fbpx

Tårnets transformation

Christiansborg

Læs projektets egen beskrivelse

Tårnets transformation

Tårnet på Christiansborg har fungeret som pulterkammer siden opførelsen for cirka 100 år siden. Det spektakulære, 11 meter høje tårnrum blev opdaget af Folketingets arkitekter i forbindelse med renovering af Christiansborg. Siden er tårnet blevet renoveret indvendigt og indrettet til restaurant i 2014. Fra at være et hemmeligt og overset rum på Christiansborg er det i dag et frit tilgængeligt og overraskende sted at besøge. Udover restauranten, er der etableret en elevator til et udsigtsplateau over restauranten. Herfra kan man se udover hele København ! Der er også adgang til et pulterrum med gipsfigurer og bygningsmodeller.
Tårnet var fyldt med gipsmodeller fra byggeperioden og enkelte har fået lov til at blive i restauranten, hvorved historien om Christiansborgs opførelse også fortælles. Et stort vindue og nogle få højtsiddende vinduer udgør dagslyskilderne i det ellers rå rum, hvorved der opstår en særlig atmosfære. Christiansborg er en af landets første betonbygninger og konstruktionen er eksponeret i loftet. Ved transformeringen af det 11 meter høje rum til restaurant blev rummet isoleret, brandsikret og akustikken forbedret.

Brugskvalitet

At tårnet ikke er tegnet til en reaturant gør det til en meget atypisk restaurant. Fx er der kun få vinduer og meget højt til loftet. Men netop disse særpræg giver stedet karakter og sikrer arkitektoniske oplevelser.

Eksempelværdi

Det hemmelige rum i Christiansborg tårn viste sig at have stort potentiale til en transformation - fra pulterrum til restaurant. Tilsvarende hemmelige steder kan vise sig at have potentiale til andre funktioner.

Parter bag projektet

Bygherre: Folketingets Præsidium
Arkitekt: Folketingets byggesekretariat v. Henrik Levinsen og Dorthe Andersen
Udførende: Jacon A/S, Børge Jakobsen 6 Søn A/S

Sted

Prins Jørgens Gård 1
1218 København Ø

Realiseret

2014

Indstillingsår

2016

Anvendelse

Erhverv

Areal

1-500m2