fbpx

Salling Rooftop

Byhaven på toppen af Aarhus

Se mere

Salling Rooftop

Byhaven på toppen af Aarhus

Læs projektets egen beskrivelse

På toppen af stormagasinet Salling har Aarhus fået en ny urban taghave.

Idéen med renoveringen af tagetagen var at udnytte byens tag – den femte facade – og skabe en unik, intens og uhøjtidelig oplevelse for alle interesserede.

Ved at inddrage tagfladen på Salling stormagasin har Aarhus fået et enestående byrum med plads til personlige møder, kulturelle oplevelser eller blot en pause fra byens puls. Salling ligger centralt i Aarhus midtby, og fra taget er der en fantastisk 360 graders udsigt rundt over byens horisontlinje.

http://www.ramboll.dk/projects/rdk/salling-rooftop

https://salling.dk/om-salling/salling-rooftop-155

Brugskvalitet

Salling Rooftop har ’vendt byen på hovedet’, skabt et nyt byrum og et nyt mødested for alle i Aarhus. Helt centralt i Aarhus, er der en 360 graders udsigt over byen. Samtidig er der mulighed for at nyde udsigten over hele Aarhusbugten, og ser man mod vest, kan man nyde Aarhus skyline med de mange genkendelige arkitektoniske pejlemærker; Domkirken, Rådhustårnet, Aarhus Universitet, Aros, mm. Det er både en ny og markant attraktion for besøgende udefra, det er et uformelt og fedt mødested for århusianerne, og her kan man gå til særlige arrangementer som events, modeopvisninger, open air movies mm. Der er skabt et nyt byrum med mange anvendelsesmuligheder og et nyt sjældent view over Aarhus.

Bidrag til omgivelser

Byhaven på toppen af Salling er en fantastisk, central platform, hvor der er mulighed for unikke, intense og uhøjtidelige oplevelser for borgere og besøgende i Aarhus. Der er skabt en ny oase, som en urban pendant til den mere raffinerede og elegante ”Your rainbow panorama” på taget af Aros. Taget på Salling rummer en række tekniske installationer, som i projektet bruges som benspænd for at skabe varierede tagformer og taghøjder. Mellem de eksisterende forskydninger er der skabt en række oplevelses- og opholdsrum med fokus på kultur, leg, sport og rekreation. Der er masser af muligheder for at indtage taget, som samtidig udgør en ”must see”-attraktion for Aarhus. Ved tagets sydvestlige hjørne finder man en skulpturel tribune, som skaber forbindelse fra et niveau til et andet og samtidig tilbyder siddepladser med god udsigt over byen. Ved tribunen er der en mindre scene og en bagvæg, som danner en ryg mod vest. Scenen kan bruges til intimkoncerter, modeopvisninger, filmforevisninger og lignende.

Eksempelværdi

Når byens tage skal opgraderes, og når installationerne skal renoveres, er der en unik mulighed for at give noget mere til byen. Installationer, niveauskift og andre benspænd er i designet omfavnet som et eksempel på, hvordan man kan skabe nye byrum, hvis man gentænker byens fem facader. Byens store tagarealer er en storslået mulighed for at skabe nye byrum og nye muligheder for at opleve byen – og dens arkitektur – fra et helt nyt perspektiv.

Solidt samarbejde

Tagfladen på Salling er, som de fleste af byens store tage, præget af mange tekniske installationer og et komplekst system af sammenbyggede tagformer og strukturer. Denne præmis har i projektet været en udfordring, som er blevet imødekommet gennem et tæt samarbejde på tværs af fagligheder med henholdsvis arkitekter og ingeniører. Et samarbejde hvor integreret design har været et nøgleord, og hvor det at arbejde ikke blot i en fælles 3D-model men også i samme hus har effektiviseret processen og muliggjort en ellers stram og udfordrende tidsplan. Projektet er designet og projektledet af Rambøll i tæt samarbejde mellem arkitekter og konstruktions-, energi- og brandingeniører. Efter udstedelse af byggetilladelse er projektet overgået til totalentreprise. Det tillidsfulde samarbejde mellem bygherre og rådgivere baserer sig på en mangeårig, god relation.

Økonomi og værdiforøgelse

Med renoveringen og etableringen af Salling Rooftop kan stormagasinet Salling møde kunder og borgere på en ny måde. Byrummet skaber værdi, både direkte for forretningen og indirekte via den oplevelse, den giver tilbage til byen. Værdien af Salling er forøget med renoveringen; men hvad endnu vigtigere er, så har Salling med det nye byrum skabt et bidrag til de besøgendes oplevelser af byen, helt fra toppen. Projektet er en iscenesættelse af dét, byen visuelt kan tilbyde - set fra oven. Man oplever Aarhus på en anderledes, mere intens og dramatisk måde. Byens arkitektoniske ånd i form af ikoniske pejlemærker som Rådhustårnet, ARoS, Aarhus Universitet og Domkirken, havnen og bugten mm. bliver på én gang pludselig meget nærværende og synligt tilgængelige for alle.

Udførelseskvalitet

Integreret design og tæt samarbejde mellem byggeriets parter har været en forudsætning for et succesfuldt resultat. Opgavens sammensatte karakter og intense proces har været en udfordring, som er blevet løst i et tæt og godt samarbejde mellem bygherre, rådgivere og udførende, hvor de forskellige faglige færdigheder har været essentielle. Projektet er bemærkelsesværdigt ved dets komplekse stålprojekt, som har muliggjort en arkitektoniske bearbejdning med udgangspunkt i idéen om at skabe et byliv i højden med udsigt over byens tage.

Parter bag projektet

Rambøll
Dansk Supermarked Group

Yderligere information om projektet

http://www.ramboll.dk/projects/rdk/salling-rooftop

Sted

Østergade 25
8000 Aarhus C

Fotos: Rambøll

Realiseret

2017

Indstillingsår

2018

Anvendelse

Kultur

Areal

501-5.000 m²