fbpx

Til te hos statsministeren

Læs projektets egen beskrivelse

Frederiksberg Bredegade 11, er opført af Peter Bang i 1850, og han boede her også, da han var Danmarks 4. statsminister fra 1854-56. Bygningen har siden rummet mange funktioner, bl.a. borgerservice, tandlægeklinik og nu Frb. Sogns Børnehus. Så det er en bygning, der har været meget igennem, og især de sidste ombygninger fra 1960 og -80’erne har betydet, at der ikke var meget af det oprindelige tilbage, og i dag er det kun bygningens ydre, der er erklæret bevaringsværdig.
Vi kunne derfor godt have ombygges huset til en moderne tidstypisk børnehave med pangfarvede rum. Men så ville vi ikke udnytte noget at det mest unikke i bygningen, nemlig dens historie, og det endda en god historie, som også børn kan forstå. Tænk sig at blive passet i statsministerens guldalder villa, fra dengang H.C. Andersen skrev sine eventyr, og måske lege den gamle huskeleg ”Da jeg var til te hos kejseren af Kina”. Og det har været vores arbejdstitel i ombygningen; ”til te hos statsministeren”. For børn elsker gode historier, mere end pangfarvede rum. Børn elsker at rejse i fantasien og hvis denne bygning også kan give børnene et udgangspunkt for at rejse i danmarkshistorien, så kan bygningen i sig selv hjælpe med til at indfri nogle af børnehavens læringsmål.
Og stedet guldalder atmosfæren bruges. F.eks. har der været et tema om at ”slentre” arm i arm, ”konversere” og holde te-selskab, og det kan godt være noget af en udfordring for børnehavebørn.

Ved ombygningen er al ventilation gemt i midterskillevæggen, så de store lofthøjder blev bevaret. Der er udført akustikpuds på alle lofter med ny stuk og rosetter. Lave vægpaneler der kan vaskes, og akustikdæmning på væg udformet som tapetrammer, der også kan bruges som opslagstavler. De nye rum er opbygget en suite, med glasfyldninger i dørene. Stuerne er farvesat i typiske guldalderfarver, og udstyret med lysekroner. Legepladsen er udformet som en romantisk have med frugttræer, brosten, kunstgræs og en lille høj med flagstang og blomster.

Bilag

Parter bag projektet

Bygherre: Frederiksberg Kommune
Bruger: Frederiksberg Sogns Børnehus
Arkitekt: BBP Arkitekter
Ingeniør: HaCaFrø

Yderligere information om projektet

http://bbp.dk/projekt/institution

Sted

Frederiksberg Bredegade 11
2000 Frederiksberg

Realiseret

2013

Indstillingsår

2015

Anvendelse

Institution

Areal

501-5.000m2