fbpx

Det gamle Rådhus i Rudkøbing

Konvertering af overflødiggjort offentlig historisk bygning til Menighedshus

Se mere

Det gamle Rådhus i Rudkøbing

Konvertering af overflødiggjort offentlig historisk bygning til Menighedshus

Læs projektets egen beskrivelse

Rudkøbing gamle rådhus på Torvet er opført 1845 af kgl. bygningsinspektør Jørgen Hansen Koch (1787-1860) på samme sted, hvor der har ligget rådhuse siden 1500-tallet. Bygningen fungerede som centrum for den kommunale administration til kommunalreformen 2007, hvor det fhv. Rudkøbing Sygehus blev nyt rådhus. bygningen blev i 2007 solgt til en privatmand, men efter flere års forfald besluttede menighedsrådet i 2012 at købe den og her både samle kirkens administration og indrette kulturhus. Restaureringen, som blev gavmildt støttet af A. P. Møller-fonden, foregik i to etaper 2013-18. Udfordringerne var både uventet omfattende forfald og ønsket o at gengive bygningen dens oprindelige ruminddeling, farvesætning og detaljer.

Inspirerende ressourcetiltag

Det fredede gamle rådhus i Rudkøbing er en central bygning i byen, for enden af Torvet og foran den middelalderlige kirke. Men konverteringen, der i mange år kun rummede kontorlokaler (byrådssalen var i 1965 blevet flyttet til det bagvedliggende, nu nedrevne arresthus fra 1882), er huset igen blevet borgernes hus, åbent for både kirkelige og mange andre kulturelle aktiviteter - i centrum af den bymidte, som både kommunen og Realdania p.t. er i gang med at revitalisere ("Det nye bystræde", "Liv i bymidten" osv.)

Eksempelværdi

Restaureringen af Rudkøbing gamle rådhus er et mønstereksempel på konvertering til nutidig brug for en historisk bygning og for en overflødiggjort offentlig bygning. Samtidig er restaureringen, i samarbejde med Slots-og Kulturtyrelsen, sket med stor respekt for bygningens historie, med genskabelse af den gamle ruminddeling (især byrådsalen fra 1845), farvesætning, materialer og detaljer.

Levende bygningskultur

Se ovenfor

Parter bag projektet

Bygherre: Menighedsrådet for Rudkøbing-Simmerbølle

Arkitekter: C & W Arkitekter v/ Michael Pedersen, MAA

Yderligere information om projektet

https://www.apmoellerfonde.dk/projekter/rudkoebings-nye-sognehus/

Sted

Torvet 1 A
5900 Rudkøbing

Fotos: Foto: PeterDragsbo

Realiseret

2018

Indstillingsår

2021, 2022

Jubilæumskategori

Institutioner

Areal

501-5.000m2