fbpx

Ombygning af den gamle postcentral

Enigma Museum for Post, Tele og Kommunikation

Se mere

Ombygning af den gamle postcentral

Enigma Museum for Post, Tele og Kommunikation

Læs projektets egen beskrivelse

Det tidligere Post og Tele Museum er flyttet fra Købmagergade til Øster Alle ved Trianglen på Østerbro. Museet indtager nu de lokaler, som tidligere dannede rammen om den gamle postcentral. I forbindelse med flytningen omtænker museets dets aktiviteter og strategi, og derfor har museet også fået nyt navn: Enigma Museum for Post, Tele og Kommunikation.

Ved udgangen af 2016 blev første fase af Enigmas renovering afsluttet. De lige knap 500 m2 gamle, rå postlokaler skulle ombygges til et funklende, levende og anderledes museum. Det var en spændende, men udfordrende opgave, som de forskellige samarbejdspartnere fik intet mindre end 3 måneder til at realisere. Resultatet blev det nye Enigma Torv; ét rum, der samler mange funktioner. Enigma Torv rummer Meyers Kantina, cafe, posthus, scene, turistinformation, borgerservice og et designmarked. Dermed er mange funktioner blevet koblet sammen og danner rammen om torvet, hvor museet også afholder arrangementer og events. Tag endelig selv forbi stedet, send en pakke, drik en kop kaffe eller se på tingene i designmarkedet. Med andre ord oplev et nyt og levende museum.

Brugskvalitet

Efter renoveringen er Enigma blevet et sted, som inviterer børn og voksne indenfor til forskellige aktiviteter. Før var posthuset blot et posthus. Nu er stedet et socialt opholdssted, og således er renoveringen et positivt løft, der i sidste ende skaber mere værdi for brugerne. Der er ingen tvivl om, at resultatet er et levende museum, som udover at fortælle en historie og formidle denne til publikummet tillige bidrager med funktionalitet i et aktivt fungerende posthus og cafe. I forhold til projektets brugskvalitet taler billederne også for sig selv.

Bidrag til omgivelser

Enigma bidrager til hele lokalområdet med at være det, som postcentralen oprindeligt var og er, nemlig posthus. Men Enigma er i ligeså høj grad et samlingspunkt, ikke kun for lokalområdet, men lige så meget for museumsgæster og turister. Museet i sin egenskab af netop det at være et museum, men Enigma er lige så meget det at være en levende cafe, hvor alle aldre mødes, hvor børn kan lege og opleve museet, samtidig med at familien kan samles om den gode mad i de hyggelige omgivelser, alt imens andre blot kommer og henter pakker og sender deres post.

Eksempelværdi

Renoveringen af Enigma har eksempelværdi, fordi byggeriet fra første dag har været underlagt en stram tidsplan, spinkel økonomi og et højt ambitionsniveau, som alene lykkedes ud fra den filosofi, at alle parter i sagen fra bygherre og rådgivere, til entreprenøren, leverandørerne og de ansatte var fælles om at nå målet. Det gode samarbejde parterne imellem viser, at det kan lykkes at genneføre en så sammenpresset opgaver, som ombygningen af den gamle postterminal til Enigma var. Derudover taler resultatet for sig selv, og både fagfolk tilknyttet renoveringen og gæster af museet, der fx kommer for at klare almindelige postopgaver eller lader deres børn boltre sig i museets familievenlige indretning, er alle enige om, at de nye rammer er noget ganske unikt. Enigma er blevet en kulturhistorisk fortælling, der i sin arkitektur og sine aktiviteter på den ene side vidner om fortidens minder og traditioner, og på den anden side rummer fremtidens nytænkning og inklusion.

Solidt samarbejde

Det unikke samarbejde, der har været på denne sag, spænder lige fra bygherrens involvering af brugerne af museet, til rådgivernes kendskab til hovedentreprenøren, som med den fælles historik formåede at samarbejde og fremkalde de ønsker og muligheder, som bygherrens tanker medførte. Det er uden tvivl samarbejdet alle parter imellem, som har sikret det resultat, som Enigma er i dag.

Økonomi og værdiforøgelse

Det at forvandle en gammel postterminal til et levende museum er ikke billigt, og overraskelserne lurer lige om hjørnet. Dette ændrer dog ikke på, at værdiforøgelsen, som er skabt for de relative små midler, langt overstråler den udgift, det har været at udføre første etape af renoveringen.

Udførelseskvalitet

Med det færdige resultat taler kvaliteten af det udførte næsten for sig selv.

Parter bag projektet

Arkitekter: Bertelsen & Scheving Arkitekter
Entreprise: P. Winther Jespersen
Ingeniører: Strunge Jensen ingeniører og Jørgen Nielsen ingeniører
Bygherre: Jane Sandberg

Yderligere information om projektet

http://www.enigma.dk/2017/01/13/hvornaar-er-et-museum-et-museum/

Sted

Øster alle 1
2100 København Ø

Realiseret

2016

Indstillingsår

2018

Anvendelse

Kultur

Areal

1-500 m²