fbpx

Musikbunker

Læs projektets egen beskrivelse

Under Bernstorff Slotspark findes en bunker, som blev bygget i begyndelsen af 1950erne, udvidet og renoveret i 1970erne, og som siden har stået helt intakt med bl.a. rørpost-system, originalt møblement, telexmaskiner, kryptorum og gassluse. Bunkeren har været en del af det civile beredskab under den kolde krig og frem til 1990, hvorefter den har været brugt til øvelser for Civilforsvaret frem til 2006. Siden da har den ligget øde hen, og offentligheden har ikke anet, at den smukke slotshave dækkede over én af den kolde krigs største hemmeligheder på dansk jord.

I Gentofte Kommune er der en lang og god tradition for at danne bands på de forskellige gymnasier, på fritidscentre og på Musikskolen, ligesom der er flere tilbagevendende begivenheder, som fokuserer på det unge, lokale musikliv. Med baggrund i dette, opstod et ønske om at skabe et fristed for de lokale bands, hvor fordybelsen i musikken er i centrum.
En bunker uden funktion og et ungt musikliv uden fysiske rammer, blev til planerne om at omdanne bunkeren til øvelokaler og samlingssted for lokale bands. Efter ombygningen har unge musikere kunnet finde et godt fællesskab blandt ligesindede, uden at forstyrre naboerne. Bunkerens særlige koldkrigsstemning med tykke jerndøre, levn fra kommunikationens forskellige tidsaldre, samt ikke mindst de farverige vægge, som skulle holde humøret oppe under en atomkrig, er bevaret. Lokale unge har været involveret i planlægningen hel fra begyndelsen, og de har bidraget til indretning og organisering i transformationen fra koldkrigsbunker til musikbunker, fra statsligt atomapokalypse-beredskab til selvorganiserede unge musikere, der har ændret tilstanden fra gravsted til feststed.

Parter bag projektet

Bygherre: Gentofte Kommune—Kulturafdelingen
Bygningsejer: Beredskabsstyrelsen
Projektledelse: Gentofte Ejendomme
Rådgiver: Tegneriet A/S
Entreprenører:
Kjær Knudsen A/S (tømrer, murer mv.)
Kemp & Lauritzen A/S (vvs, ventilation)
C. Olver A/S (el)

Yderligere information om projektet

https://www.youtube.com/watch?v=aUOs0OwZ

Sted

Jægersborg Allé 111
Gentofte

Realiseret

2014

Indstillingsår

2015

Anvendelse

Kultur

Areal

501-5.000m2