fbpx

Spaltehus i Hospitalstræde i Faaborg

Bæredygtig renovering af hus fra år 1777 med genbrugsmaterialer

Se mere

Spaltehus i Hospitalstræde i Faaborg

Bæredygtig renovering af hus fra år 1777 med genbrugsmaterialer

Læs projektets egen beskrivelse

FORHISTORIE:
Et lille smalt spaltehus beliggende i den brostensbelagte gade Hospitalstræde op mod klostret i Faaborg trængte til en hånd. Huset havde været forsømt i mange år – og var det grimmeste hus i den charmende smalle gade, hvor alle turister går igennem. Huset er oprindeligt fra år 1777, men har været bygget om ad mange omgange. De store ombygninger blev foretaget i 1925, 1958 samt 1986. Tilbage i år 1925 blev det oprindelige bindingsværkshus grundmuret, hvorved bindværket forsvandt. I år 1958 byggede kunstmaler Axel Kyed en første sal på i 1950’er stil og i 1986 byggede den daværende ejer en mellemgang på ned til baghuset (som blev omformet til toilet). Huset var virkelig blevet til en grim ælling – og det var på tide at få det ført frem til den æstetisk renovering, som ikke blev forloren.

UDFORDRINGEN:
Hvordan renoverer man et hus, hvor det oprindelige nærmest er forsvundet i tidens ombygninger og misforståede tiltag ?
Mange byhuset i de danske provinsbyer har denne problematik. aNNeKS arkitekter har løst det ved langsomt at søge indtil de strukturer som huset består af i dag – og få styr på kvaliteterne. Føle sig frem og få roen, harmonien og det taktile til at spille hovedrollen.

PROCESSEN:
Hvert en sten er blevet vendt og undersøgt i renoveringen. Detaljerne gemt væk bag gamle plader etc. er kommet til ære og værdighed – og husets fortælling er kommet frem. Gamle lerbrændte sten i blandet stjålne teglsten fra klostret 50 meter væk fra da huset blev bygget i år 1777 er kommet frem og fortæller stolt om sin historie – og tagkonstruktionen fra årene 1958 og 1777 på 1. salen er blevet blottet, og fortæller i munden på hinanden om deres tid. Sådan er huset gået igennem – og har fået sine historier med.
Processen tog 3 år – og det har gjort at husets fortællinger kunne komme frem – og vi kunne samle de rette genbrugsmaterialer.
Huset er blevet renoveret med genbrugsmatrialer. Rester fra familiens nedlagte savværk i Nørre Broby har suppleret med alt træ, en kældertrappe til hemsen kommer fra en gård på Djursland fra år 1921, brugte røde kulbrændte lertegl er lagt i stedet for eternitplader, køkkenet og badeværelsesmøblerne er brugt Unoform i sort bejset træ fundet i Køge og Gentofte, yderdøren er fra 1986 og sat i stand med vinduer og messinghåndtag fra Nørre Broby Kirke, klinker etc. er fra Genbyg – så alt i alt er huset renoveret med 80 % genbrugsmaterialer.

LØSNINGEN:
Et smalt spaltehus på bare 56 kvm og 4 kvm hems, hvor nicher og forskellige rumligheder fortæller deres egen historie sammen med alle de blottede materialer, hvor genbrugsmaterialer spiller godt med.

Blik for brugerne

80 % af husets materialer er genbrugsmaterialer. Det har byggeperioden på 3 år givet plads til. Indsamlingen har kunnet foregå i ro og mag.

Eksempelværdi

Et gammelt byhus fra år 1777 bygget om til ukendelighed via ad mange omgange. Hvordan får man sjælen tilbage ?

Parter bag projektet

Bygherre: Helle Harder og Morten Sonnenborg
Arkitekt: aNNeKS aps arkitekter cand. arch.
Håndværkere: Hovedentreprenør Karl Bent Madsen, Nørre Broby med underentreprenørerne Rasmus Tømrer Faaborg aps, Lars Dibbern VVS aps samt Elgruppen A/S

Yderligere information om projektet

www.anneks.org

Sted

Hospitalstræde 12
5600 Faaborg

Fotos: aNNeKS aps arkitekter cand. arch.

Realiseret

2022

Indstillingsår

2023

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500 m²