Ragnarock

Museum for Pop, Rock og Ungdomskultur

Se mere

Ragnarock

Museum for Pop, Rock og Ungdomskultur

Realiseret

2016

Anvendelse

Kultur

Areal

501-5.000m2

Beskrivelse

Ragnarock – Danmarks nye museum for pop, rock og ungdomskultur emmer af rock og attitude med sit rå, gyldne ydre og røde, fløjlsbløde indre. Ragnarock ligger i et område af Roskilde, hvor den tidligere betonfabrik, Unicon, er blevet transformeret til en ny kulturel bydel, Musicon. Området har en unik identitet som tidligere industriareal og indeholder stærke arkitektoniske rumligheder, som kræver en særlig indlevelse i den industrielle kontekst og fortid. Den overordnede intention bag Ragnarock har været at bevare de eksisterende fabrikshaller i beton og deres rå udtryk og samtidig skabe en ny og spændende attraktion, som en tilbygning til hallerne. Med Ragnarock genskabes rockmusikkens kontrast mellem det rå og slidte på den ene side og det glitrende og opsigtvækkende på den anden side. I udformningen af museet er rockmusikkens æstetik således blevet oversat til en arkitektonisk oplevelse. Iklædt funklende metalprismer skaber Ragnarock en kontrast mellem nyt og gammelt på Musicon, og er et iøjnefaldende byggeri, der både svæver over og samtidig ’klikker’ sig ind imellem de gamle, karakterfulde fabrikshaller.

Eksempelværdi

For mange mennesker er rock forbundet med en helt særlig æstetik. Den er vild og utæmmelig, fyldt med klichéer på godt og ondt. På en gang ny og gammel, ungdommelig og aldrende. Rock er energisk. Rock er image og attitude, glamour og berømmelse. Den er støjende og kaotisk og samtidig blød og harmonisk. Slidte jeans sammen med et særligt nittebælte og en cool læderjakke er et eksemplarisk outfit for en rockmusiker. I Ragnarock er dette blevet oversat til rum, arkitektur og materialer. Her er nyt og gammelt kombineret i mangfoldige sammensætninger af materialer, der tilføjer noget helt specielt til hallernes enkle konstruktion og simple materialevalg. Hvor hallerne kan ses som de grundlæggende blå jeans i rock-outfittet, repræsenterer Ragnarock det ekstravagante - det skinnende nittebælte. Der opstår et ’clash’ af materialer, hvor der bruges rå, ubehandlede industrielle materialer og nye, opsigtsvækkende materialer med skarpe kontraster. Eksempelvis er Ragnarock beklædt med tyndplader formet som nitter. Udvendigt er nitterne guldfarvede, som et ikonisk nittebælte, mens den indvendige beklædning er rød, som den indvendige, beskyttende velourbeklædning i en guitarkasse.

Samarbejde

Ragnarock blev udviklet i et tværfagligt samarbejde mellem mange parter. Bygherre er museumskoncernen ROMU, og byggeriet af Ragnarock er støttet af Roskilde Kommune, Arbejdsmarkedets Feriefond, Realdania, Bikubenfonden, Foreningen Roskilde Festival, Ny Carlsbergfondet, Tuborgfondet, Egmont Fonden, Lokale og Anlægsfonden og Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond. Museet er tegnet af arkitekterne COBE og MVRDV, samt landskabsarkitekterne LIW Planning. Projektets tilknyttede ingeniør er Norconsult, mens belysning er udarbejdet af Jesper Kongshau. Hovedentreprenør er B. Nygaard Sørensen.

Brugskvalitet

Målet med Ragnarock har været, at skabe en arkitektur, der fra starten kan sætte Musicon på verdenskortet. Dermed har det været vigtigt i udformningen af byggeriet, at skabe et åbent, inkluderende og innovativt museum, som kan fungere som et samlingssted. Ragnarock fordeler sig på fem etager, hvor to kerner i beton er med til at skabe en konstruktion, der kan holde det 24 meter udhæng, som svæver over indgangspartiet og den røde løber. Bygningen rummer en lang række offentlige funktioner, der gør Ragnarock til et samlingspunkt og en attraktiv destination for København og omegn. Derudover er de eksisterende haller omkring museet åbnet op med store porte for at sikre maksimal interaktion med omgivelserne og nabolaget. Ragnarocks foyer vil med tiden ikke kun være indgang til museet, men også fungere som indgang til hele Musicon.

Bidrag til omgivelser

Før renoveringen var de gamle fabrikshaller del af et lukket, industrielt område uden adgang for offentligheden. Med åbningen af Ragnarock er området nu blevet en offentlig attraktion, der tjener som et kulturelt samlingspunkt, tilgængeligt for alle. Museet rummer en lang række offentlige funktioner, der gør Ragnarock til et mødested for bydelens brugere, og som bidrager positivt til omgivelserne. Heriblandt en stor udstillingshal, auditorium, bibliotek, pladestudier, museumsbutik og café, der alle er med til at skabe rammerne for liv og trivsel i bydelen. Ragnarock er et af de første realiserede nybyggerier på Musicon. Flere er på vej - blandt andet Roskilde Festival Højskole, placeret ved siden af museet, som COBE og MVRDV også står bag.

Energikrav og bæredygtighed

Ved at bevare og genbruge de eksisterende fabrikshaller, deres oprindelige betonkonstruktioner og give dem en ny funktion får det tidligere industrianlæg et nyt liv. Hallerne betragtes som bevaringsværdig industriel kulturarv, hvor en eksisterende bygningsmasse genbruges. Ved at bevare frem for at rive ned, sammenbygges den nye del af museet med de eksisterende haller, og skaber en merværdi for projektet som helhed - både økonomisk, socialt, energimæssigt og historisk.

Udførelseskvalitet

Ragnarock er beklædt med tyndplader i form af aluminiumsnitter, mens de eksisterende haller består af rå beton. Det rå og robuste udtryk fra fabrikshallerne sættes i kontrast til den gyldne nye tilbygning, og den særlige behandling af tyndpladerne er med til at forstærke kontrasten mellem det nye museum og resten af Musicon. Tyndpladen bærer en central rolle for både interiør og den udvendige beklædning. Indvendigt er tyndpladen anvendt som væg- og loftsbeklædning, hvor den blandt andet skjuler installationer og fungerer som akustikregulering. Udvendigt er den anvendt som regnskærm på facaden. Tyndpladens særlige nitteform skaber en sanselig overflade, som ændrer bygningens udtryk alt efter lyset. Om aftenen står bygningen dramatisk frem i det industrielle område, hvor nitteformen medvirker til voldsomme skyggevirkninger når bygningen oplyses, og tilføjer karakter og identitet samt gør bygningen nærmest skalaløs.

Yderligere information om projektet

http://cobe.dk/project/ragnarock

Sted

Rabalderstræde 16
4000 Musicon, Roskilde