fbpx

Vestersøhus

Nyt køkken

Læs projektets egen beskrivelse

Nyt køkken til fredet bygning tegnet af Kay Fisker

Skov og Naturstyrelsen har fredet ejendommen Vestersøhus (tegnet af Kay Fisker, udført i samarbejde med C.F. Møller i 30’erne) og bl.a. stillet krav om, at nye køkkener tilpasses stil og materialer i den øvrige lejlighed. De bør ‘ikke kun være forbedret funktionelt, men også besidde lige så høj kvalitet og måske endog berige lejligheden som helhed.’

Vi har hos Nicolaj Bo tegnet og udført et klassisk forrammekøkken. Vi har tilstræbt bæredygtighed i kraft af langtidsholdbare løsninger – æstetisk som materielt og i vidt omfang genanvendt og renoveret eksisterende dele. Nye materialer er fortrinsvis lokalt fremstillede.

Forrammen er bygget i massiv asketræ og lågerne i asketræsfiner monteret med traditionelle Hamborg hængsler. Indvendig i køkkenet har vi anvendt Oregon Pine-finer, for at hæve kvalitetsniveauet i forhold til det oprindelige, men holde slægtsskabet med de oprindelige bordplader i massiv oregon pine og stål.
Bordpladerne har vi pudset af og genbrugt. Efter 70 års brug står de med tegn på brug, men imponerende intakte og fyldt med historie. For at være den oprindelige arkitektur tro, har vi desuden afrenset, renoveret og genbrugt alle greb. Vi har malet alle låger i en farve, anvendt i den periode, hvor bygningen blev opført. Alle øvrige, synlige dele er hvidmalet finer.

Det har været en udfordring at føre køkkenets faciliteter op til nutidige krav. Der hersker en udtalt industristandard i køkkenbranchen, hvor 60 cm er ufravigelig. Vi har holdt os til den oprindelige grundplan med 50 cm bordpladedybde, men udvidet ”gasbordet” til et modul med integreret ovn og gaskogeplade. Køleskabet har vi specialtilpasset, for at kunne få plads til det i et højskab. Det er ydermere lykkedes at integrere en vaskemaskine i køkkenet.

Det har været vores og bygherres ønske, at være tro mod den oprindelige arkitektur, og at bevare en vis patina i køkkenet, uden at gå på kompromis med forventninger til et moderne køkken.

Parter bag projektet

Vestersøhus oprindelig tegnet i 1930 af Kay Fisker og C.F. Møller
Bygherre: Peter Mahler Sørensen, Vester Søgade 70 4.th
Udfører og Rådgiver: Nicolaj Bo™ Teglholmsgade 27, hal 3, 2450 København SV

Sted

Vester Søgade 70, 4th
1601 København V

Realiseret

2014

Indstillingsår

2015

Anvendelse

Øvrige

Areal

1-500m2