fbpx

Seks projekter er nomineret til Renoverprisen 2024

04. jun 2024

Vinderen af Renoverprisen 2024 skal findes blandt seks projekter, som Renoverprisens Nomineringsudvalg nu har nomineret til årets Renoverpris. Projekterne spænder vidt og omfatter en tidligere fabrik, som i dag rummer kontorer og lejligheder, en renoveret parterre-etage til en skoles kreative faglokaler, en lagerbygning omdannet til kontorer, en lastvognsgarage omdannet til rækkehuse, en herretøjsbutik i en renoveret 1960’er-bygning og et renoveret arbejdsrefugium på et tidligere kloster. (Fotos: Thomas Muus)

Først var der 160 indstillede projekter, så blev listen kortet ned til 14 – og nu har Renoverprisens Nomineringsudvalg nomineret seks fantastiske renoveringsprojekter, som vinderen af Renoverprisen 2024 skal findes iblandt. Det er nu op til de 87 repræsentanter fra byggebranchen i Renoverprisens Valgkollegie at fordele deres stemmer for at finde vinderen, der kåres ved en prisfest til september.

Karen Mosbech, forperson for Renoverprisens Nomineringsudvalg, siger:

”Vi skal i Danmark til at renovere mere for at minimere påvirkninger af klima, miljø og naturressourcer. Vi har i Nomineringsudvalget lagt vægt på at nominere projekter, der hver især og på forskellig vis repræsenterer en fremragende eksempelværdi for løsninger til renovering og omdannelse af forskellige bygningstyper – til inspiration for andre, som står med en gammel bygning og gerne vil skabe noget nyt ud af den. Desuden er det væsentligt, at projekterne med deres eksempelværdi viser, at man ved renovering kan opnå nogle kvaliteter og fordele, man ikke ville få ved at rive ned og bygge nyt.”

De seks nominerede projekter er:

1. Hellebæk Klædefabrik – boliger, erhverv og fællesskab i første række
Renoveringen af dele af den tidligere Hellebæk Klædefabrik viser en ny måde at arbejde og bo på ved at knytte boliger og erhverv tæt sammen. Der er fokus på fællesskab med bl.a. fællesrum, badebro og sauna. Projektet skaber sammenhæng mellem vand, skov og bygninger med grønne fællesområder og referencer til kulturarven fra den gamle klædefabrik – bl.a. i indretningen af både lejligheder og kontorer med højt til loftet og rå, industrielle overflader. Ved at renovere har man også opnået særlige kvaliteter i form af bl.a. højt til loftet og rå rummelige kælderarealer. Opvarmningen foregår nu med jordvarme og varmepumper, og projektet er præcertificeret til DGNB Platin og DGNB Hjerte. Læs Nomineringsudvalgets fulde begrundelse for at nominere projektet og artikel om projektet samt se film og billeder.

2. Valhøj Skole, Rødovre – renovering af parterre-etage og facade til nye læringsmiljøer
Projektet på Valhøj Skole viser, hvordan en renovering af en mindre del af en skole kan forbedre hele skolen og optimere brugen af eksisterende kvadratmeter. Indvendigt er den tidligere mørke parterre-etage totalt forandret med mere funktionelle lokaler, mere lys, bedre akustik og forbedret indeklima bl.a. takket være den integrerede ventilation i facaden. Farvevalget understøtter, at vi her er på skolens kreative etage. Lærerne fortæller om et væsentligt forbedret undervisningsmiljø. Omkostningseffektive løsninger som lyddæmpende vægge og fleksible ruminddelinger skaber også stor værdi. Udvendigt er vestfacaden flot og funktionelt renoveret med frasorteret fyrretræ.Læs Nomineringsudvalgets fulde begrundelse for at nominere projektet og artikel om projektet samt se film og billeder.

3. Hovedsæde for virksomheden Tscherning, Hedehusene – cirkulær transformation
Transformationen af Tschernings hovedsæde, Tscherninghuset, fra lagerbygning til kontor viser, hvordan genbrug og upcycling kan give nyt liv til gamle byggematerialer. Bygningen fungerer som en cirkulær ”legeplads”, hvor genbrugte og upcyclede materialer skaber forskellige zoner og niveauer, og man demonstrerer på meget fin vis ressourcepotentialet i de gamle byggematerialer og byggeaffald. Projektet udfordrer klassiske æstetiske forventninger og viser, hvordan cirkulær transformation kan skabe unik arkitektur. Tscherninghuset sætter også fokus på hele fødekæden af genbrugelige materialer, og hvordan vi kan blive bedre til at se eksisterende materialer som en ressourcebank. Læs Nomineringsudvalgets fulde begrundelse for at nominere projektet og artikel om projektet samt se film og billeder.

