fbpx

60’ER VILLA RENOVERING

ORIGINAL 60’ER VILLA MØDER NUTIDENS ARKITEKTUR

Se mere

60’ER VILLA RENOVERING

ORIGINAL 60’ER VILLA MØDER NUTIDENS ARKITEKTUR

Læs projektets egen beskrivelse

Tilbage til nutiden – når den sidste detalje tæller

I det bakkede terræn omkring Silkeborg ligger en 60’er villa, som har gennemgået en renovering, der på magisk vis har været gennemgribende og nænsom på samme tid. Husets ejere – en designer og en håndværker – har trukket klassiske 60’er detaljer med frem til nutiden og skabt en moderne villa med respekt for datidens arkitektur

Gule murstensvægge, fletparket og opmurede blomsterkummer i dagligstuen. Mange ville køre de sidste rester af 60’erne på lossepladsen, men i Silkeborg har designer Jeanett Risom og Heine Andersen i stedet valgt at bevare fornemmelsen af ’60’er tidslomme’ og ladet mange af de mere end 50 år gamle materialer få nyt liv i en raffineret kombination med nutidens moderne materialer.

”Vi har begge stor kærlighed til husarkitektur. Derfor var vores mål netop at bevare den fantastiske arkitektur, der prægede 60’er villaerne som et alternativ til de mange moderniseringer, der leder tankerne hen mod moderne typehuse,” siger Jeanett Risom, som er selvstændig med sin virksomhed Risom Design, der arbejder med konceptudvikling og indretning inden for retail- og restaurationsbranchen, imens Heine Andersen driver virksomheden Heimak ApS, der er specialiseret inden for butiksmontering, byggestyring og totalbyg.

Villaen på 290 kvadratmeter i to plan ligger i den nordlige del af Silkeborg og er opført i 1967 – dengang, hvor der ikke blev gået på kompromis med kvalitet og gedigent håndværk. 
”Huset havde kun haft én ejer og var velholdt, men trængte til en renovering. Vi faldt for huset med det samme og var ikke i tvivl om, at vi havde fat i en perle,” siger Jeanett Risom, der valgte at gå til 100% professionelt til projektet med 3D tegninger og skitser ned til mindste detalje.

Look til loftet
Villaen er født med listelofter, men de trængte til udskiftning. I stedet for at erstatte lofterne med moderne materialer, satte parret en snedker på opgaven med at rekonstruere de originale trælofter. ”Hver eneste profil er nøje udvalgt og bejdset i den rette gyldne farve, og så er lofterne monteret med en halvanden centimeter bred, sort skyggekant hele vejen rundt. De sorte påbygningsspots og den gule murstensvæg i entréen er rendyrkede 60’er deltaljer. Det samme er trappegelænderet, som vi selv har tegnet og håndtagene på de gamle, brune døre,” fortæller Jeanett, der ikke lægger skjul på, at netop lofterne endte med at blive en væsentlig post i budgettet: ”det er dyrt at lave en løsning som denne, men vil man opnå det fuldendte udtryk, bør man prioritere lofterne frem for at vælge den lette og billigere løsning. Og vi elsker det loft!”

Et moderne modtræk til de ”gamle” gyldne lofter er de store, lyse fliser på gulvene i entré og køkken. I vinkælderen, til gengæld, består gulvet af mursten, som parret fandt i en bunke i et hjørne af kælderen under oprydningen efter den tidligere ejer.

Pakhus, sildeben og fintunede detaljer
Køkkenet, der ligger i tæt forbindelse med stuen, er snedkerfremstillet i amerikansk eg med en bordplade i massiv, varmvalset stål produceret på et smedeværksted. I køkkenet har kokken plads til at folde sig ud og stadig være i tæt kontakt med gæsterne ved spisebordet i stuen, hvor det originale sildebensparket ligger smukt slebet og lakeret. Køkken og stue er adskilt af en specialfremstillet pakhusvæg i støbejern med glaspartiet, som leder store mængder lys gennem huset. ”Ønsket var at skabe åbenhed, også selvom døren er lukket. Du kan stå i køkkenet og lukke al lyd ude, hvis du har brug for ro,” fortæller Heine, der har stået for montering af de større elementer i huset, imens Jeanetts ekspertise inden for indretning har smittet af på valget af interiør; spisebordet med Corian bordpladen har hun selv designet, de store italienske spisebordsstole er betrukket med grønt velour, og i entreen har en brun læderstol fået nyt liv og står på samme plads, som den har gjort i årtier.

