fbpx

Nomineret 2024

Nyt liv til gamle rammer – Ulrik Storm herretøjsbutik

Transformation af gammel erhvervsejendom til moderne butik

Se mere

Nyt liv til gamle rammer – Ulrik Storm herretøjsbutik

Transformation af gammel erhvervsejendom til moderne butik

Læs projektets egen beskrivelse

Beskrivelsen nedenfor er projektets egen beskrivelse. Du kan desuden finde begrundelsen fra Nomineringsudvalget for Renoverprisen for at nominere projektet, en artikel om projektet og en film under “Nyheder” her.

Gågader bliver mindre, butikker lukker, og flere mennesker vælger at handle online. Den personlige købsoplevelse bliver mere og mere digitaliseret, og den nære relation til ekspedienten er efterhånden en sjældenhed. Dette var udfordringen, som herretøjsforretningen Ulrik Storm ønskede at imødegå.

Den eksisterende bygning i Vestergade 3 var fra 1963 og havde undergået renoveringer og tilpasninger over tid. Bygningen var ikke registreret som bevaringsværdig og fremstod med et lukket og tilbagetrukket ydre og et tungt facadeudtryk mod Vestergade – ikke som den butik, man ønsker sig i en levende forretningsgade.

Vores mål var ikke blot at renovere, men at skabe et nyt ikon, der ville revitalisere byens puls og livskvalitet. Ulrik Storm ønskede at sende et klart signal om, at investering i en forretning ikke kun gavner virksomheden, men også smitter positivt af på det lokale samfund.

Der var behov for en arkitektonisk løsning, der åbnede op og inviterede Odenses borgere indenfor til en kop kaffe og en varm velkomst.

Blik for brugerne

Mod sidegaden Stålstræde havde bygningen karakter af en decideret bagside med små vinduesåbninger i facaden og et parkeringsareal udlagt mellem bygning og stræde. Stålstræde indgår i Odenses store byudvikling, og den nye butiksindgang vil bidrage til gadens liv og aktivitet. Det daværende parkeringsareal blev begrønnet med plantekasser og der blev etableret en gårdhave, hvor kunder kan fordøje shopperiet med en kop varm kaffe. Borgerne valgte endda den nye facade som Odenses smukkeste i 2023, hvilket bekræfter, at vores indsats har haft en betydelig positiv indflydelse på lokalsamfundet.

Solidt samarbejde

Samarbejde var nøglen til projektets succes. Vi havde en tæt dialog med bygherre og fremtidige brugere for at sikre, at bygningen var fleksibel og imødekommende over for fremtidige behov. Ved at udnytte den eksisterende bygningskonstruktion og indre disponering maksimalt kunne vi skabe et resultat, der levede op til alle krav og regler med respekt for den eksisterende bygning og dens naboer.

Faglig kvalitet

Ved at investere i kvalitet ønskede vi at tilføre Odenses midtby en særlig opmærksomhed på byrummet og samtidig bidrage til dens fortsatte udvikling. Gennem omhyggeligt håndværk og detaljering skabte vi ikke blot et visuelt forbedret udseende, men også en berigelse af det omkringliggende miljø. Den nye facade respekterer nabobygningernes stilarter og skaber en harmonisk helhed i gadebilledet. Overordnet videreførte vi bygningens nuværende materialetyper, men med en anden, mere åben proportionering og med et plademateriale, der vil patinere smukkere over tid end de nuværende malede kassetter. Glaspartiet blev indrammet af en profilering i mørkt metal, som skabte sammenhæng med gesimserne på nabobygningerne, ligesom facaden forholdt sig til gesimshøjderne hos naboerne og den overordnede farveholdning, der domineres af gråtoner. De mørke vinduessprosser er desuden et gennemgående træk i butiksfacaden på alle tre bygninger. Det er ofte vanskeligt at integrere 1. sal som salgsareal i en butik i to plan. For at forstærke sammenhængen mellem stueplan og 1. sal trækkes stueetagens tilbagetrukne butiksfacade mod Vestergade ud og føres op, så facaden udgør ét sammenhængende plan mod gaden, og den øvre del af butikken tydeliggøres i gadebilledet. Etagerne bindes sammen af en stor og synlig trappe mod facaden.

Levende bygningskultur

Med respekt for fortiden og bygningens historiske værdi tog vi højde for stedets arkitektoniske kvaliteter ved at skabe et nyt facadeudtryk, der forenede nutidens æstetik med fortidens konstruktive logik. Den moderne fortolkning af glasfacaderne tilføjede ikke blot et nyt udtryk til bygningen, men skabte også en tidløs æstetik, der passede perfekt ind i omgivelserne.

Parter bag projektet

Barfoed Group
Juul Frost Arkitekter

Sted

Vestergade 3
5000 Odense

Realiseret

2021

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Erhverv

Areal

501-5.000 m²