinding og bæredygtig køling, som demonstreres for første gang i verden.

Centret er et Lavenergiklasse 1 byggeri og bruger kun 50 % af energiforbruget i en tilsvarende traditional bygning. Store lystragte bliver desuden brugt som solafskærmning og giver byggeriet en bemærkelsesværdig arkitektur.

Blandt nogle af de innovative tiltag er der bl.a. etableret en vindhætte, der sikrer naturlig ventilering af den store idrætshal. Varme i afkastluften genvindes med en varmepumpe og overføres til varmt vand og rumopvarmning. Det er desuden muligt at køle friskluften og overføre varmen herfra til varmt vand. Der forventes en energibesparelse på 30% med dette naturlige ventilation-system sammenlignet med et traditionelt ventilationssystem.

Sted

Gyden 100
6440 Augustenborg