fbpx

Nomineret til Renoverprisen 2025: Tidligere psykiatrisk hospital transformeret til almene boliger med respekt for bygningskultur.

03. jun 2025

Bindesbøll i Risskov er et fornemt eksempel på, hvordan historiske bygninger kan få nyt liv som tidssvarende almene boliger, der kombinerer god brugskvalitet uden at miste stedets sjæl og arkitektoniske kvaliteter. (Fotos: Thomas Muus).

Læs artiklen nedenfor, og se filmen – og læs nomineringsudvalgets fulde begrundelse i dette link.

Fra hospital til hjem – en historisk transformation i hjertet af Risskov

Det tidligere psykiatriske hospital i Risskov blev opført i 1852 i hollandsk renæssancestil og har gennem tiden fungeret som en selvstændig bydel med eget køkken, kirkesal og fællesrum. Det er bygninger, der ikke blot er arkitektoniske perler med en rig kulturarv, men også byder på en fantastisk beliggenhed, tæt på både strand og skov. Det er kvaliteter, som bygherren AAB, Aarhus fik øje på, og i dag har de bevaringsværdige og delvist fredede bygninger fået nyt liv med en ny funktion og en helt ny integration med lokalområdet.  

I alt er der nu skabt 231 alsidige og spændende almene boliger, der kombinerer respekt for det historiske med tidssvarende boligbehov. Med stort genbrug af de eksisterende materialer og god udnyttelse af de fantastiske rammer, er der skabt et boligområde med helt særlige kvaliteter. Det er denne høje eksempelværdi for, hvordan man kan udnytte historiske bygninger, der har sikret Bindesbøll-projektet en nominering til Renoverprisen 2025. 

En grundig tilgang til renovering og samarbejde

Renoveringen af Bindesbøll viser, at det er muligt at genbruge og transformere fredede og bevaringsværdige bygninger til helt nye funktioner – uden at gå på kompromis med hverken arkitektur eller bygningernes særlige karakter. Processen har været båret af et grundigt forarbejde, hvor der blev indrettet tre prøveboliger, der blev testet for brand, lyd, indretning og brugervenlighed, inden det endelige projekt blev udrullet. 

Samarbejdet har været åbent og konstruktivt, hvor bygherre, rådgivere, entreprenør og myndigheder – herunder Slots- og Kulturstyrelsen og Aarhus Kommune – løbende har været involveret. Renoverprisens Nomineringsudvalg fremhæver netop den stærke samarbejdskultur og den løsningsorienterede tilgang, som har gjort det muligt at udvikle tekniske løsninger, der arbejder med bygningens særpræg fremfor imod dem. Det har medført, at både bygningernes ydre og indre arkitektoniske egenart er bevaret samtidig med integration af moderne boligfunktioner og komfort. 

Unikke boliger med respekt for historien

Bindesbøll tilbyder en bred variation af boligtyper, som er skabt med udgangspunkt i bygningernes oprindelige geometri og historiske detaljer; faktisk er ikke to lejligheder ens. Mange originale elementer er bevaret og renoveret, herunder de karakteristiske vægge, brede gulvplanker og sprossede forsatsvinduer, som giver hver bolig sin egen indretning, personlighed og stemning. Det betyder, at beboerne ikke blot får en bolig, men også et hjem med tydelige spor af stedets historie. 

Med udgangspunkt i bygningernes fredningsstatus har projektet haft et stærkt fokus på at bevare så meget som muligt og samtidig begrænse brugen af nye materialer. Samtidig er moderne løsninger som ventilation og isolering skræddersyet til at passe til bygningernes særlige konstruktioner for at sikre et godt indeklima og komfort for beboerne – fx gennem de nøje placerede, diskrete ventilationsåbninger i facaden. 

Plads til fællesskab og mangfoldighed

Bindesbøll byder på et miljø, hvor der er skabt plads til fællesskab og socialt samvær. Store, grønne gårdrum er indrettet med legepladser, grillområder og åbne opholdsarealer, som inviterer beboerne til samvær og aktivitet. Det tidligere hospitals fællessal og kirkesal er bevaret intakte og anvendes i dag til arrangementer som fællesspisninger, koncerter og sociale møder. Derudover er der indrettet et lille museum, der fortæller stedets historie og viser forbindelsen mellem fortid og nutid. 

Renoverprisens Nomineringsudvalg fremhæver netop den sociale dimension, hvor Bindesbøll bliver et forbillede for, hvordan almene boliger kan skabe trygge, attraktive rammer for en mangfoldig beboerskare. Her bor unge, ældre, singler og familier med forskellig baggrund. 

Bindesbøll som en del af et større projekt

Projektet er ikke et enkeltstående isoleret projekt, men en vigtig del af den større helhedsplan Bindesbøll Byen i Risskov, hvor flere kvarterer med forskellige arkitektoniske udtryk sammen udgør et sammenhængende boligområde. Her har Bindesbøll-projektet bidraget til, at de smukke historiske bygninger indgår som en aktiv og integreret del af lokalsamfundet.  

Parter bag projektet 

Bygherre: AAB i Aarhus.  

Totalrådgiver: ERIK arkitekter med landskabsarkitekt TERRA NOVA og Ingeniørunderrådgiver Stokvad. Skitseret, projekteret og udbudt i hovedentreprise.  

Opført af MT Højgaard Danmark og afleveret oktober 2024. 

Læs projektets egen indstilling her.