Bybolig på Østerbro

sammenlægning af 2 ovenliggende lejligheder

Se mere

Bybolig på Østerbro

sammenlægning af 2 ovenliggende lejligheder

Realiseret

2019

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Hvad gør man, når studieliv bliver til familieliv og studieboligen centralt i København bliver for lille? Bygherre var glad for at bo i byen, og ønskede fortsat at blive boende, tæt på byliv, institutioner og arbejde. Bygherrerne havde købt lejligheden ovenover, og skulle indrette bybolig i 2 plan på ialt 148 m2. De eksisterende lejligheder var små, med små rum og dårligt disponeret ift en moderne families hverdag og matchede dårligt bygherres ønsker til værelser og funktioner i boligen. Med renoveringen skulle boligen nemlig ende op i 4 private soveværelser, en dagligstue, et køkkenalrum, 2 badeværelser og et bryggers.

For at få plads til alle ønsker, krævede projektet en omlægning af de eksisterende lejligheder, hvor mange funktioner byttede plads. For eksempel blev det eksisterende soveværelse og bad renoveret til nyt køkkenalrum, med direkte udgang til en stor altan, mens badeværelset er indrettet i en del af det nye køkken. For at lykkedes med at få så mange værelser og stuer i en relativ lille lejlighed, placerede vi trappen i midten af bygningen, langs med den bærende væg. Resultatet er blevet en veldisponeret 7 værelses lejlighed, med stuer og fællesrum i nederste etage og privat afdeling med værelser på øverste etage.

Boligen ligger i en andels ejendom fra 1901, med fine oprindelige detaljer, gulve, paneler og stuk. Tidligere renoveringer havde desværre erstattet flere af de oprindelige døre, paneler og stukke, så lejligheden fremstod historieløs. Men i forbindelse med renoveringen blev der flyttet vægge, og det gav anledning til at få reetableret nogle af de oprindelige detaljer, som Østerbro indfatningerne og de høje fodpaneler. I køkkenalrummet blev murstenen i endevæggen blotlagt, mens stuk og fodpanel blev bevaret og træder frem som et vidnesbyrd om den oprindelige arkitektur.

Eksempelværdi

Hvordan kan børnefamilier blive boende i byen uden at gå kompromis med ønsket om private værelser til alle børn og voksne? Ejendommene i brokvartererne opført i perioden fra 1900 - 1940 er rige på håndværksmæssig kvalitet, gode materialer, men boligerne matcher dårligt store børnefamiliers behov, med få, men store værelser og stuer en suite. Renoveringen på Ryesgade viser, at børnefamiliers ønsker om mere plads, et privat rum til alle og gode fælles rum faktisk godt kan imødekommes på brokvartererne.

Brugskvalitet

Placeringen af køkkenalrummet gav en tiltrængt forbedring af dagslyset, hvor rummet nu er gennemlyst og nu beriges af dagslys fra flere verdenshjørner. Lejligheden har to store vestvendte og overdækkede altaner, som ikke blev brugt , da adgangen til terrassen var gennem soveværelset. I den nye disponeringen af lejligheden er køkken og spiseplads nu er placeret ved terrassen, og har betydet at familien nu bruger terrassen dagligt om sommeren, som en udvidelse af lejligheden

Bilag (pdf)

Sted

ryesgade 103a
2100 Kbh Ø