fbpx

Det gamle Rådhus i Rudkøbing

Konvertering af overflødiggjort offentlig historisk bygning til Menighedshus

Se mere

Det gamle Rådhus i Rudkøbing

Konvertering af overflødiggjort offentlig historisk bygning til Menighedshus

Se flere af projektets billeder

Realiseret

2018

Indstillingsår

2021, 2022

Jubilæumskategori

Institutioner

Areal

501-5.000m2

Læs projektets egen beskrivelse

Rudkøbing gamle rådhus på Torvet er opført 1845 af kgl. bygningsinspektør Jørgen Hansen Koch (1787-1860) på samme sted, hvor der har ligget rådhuse siden 1500-tallet. Bygningen fungerede som centrum for den kommunale administration til kommunalreformen 2007, hvor det fhv. Rudkøbing Sygehus blev nyt rådhus. bygningen blev i 2007 solgt til en privatmand, men efter flere års forfald besluttede menighedsrådet i 2012 at købe den og her både samle kirkens administration og indrette kulturhus. Restaureringen, som blev gavmildt støttet af A. P. Møller-fonden, foregik i to etaper 2013-18. Udfordringerne var både uventet omfattende forfald og ønsket o at gengive bygningen dens oprindelige ruminddeling, farvesætning og detaljer.

Brugskvalitet og bidrag til omgivelserne

Det fredede gamle rådhus i Rudkøbing er en central bygning i byen, for enden af Torvet og foran den middelalderlige kirke. Men konverteringen, der i mange år kun rummede kontorlokaler (byrådssalen var i 1965 blevet flyttet til det bagvedliggende, nu nedrevne arresthus fra 1882), er huset igen blevet borgernes hus, åbent for både kirkelige og mange andre kulturelle aktiviteter - i centrum af den bymidte, som både kommunen og Realdania p.t. er i gang med at revitalisere ("Det nye bystræde", "Liv i bymidten" osv.)

Eksempelværdi

Restaureringen af Rudkøbing gamle rådhus er et mønstereksempel på konvertering til nutidig brug for en historisk bygning og for en overflødiggjort offentlig bygning. Samtidig er restaureringen, i samarbejde med Slots-og Kulturtyrelsen, sket med stor respekt for bygningens historie, med genskabelse af den gamle ruminddeling (især byrådsalen fra 1845), farvesætning, materialer og detaljer.

Udførelseskvalitet og værdiforøgelse

Se ovenfor

Yderligere information om projektet

https://www.apmoellerfonde.dk/projekter/rudkoebings-nye-sognehus/

Sted

Torvet 1 A
5900 Rudkøbing