Borgernes Hus i Odense

Et moderne forsamlingshus pakket ind i guld

Se mere

Borgernes Hus i Odense

Et moderne forsamlingshus pakket ind i guld

Realiseret

2017

Anvendelse

Kultur

Areal

5.001-20.000m2

Beskrivelse

Odense har med Borgernes Hus fået sig et moderne forsamlingshus med plads og frirum til nye møder mellem kommune og borgere. En gylden facade skaber blikfang, og en spektakulær, guldfarvet trappe binder hele huset sammen. Den gennemgående gyldne farveholdning skaber en varm og indbydende atmosfære i hele huset, der både rummer hovedbibliotek, musikbibliotek, borgerservice, Center for Civilsamfund og Frivilligcenter Odense samt caféer.

Brugskvalitet

At skabe opsigtsvækkende arkitektur har været et vigtigt aspekt for projektet, og med gennemførte arkitektoniske greb har man skabt et hus, som Odenseanerne kan være stolte af. Arkitekterne har koncentreret sig om facade, indgangsparti og trappe, mens brugerne i samarbejde med designbureauer har sat sit præg på resten af huset. Brugerne er alle flyttet ind med egne møbler og egne ønsker til indretningen, og på den måde afspejler huset den mangfoldighed, der ligger i et flerbrugerhus. Huset virker således ikke færdigt og afsluttet, da her er plads til, at nye indretningsideer kan opstå, og nye rumkonstellationer kan bygges op. Det signalerer en åbenhed over for brugerne og en fleksibilitet over for fremtiden.

Bidrag til omgivelser

Borgernes Hus er et transformationsprojekt gennemført i tæt samarbejde mellem AI Arkitekter & Ingeniører, ingeniørfirmaet Henry Jensen A/S og Odense Kommune. Opgaven bestod i at forvandle Odenses hovedbibliotek samt nogle tilstødende erhvervslokaler til et flerbrugerhus. Hovedbiblioteket lå før transformationen anonymt gemt i det udskældte banegårdscenter midt i Odense, og det var en klar strategi for transformationsprojektet at skabe ny værdi gennem markant arkitektur og ny identitet. Den nye skinnende facade adskiller visuelt Borgernes Hus fra resten af banegårdscenteret og signalerer, at der gemmer sig en vigtig institution bag det gyldne ydre. Husets smukke guldtrappe går fra kælder til tredje sal og forbinder således husets forskellige institutioner samtidig med, at den skaber en samlende identitet for huset. Trappen er husets signatur. Borgernes Hus er en gave til Odense, og arkitekturen er med til at understrege, at her er plads til alle! Her bliver både drukket café latte og spist madpakker, og folk med forskellige formål slår sig ned i husets mange kroge, blandt andet for at udfylde blanketter til borgerservice, gå på nettet, skimte avisen, mødes med venner og læse lektier.

Udførelseskvalitet

Lyset og de gyldne nuancer er husets gennemgående tema. Den gyldne facade er fremstillet i materialet tombak, der er en messinglegering, og rundt om de store vinduespartier er der skrå lysninger i TECU Gold. Odenseanerne vil opleve, at facaden udvikler sig over tid, da de gyldne lysninger fastholder deres farveidentitet, hvorimod selve facaden vil patinere til en kobberbrunlig nuance. I indgangspartiet er loftet beklædt med samme slags plade, som facadens gyldne lysninger er udført i, hvilket på elegant vis binder facaden sammen med overgangen til det moderne forsamlingshus. Hovedtrappens elementer er udført i en guldfarvenuance, mens trinene er udført i røget eg med nedfældede messingknapper. Flere steder på etagerne er lofter udført som lamellofter i guldnuance med integreret LED-lysarmaturer. Der er i det hele taget arbejdet meget med lyssætning i projektet. Facaden bliver oplyst om aftenen og natten, hvilket får bygningen til at skinne som et smykkeskrin i mørket, og trappen oplyses via LED-lys under gelænderet, hvilket giver trappen en skulpturel dimension.

Yderligere information om projektet

http://www.ai.dk/projekter/2016-309-borgernes-hus-i-odense/

Sted

Østre Stationsvej 15
5000 Odense