Bjellerup Ladegård

Renovering af historisk herregård i Randers

Se mere

Bjellerup Ladegård

Renovering af historisk herregård i Randers

Realiseret

2014

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000m2

Beskrivelse

I udkanten af Randers, forenden af den smukke træallé, imellem parcelhusgrundene og markerne ligger den historiske herregård Bjellerup Ladegård, omgivet af en trelænget avlsanlæg og idyllisk have.
Den historiske herregård har huset mange forskellige ejere og funktioner igennem tiden. I flere århundreder fungerede Bjellerup som ladegård og bestod derfor primært af avlsbygninger, herfra kommer navnet. Forinden hørte Bjellerup under Mariager kloster, hvor herregården kom under Kronen og sørgede for hvedebrød til kongen.
Bjellerup Ladegård er en grundmuret herregård, bestående af en midterfløj i én etage med to-etagers sidefløje. Hovedhuset er opført på en høj kælder, og med en tagkonstruktion med et let udhængende valmtag. Da den nuværende hovedbygning blev genopbygget i 1877, blev herregården bygget i en historicistisk stil med klassicistisk inspiration, med hvide mure og sort tegltag.

Bjellerup Ladegård fik en gennemgribende renovering i hele hovedhuset i 2014, efter den nuværende bygherre overtog herregården. Alle herregårdens indervægge, gulve og lofter blev revet ud, så der kun var de bærende bjælker og ydervæggene tilbage.
Renoveringen har igennem hele processen haft stor fokus på bygningens historie, bygningsstil og detaljer, og har på ingen måder gået på kompromis med dén kvalitet, der hører sig til en herregård, og er dermed blevet istandsat i en moderne stil men med de klassiske detaljer, så herregårdens unikke er bevaret.

Eksempelværdi

Projektet er et godt eksempel på hvordan en nedslidt historisk og vigtig herregård, kan moderniseres med respekt for både bygningens individuelle historie, men også så bygningen statuerer et øjebliksbillede af periodens arkitektoniske kulturhistorie. Bygningens detaljer, udskæringer, rumligheder og materialer skaber tilsammen et portræt. Vi kalder det Genealogisk Arkitektur; at arkitekturen formidler en historie om konteksten, som er bygningens arv og dermed stedets ånd, Genius Loci. Dette kan kun lade sig gøre gennem et tæt samarbejde med bygherren, som er med til at opsamle og bygge videre på arven.

Brugskvalitet

Projektet har optimeret herregårdens brugsværdi udover et rent funktionelt niveau; der opstår en særlig fænomenologisk kvalitet i at opleve bygningen og rumligheder der summer af historie. Igennem den gennemgribende renovering, er der ikke blevet gået på kompromis med kvalitet eller materialer nogle steder, og dermed har det været muligt at fokusere på at skabe smukke rum med sans for detaljen. Herregårdens konstruktion er blevet forstærket, klimaskærmen efterisoleret, mens resten af hovedhuset er blevet genopbygget på en moderne, eksklusiv måde med stor respekt for bygningens historie, identitet og klassiske stil.

Udførelseskvalitet

Herregårdens konstruktion er blevet forstærket, klimaskærmen efterisoleret, mens resten af hovedhuset er blevet genopbygget på en moderne, eksklusiv måde med stor respekt for bygningens historie, identitet og klassiske stil. Gulvene blev belagt med nye sildebensparket, væggene med klassiske vægpaneler og på lofterne er opsat stuk i dæmpede klassiske farver. Det eksisterende stuehus var fuld af detaljer, som er blev genskabt eller nyfortolket og etableret som faste elementer i den færdigrenoverede herregård. Eksempelvis er mønsteret fra vinduerne genbrugt på radiatorskjuler og plader som er blevet specialdesignet og stanset ud i metal. I det nuværende omklædningsrum på førstesalen var der før renoveringen et opbevaringsloft til korn og hø, med en centralt beliggende dobbeltdøret lem i facaden orienteret mod markerne. Under renoveringen blev denne lem flyttet ind på indvendige side af et stort isat vindue. Dermed kan lemmen både stå åben og give en fantastisk udsigt over markere, men kan også blive lukket og give fuldstændig privathed. Dette element er blot et eksempel på en nyfortolket detalje. Bjellerup Ladegårds klassiske stil forenes med moderne løsninger og alle de funktioner, der skal til, for at leve op til den moderne families hverdag. Herregårdens beboere og gæster bliver budt velkommen i en stor dobbelthøj hall med pejs, som forbinder trapperne til 1. sal og kælder. Huset er indrettet med kvalitetsbevidste materialer og hele vejen igennem er der brugt leverandører som har erfaringer med at levere et unikt, håndværksmæssigt kvalitetsprodukt som passer specifikt til Bjellerup Ladegård. Spisestuen ligger i forlængelse af køkkenet, som også ligger op ad husets to stuer. Den ene stue er indrettet som herreværelse med tunge mørke møbler, tunge stole og gardiner, samt et stort spisebord. Derudover bibliotek/legerum, værelse, to toiletter og bryggers samt vaskerum. Førstesalen er indrettet med familiens private værelser i den ene fløj og med kontor og mødelokaler i den anden fløj. Her er konstruktionsbjælkerne blevet frilagt og forbinder fløjene og skaber en unik oplevelse. Den højtliggende kælder er blevet udnyttet og indrettet til ekstra sociale samlingsrum for familien, her i blandt biograf og fitnessrum.

Yderligere information om projektet

https://randersarkitekten.dk/renovering/bjellerup-ladegaard-2/

Sted

Dronningborg Blvd. 81
8930 Randers