Nomineret 2018

Moderniseret Hosbyhus

Komplet renovering af typehus fra 1973

Se mere

Moderniseret Hosbyhus

Komplet renovering af typehus fra 1973

Realiseret

2014

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2

Beskrivelse

Bygherre havde forelsket sig i et typehus fra 1974 i Herning, men huset trængte til en kærlig hånd, og valget stod i mellem at rive ned og bygge op eller modernisere. I samarbejde med arkitekt Jan Christoffersen har familien fået udnyttet husets klassiske gule mursten med nye og moderne linjer, der giver det klassiske typehus en ny og moderne energi.
Arkitekten har imødekommet familiens ønsker om indretning og udtryk, og har gennem en nøje designet plan for energirenovering sikret, at moderniseringen sikre familien en økonomisk gevinst på sigt ved at bo i huset.

Renoveringen har skabt åbent plan i daglidagsfunktionerne, hvor indretningen er prioriteret omkring spisebordet og de daglige gøremål i husets fællesfunktioner. De 3 steder, omkring køkkenøen i det store rum, har forskellige arealer, men kan alle fungere som sofagruppe, spiseplads eller arbejdsplads. Stederne fremhæves via et nedsænket loft over køkkenområdet og gang- og synslinje fra fordør til havesiden.

Overordnet set har renoveringen tilført familien: Totalrenoveret 190 m2 typehus fra 1974 med nyt køkkenalrum med kontor, spiseplads og stue, to nye badeværelser, tre børneværelser, et soveværelse, en entre, ny flisebelægning rundt om hele huset inkl. stort terrassedæk, nyt tag af tagpaplister, ny zinkbeklædning på dele af facaden og gavle, nyt vindfang ved hoveddør, gulvvarme, nyt gulv i hele huset, nyt el trukket i nye fermacellvægge, nye vinduer, skydedøre og ovenlysvinduer.

Dette projekt er indstillet i samarbejde med Danske Boligarkitekter.

Samarbejde

Samarbejdet mellem bygherre og arkitekt har været rigtig godt og fornuftigt. Arkitekten har været i stand til at imødekomme bygherres, i dette tilfælde familien selv, ønsker, og har endvidere åbnet bygherres øjne for, hvordan eksisterende materialer kunne udnyttes i en moderne kontekst.

Brugskvalitet

Det implementerede ovenlys vindue giver huset et blødt lys fra himlen og en anderledes oplevelse af rummet alt afhængig af, hvor du står. Ovenlyset bryder også med parcelhusets traditionelle lige linjer, og giver boligen et personligt præg. Vinduet er sensorstyret, så det lukker, når det regner og åbner, når solen bager, så det har en ventile. Dette har øget brugskvaliteten for familien, fordi alle døgnets lyse timer udnyttes til fulde, og det sensorstyrede system gør det behageligt at opholde sig uanset årstid og vejr, hvilket øget den daglige brugsværdi.

Økonomi og værdiforøgelse

Energirenoveringen har sammen med den øvrige renovering vist sig som en god investering - også på kort sigt.
Huset har ikke mindst på grund af dets beliggenhed opnået en merværdi der gør, at alle udgifter er tjent ind og mere til, hvis familien skulle have lyst til at sælge i morgen.

Energikrav og bæredygtighed

I stedet for at opsætte et genveksanlæg, er der opsat to ovenlysvinduer, der udover at bidrage med lys, fungerer som en skorsten i huset i forhold til udluftning. Herudover er der blevet lavet energirenovering i huset. Her blev den eksisterende isolering eftergået, og der blev efterisoleret på lofter, i væge og i krybekælderen, ligesom alle vinduer blev erstattet af nye trelagsmodeller.

Udførelseskvalitet

Udvendigt har man valgt zink på facaden mellem vinduer og døre samt benyttet IBF bordur fliser rundt om hele huset.
Indvendigt har man benyttet Fermacell på vægge, gips og akustikfelter på lofter.

Sted

Spinkebjerg 14
7400 Herning