Den Økologiske Renovering

Nomineret 2014

Realiseret

2013

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

En usædvanlig fin kvalitetsrenovering af en to-familiebolig, gennemført af en privat bygherre med høje miljø- og energikrav, god funktionalitet og et forbilledligt samarbejde mellem bygherre, rådgiver og entreprenør bygget på tillid og dialog.
Huset, der er fra 1938 og har et grundareal på 120 m2, havde været lejet ud som klubværelser og var i ringe stand da familien købte det i efteråret 2012. Men de kunne se et potentiale og gik i dialog med Søren Olsen fra House Arkitekter og håndværksfirmaet Egen Vinding & Datter med det mål at skabe en energi- og miljømæssigt optimeret bolig, der opfylder fremtidens krav – italesat som BR2020.
1. april 2013 flyttede familien ind, huset var nu opdelt i to, en stueetage på 120 m2 og en bolig på 208 m2 fordelt på 1.sal og en tagetage med skråvægge. Begge boliger har mange fine detaljer, godt lysindfald, køkkenerne er åbnet op mod stuen, og der er en åben trappe fra første sal til en tagetage med isoleringen placeret ovenover de flot eksponerede spær. De gamle gulve er bevaret og fremstår rustikt, ligesom stuk, paneler og oprindelige døre er renoveret så husets stil hænger sammen. Trætrappen til 2. sal er slebet ned og fremstår i fint samspil med terrazzotrappen til de nederste etager. Haven er ”ryddet for skov” og reetableret med højbede og nye frugttræer, og der er etableret træterrasse i stueetagen og altan på første sal.
Et solcelleanlæg producerer mere el end der forbruges, og varmeforbruget er lavt. De gamle tegl er renset og genbrugt og der er efterisoleret med 20 cm udvendigt i vægge og 40-50 cm i tag, hovedsagelig med papirisolering. Der er drænet og isoleret med 20 cm polystyren på ydersiden af fundamentet til undersiden af kældergulvet. Der er brugt ugiftige materialer med lav vedligeholdelse hele vejen rundt f.eks. mørtel og fæhår frem for kemiske fugematerialer. Lydisoleringen i etageadskillelsen er forbedret og alle installationsrør er samlet i en skakt midt i huset, hvorfra der samtidig er etableret centralstøvsuger

Tekniske detaljer for bøgevej 9 (pdf)

Erfaringer fra samarbejde mm Bøgevej 9 (pdf)

Varmetabsberegning Bøgevej 9 (pdf)

Sted

Bøgevej 9, att. Ole Winther
4000 Roskilde