fbpx

Vindues- og facaderenovering A/B Overgaden Oven Vandet 34 A-B

Upcycling i andelsboligforening på Christianshavn

Se mere

Vindues- og facaderenovering A/B Overgaden Oven Vandet 34 A-B

Upcycling i andelsboligforening på Christianshavn

Læs projektets egen beskrivelse

Fra glas til uld:
I stedet for at smide 134 udtjente vinduer fra en ejendom på Christianshavn ud, blev glasset upcyclet og bragt til ny anvendelse som isoleringsmateriale. Et godt og tæt samarbejde mellem parterne på projektet resulterede i, at en ressource, der traditionelt ender som byggeaffald, får nyt liv – og ejendommen en bæredygtig løsning.

De farverige ejendomme står helt tæt, skulder ved skulder, mellem kanaler og snoede brostensgader her på det gamle Christianshavn, hvor ejendommen, der tilhører Andelsforeningen på Overgaden Oven Vandet 34, ligger.
Ejendommen har netop fået et markant ansigtsløft, så den lyser frisk og ”nypudset” op blandt sine lidt mere trætte naboer. Renoveringen af ejendommen omfattede facader og vinduer.

Upcycling af vinduer
Vinduerne blev udskiftet til energivenlige koblede vinduer fra Frovin, hvilket er en langt mere energivenlig løsning end de gamle, udtjente vinduer kunne leve op til. Men det særlige ved dette projekt var upcycling-løsningen i forbindelse med håndteringen af de gamle, udtjente vinduer. De blev taget nænsomt ud og lagt på en palle i stedet for at blive dumpet i en affaldscontainer med smadrede glas som følge. Det muliggjorde, at så meget glas som muligt blev bevaret, for glasset skulle efterfølgende recirkuleres og omdannes til glasuld med høj isoleringsevne.

Fra glas til uld:
Fra glas til uld er et upcyclingskoncept fra Isover, som rådgivende ingeniør Bang & Beenfeldt greb muligheden for at anvende i forbindelse med facade- og vinduesrenoveringsprojektet for andelsforeningen på Christianshavn.
– Vinduerne i ejendommen var i så dårlig stand, at det ikke var muligt at renovere og bevare dem. Derfor var det oplagt, at vi i stedet hægtede os på Fra glas til uld-konceptet, så vinduerne kan få nyt liv som ressource til andre materialer, siger Zabi Rizae, som er projektleder i Bang & Beenfeldt.

I praksis betyder Fra glas til uld-konceptet, at vinduerne ikke bliver blandet sammen med det øvrige renoveringsaffald, men behandlet mere nænsomt, så det kan fragtes til sortering på nærmeste ressourcecenter, hvor glas og rammer skilles ad.

Samarbejde er nøglen
Samarbejdet mellem alle parterne på projektet spiller en væsentlig rolle i at få upcycling-løsningen udført fra tanke til handling, hvor der skabes mulighed for at upcycle op mod 95% af glasset fra de gamle vinduer. –

Alle parter på projektet skal kunne se logikken i, at man ikke bare smider materialet ud sammen med resten af byggeaffaldet, selvom det kræver at vi tænker lidt nyt ude på byggepladsen, siger Zabi Rizae, som sørgede for at få tænkt upcycling-løsningen ind tidligt i projektet, så det kunne planlægges godt fra starten.

Isover vurderer, at de 134 upcyclede Christianshavner-vinduer vil resultere i isoleringsmateriale nok til at isolere 1,25 gennemsnitligt, nyt parcelhus. Dertil vil det spare miljøet for op mod 500 kg CO2, fordi glasset omsmeltes og genanvendes, frem for at der fremstilles nye råvarer.