Læg en plan – og følg den
Ombygningen af villaen med udsigt ud over Silkeborgs skove og søer har taget det meste af ét år. Jeanett og Heine boede i campingvogn i haven, imens projektet stod på, så de hele tiden kunne være tæt på processen. Parret har ét godt råd til andre husejere, som overvejer at kaste sig ud i renoveringens kunst: ”Går man i gang med en renovering i denne størrelse, vil vi anbefale, at man først og fremmest er 100% enige om, hvad man vil gøre ved huset. Derfra handler det om at få tegnet hele projektet op og lave en overordnet designplan, så man holder den aftalte linje hele vejen igennem. Det er nemt undervejs at blive fristet af lette løsninger, når man står i støv til knæene, men det er i de sidste detaljer, at den fuldendte renovering virkelig kommer til at spille. En skarp plan giver naturligvis også – og ikke uvæsentligt – et klart billede af det samlede budget,” slutter Jeanett og Heine, som ikke samme sætning afslører, at de ikke er skræmt fra at give sig i kast med endnu et husprojekt.

Blik for brugerne

Huset er efterisoleret og har fået nye vinduer og døre.

Brugskvalitet

Husets nye centrale omdrejningspunkt er blevet køkkenet, som har fået en ny smuk udsigt over området, da vi har væltet muren ned til stuen, vendt køkkenet og dermed fået åbnet op med et smukt glasparti. Derudover har vi sat en dobbelt glasdør fra køkkenet ud til haven, hvor vi har bygget en ny stor terrasse i to niveauer, hvor vi nyder morgensolen og aftensolen. Denne del af haven var ikke i spil tidligere. I husets entre er der væltet en væg ned mod underetagen og sat et gelænder op, således der er mere åbent forbindelse fra overetage til underetage. Dette er super lækkert for børnene, når de hygger på værelserne og i gildesalen som er blevet til multirum. I underetagen er der bygget nyt kontor med smukt lysindfald i den gamle indbyggede carport og lagt til huset med ny entre. Viktualierummet er forvandlet til vinstue til stor glæde for husets mandlige ejer :-)

Bidrag til omgivelser

Da huset var et dødsbo og der var en gammel have med meget gammel belægning og vildvoksende buske, har vi strammet op, lagt nyt belægning, terrasse, hæk, opstammet allé af træer mm. Fået nye vinduer og døre samt svejset et nyt gelænder hele vejen rundt om svalegangen som passer ind i husets arkitektur i rundrør og flad jern i rammerne. Dette har løftet stikvejen vi bor på i udtryk og stil. Og har skabt positiv opmærksomhed på de omkringliggende huset der har været til salg. Vi har fået flere unge beboer i området.

Eksempelværdi

Vi synes at renovere med respekt for husets arkitektur, i gode materialer, af høj faglighed og med en overordnet designplan for husets nye udtryk får man et mere personligt hjem og flere nuancerede huse og indretninger. Det kræver benhård planlægning og at man tilsidesætter fritiden i en periode for at nå i mål med renoveringen. Tilgengæld står man tilbage med en enorm tilfredsstillelse af, selv at have være en del af hele processen og været meget involveret i hele designplanlægningen.

Økonomi og værdiforøgelse

Huset har fået ny isolering på taget, nye døre og vinduer, gulvvarme i flisearealer og nye radiatorer således, vi er gået fra en energiberegning på D til B. Huset har fået en beregnet værdistigning på 100%. Den immaterielle værdiforøgelse er helt sikkert at huset nænsomt er renoveret med respekt for dens originale 60ér arkitektur hvilket kan ses i mange af malerialevalgene og dette giver en helt unik følelse af glæde når man træder ind i huset.

Parter bag projektet

BYGHERRE: Jeanett Risom & Heine Andersen
DESIGN: Risom Design
BYG: Heimak ApS

Yderligere information om projektet

http://www.risomdesign.com/60er-villa-renovering

Sted

BAKKEVÆNGET 42
8600 SILKEBORG

Realiseret

2017

Indstillingsår

2018

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2