4. Rækkehuse i Slagelse – fra lastvognsgarage til boliger
I dette projekt har man omdannet en tidligere lastvognsgarage i Slagelse til fem rækkehuse i en stil, der tiltrækker et nyt segment af beboere. Projektet illustrerer, hvordan tidligere funktionsløse betonbygninger kan bidrage til byfortætning i stedet for flere nyudstykninger. Boligudviklerne viste mod ved at satse på en ny boligtype og ved at vælge renovering over nedrivning. Projektet udmærker sig ved god akustik, gode løsninger til lysindfald og synlige genbrugte betonelementer, der bevarer forbindelsen til bygningens forhistorie. Projektet er et eksempel på, hvordan man får rumlige kvaliteter ud af renovering, som man ikke ville kunne opnå med nybyggeri – man har fået et helt andet lys og nogle andre indretningsmuligheder og rumhøjder. Læs Nomineringsudvalgets fulde begrundelse for at nominere projektet og artikel om projektet samt se film og billeder.

5. Ulrik Storm i Odense – fra lukket 1960’er-bygning til moderne herretøjsbutik
Renoveringen af en ejendom i Odenses gågade til herretøjsbutikken Ulrik Storm viser, hvor vigtige fysiske rammer er for butikker, især i konkurrence med online handel. Projektet adresserer udfordringen med tomme bymidter ved at skabe en ny type internationalt inspireret butik og er med til at løfte hele gågaden. Den åbne, transparente facade trækker kunderne ind i butikken, som byder på en oplevelse og personlig service. Desuden skabes der liv med indgange fra både gågaden og bagsiden med en ny udendørs lounge. Ved at bevare betonkonstruktionen kunne renoveringen udføres på kun fire måneder, og man har kunnet bevare en fuld kælder, hvilket ikke havde været muligt ved nybyggeri. Læs Nomineringsudvalgets fulde begrundelse for at nominere projektet og artikel om projektet samt se film og billeder.

6. Ørslev Kloster Arbejdsrefugium – restaurering og renovering af historisk bygning
Renoveringen af Ørslev Kloster Arbejdsrefugium kombinerer respekt for historien med moderne faciliteter og bevarer stedets unikke ånd. Klosteret, der siden 1969 har været arbejdsrefugium, afspejler nutidens behov med kreative renoveringsgreb som genbrug af materialer og placering af rørføring og nye installationer i gamle skorstene og kloakker. Klosterets mange lag af historie og materialer er synliggjort flere steder i bygningen. Samarbejdet mellem forskellige faggrupper har sikret fleksible løsninger, og indsigt og respekt for bygningens historie og detaljer præger hele projektet, der ydermere har sikret arbejdsrefugiets fortsatte eksistens. Læs Nomineringsudvalgets fulde begrundelse for at nominere projektet og artikel om projektet samt se film og billeder.

Nu skal der stemmes
Hen over de kommende uger skal Renoverprisens Valgkollegium fordele deres stemmer på de seks projekter for at finde den endelige vinder, der offentliggøres ved en prisfest den 4. september 2024.

Valgkollegiet består af 87 fagpersoner fra byggebranchen. Det er sammensat ved, at de 11 mest centrale organisationer relateret til byggebranchen har haft mulighed for at udpege op til fem personer hver, mens en lang række andre organisationer hver har udpeget én person. Derudover har Renoverprisens styregruppe, bestående af repræsentanter fra Grundejernes Investeringsfond og den filantropiske forening Realdania, udpeget syv medlemmer fra pressen.

Specialpris til mindre eller usædvanligt projekt
Ud over en vinder af hovedprisen, som findes blandt de seks nominerede projekter, uddeler Renoverprisens Nomineringsudvalg en specialpris til et af de 160 indstillede projekter. Specialprisen gives til et projekt, der fortæller en større historie i et mindre eller usædvanligt projekt. Vinderen af Specialprisen afsløres også til prisfesten den 4. september 2024.

————————————-
Om Renoverprisen

Renoverprisen er stiftet af den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond for at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få renoveret den eksisterende bygningsmasse i Danmark. Prisen er blevet uddelt hvert år siden 2013, og ambitionen har fra start været at give renovering den synlighed og anerkendelse, som disciplinen fortjener.

Projekterne bliver vurderet på baggrund af seks hovedkriterier i form af eksempelværdi, solidt samarbejde, inspirerende ressourcetiltag, faglig kvalitet, blik for brugerne og levende bygningskultur. På den måde favner Renoverprisen hele processen bag et vellykket renoveringsprojekt.

Udover titlen som årets bedste renoveringsprojekt følger en check til vinderholdet af hovedprisen på 100.000 kr. Vinderholdet bag specialprisen modtager 10.000 kr.

Renoverprisens Nomineringsudvalg består af Karen Mosbech (forperson for udvalget), arbejdende bestyrelsesmedlem og co-founder af ejendomsselskabet Home.Earth; Henrik Mielke, direktør, MT Højgaard Holding; Kasper Lynge, chef for produktivitet & digitalisering, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S og Lisbet Wolters, stadsarkitekt, Vejle Kommune.