Blik for brugerne

Det handler om kontinuerligt at skubbe på den bæredygtige omstilling ved at finde løsninger på, hvordan vi bedst kan håndtere og genanvende de store mængder af affald og materialer, vi er i kontakt med, når vi renoverer byens gamle ejendomme. Det handler i høj grad om at dele den viden og de erfaringer, vi gør os, med hinanden i branchen. Ved at upcycle de gamle vinduer fra ejendommen på Christianshavn bringes op mod 95% af det gamle glas i ny anvendelse som isoleringsmateriale. Producenten Isover vurderer, at de 134 upcyclede Christianshavner-vinduer vil resultere i isoleringsmateriale nok til at isolere 1,25 gennemsnitligt, nyt parcelhus. Dertil vil det spare miljøet for op mod 500 kg CO2, fordi glasset omsmeltes og genanvendes, frem for at der fremstilles nye råvarer. Materialevalg der sikrer en sund ejendom: Udover upcycling løsningen er der flere bæredygtige detaljer ved renoveringen, som både taler ind i den sociale, miljømæssige og økonomiske bæredygtighed, fordi der er valgt kvalitetsmaterialer, som sikrer, at ejendommen er både sundere at bo i, mere energivenlig og sikrer ejendommens stand mange år fremover. Tag nu for facaderne, som også er blevet renoveret: I den forbindelse er der malet med Keims åndbare silikat-maling, hvilket er det helt rigtige valg, når man arbejder med en ældre ejendom som denne. Silikatmaling kræver mindre vedligehold end mere gængs maling og er et sundere valg, fordi ejendommen kan ånde. Og så er der vinduerne: De nye vinduer er koblede vinduer fra Frovin, og de er valgt af respekt for den gamle ejendoms æstetik og de nære omgivelser på det gamle Christianshavn. De koblede vinduer er en moderne version af de gamle kittede sprossevinduer og ved at bruge dem, føres ejendommen tilbage til den oprindelige stil med respekt for datidens arkitektur og æstetik. Samtidig får beboerne et mere funktionelt vindue, der åbnes og lukkes nemt uden at have den upraktiske inderrude monteret på vindueskarmen, som man kender fra de oprindelige sprossede vinduer. Det sikrer at det er nemmere at sikre et godt indeklima med praktisk udluftning i den enkelte lejlighed. Koblede vinduer er en god investering, da de har en stærk isoleringsevne, der holder kulden ude, varmeregningen nede og sikrer beskyttelse mod råd. Samtidig giver de enhver bolig et smukt, klassisk design – med respekt for den traditionelle arkitektur. Alt i alt tilbyder de nye vinduer en unik isoleringsevne, effektiv støjdæmpning, lang holdbarhed, høj funktionalitet.

Inspirerende ressourcetiltag

Som beskrevet ovenfor er der i materialevalg gjort en dyd ud af sende en respektfuld tanke til de gamle ejendomme og den historie, Christianshavn som bydel emmer af. Med sin placering lige om hjørnet fra Christianshavns Torv, står ejendommen nu og byder smukt nyrenoveret velkommen til såvel de landfaste, der ankommer til Christianshavn fra Indre By ad Torvegade, som dem, der kommer forbi til vands i kanalen.

Eksempelværdi

I praksis betyder Fra glas til uld-konceptet, at vinduerne ikke bliver blandet sammen med det øvrige renoveringsaffald, men i stedet køres til sortering på ressourcecenteret. Her skilles glasset fra trærammerne, der også kan gøre gavn som fx biobrændsel. Derefter fragtes det rene glas til glasuldsfabrikken i Vamdrup, hvor det indgår i et cirkulært produktions-set-up, og Isover omdanner vinduesglasset til glasuld. De 134 vinduer på dette projekt skaber isoleringsmateriale nok til at isolere 1,25 gennemsnitligt, nyt parcelhus. Dertil vil det spare miljøet for op mod 500 kg CO2, fordi glasset omsmeltes og genanvendes, frem for at der fremstilles nye råvarer. Det er en metode, som kan tjene som inspiration på fremtidige vinduesrenoveringer.  

Solidt samarbejde

Renoveringen en byfornyelsessag med Københavns Kommune. Med Glas til uld giver samarbejdet mellem bygherre, rådgiver, entreprenør og producent nyt liv til en ressource, som traditionelt ender som byggeaffald. Bygherre og dennes rådgiver, Bang & Beenfeldt, har taget et aktivt valg og er dermed med til at løfte et bæredygtigt ansvar ved at indskrive recirkulering af byggematerialer i udbudsteksten.

Parter bag projektet

Bygherre: Andelsforeningen Overgaden Oven Vandet 34 A-B
Rådgiver: Bang & Beenfeldt
Entreprenør: Byens Tag & Facade
Producent: Isover
Projektet blev afsluttet i efteråret 2022

Yderligere information om projektet

bangbeen.dk

Sted

A/B Overgaden Oven Vandet 34 A-B
1411 København K

Fotos: Bang & Beenfeldt

Realiseret

2022

Indstillingsår

2023

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000 m²