fbpx

Zootårnet

Renovering af taget på københavnsk vartegn

Se mere

Zootårnet

Renovering af taget på københavnsk vartegn

Læs projektets egen beskrivelse

Det over 100 år gamle tårn i Københavns Zoologiske Have blev i 2021 istandsat fra top til tå. I forbindelse med renoveringen er der i den grad tænkt i bæredygtige løsninger. Det var som udgangspunkt ikke en forudsætning for projektet, men det endte med at blive en bærende del.

Der er brugt flere tons C30 konstruktionstømmer til reparation af tårnets bærende dele, samt i forbindelse med udskiftning af trin og størstedelen af platformenes gulv. Alt tømmer er skovet i Silkeborgs Statsskov og bearbejdet på Grønagergård Savværk, som ligger i nærområdet. Hele tårnet er renset og malet med en vandbaseret svanemærket træbeskyttelse. Med en holdbarhed på op til 15 år, vil der gå lang tid, før tårnet igen skal have en tur med penslen. Samtidig er malingen smudsafvisende, så der ikke sætter sig støv, alger og pollen i overfladen.

Alle de gamle blyinddækninger er skiftet ud med en FastFlash løsning, som består af et strækgitter i aluminium indstøbt i en miljøvenlig polymergummi. Materialet klæber på alle overflader, og har en levetid på mere end 20 år.

Tårnet er gennemgået fra top til tå for råd og svamp. Alt dårligt træ er udskiftet. Man har valgt at skifte de dele, som var i en forfatning, hvor der var risiko for yderligere nedbrud af træet eller en konstruktionsmæssig betydning for bæreevnen. Således, at der stadig står mest muligt tilbage af det oprindelige tårn, til glæde for kommende generationer. Sidst men ikke mindst er tårnet blevet udstyret med et helt nyt tag. Den nye tagløsning består af 400 kvadratmeter tagpap fordelt på tre forskellige tagflader.

Vi er hos HK-Byg Entreprise og Wemmelund Arkitekter meget stolte af dette projekt og der går nok mange år, før vi bliver præsenteret for en så spændende opgave igen.

Blik for brugerne

Tagløsningen er udført med membranmaterialet Derbicolor, som udelukkende lægges af specialiserede tagpapentreprenører. Leverandøren Eurotag Danmark fokuserer på at udvikle takeback-ordninger med henblik på systematisk resthåndtering samt nem demontering af membranerne efter endt levetid, så materialerne så vidt muligt kan blive genbrugt. Leverandøren har i årevis kørt med et komplet genvindingssystem, der indtil videre har ført til CO2-besparelser på tusindvis af tons. Systemet indebærer, at tagpapfraskæret indsamles og bringes med hjem. Efterfølgende sørges der for regelmæssig afhentning og transport til fabrikken i Belgien, hvor materialeresterne bliver genanvendt til nyt tagpap.

Inspirerende ressourcetiltag

Det ikoniske udkigstårn har i mere end 100 har været en central del af byens skyline. Tårnet har årligt givet 40.000 gæster mulighed for at tage både nære og fjerne omgivelser i øjenhøjde. Fra 43,5 meters højde giver det udsigt til alskens vilde dyr, og på solskinsdage kan man tilmed se helt til Sverige på den anden side af Øresund. Med den omfattende restaurering er et af Københavns mest ikoniske vartegn blevet sikret mange års levetid til gavn for københavnere såvel som turister, der fremover kan få glæde af et 360 graders view i tørvejr for regn og slud.

Solidt samarbejde

Med en gammel tagkonstruktion bestående af forskellige tagflader og mange træstolper var der mange detaljer at tage hensyn til, da renoveringen skulle udføres. Ligeledes var der adskillige små udfordringer, som først kunne løses, imens arbejdet fandt sted på byggepladsen. Som materialeleverandør havde Eurotag Danmark fra projektets start betinget sig, at de ville være med til at løse de potentielle udfordringer, der kunne opstå under monteringen. Dette blev der rig mulighed for, og leverandøren blev ofte taget med på råd af ProTag ApS, der stod for udførelsen.

Levende bygningskultur

Der er tale om en ældre tagkonstruktion med tre forskellige tagflader og mange træstolper, som går igennem. Derfor var det afgørende at anvende en løsning med en lang holdbarhed. Den valgte tagmembran har stor rivestyrke og modstandsdygtighed overfor perforering, så der vil gå lang tid, før tårnet igen skal pakkes ind i stillads. Membranen er udviklet gennem intensiv forskning med fokus på råvaremæssig forenelighed.

Parter bag projektet

Bygherre: Københavns Zoologiske Have
Entreprenør: H.K. Byg Entreprise A/S
Rådgiver: Wemmelund Arkitekter
Underentreprenør/tagdækker: ProTag ApS

Sted

Roskildevej 32
2000 Frederiksberg

Realiseret

2021

Indstillingsår

2022, 2023

Anvendelse

Erhverv

Areal

1-500 m²