fbpx

Kvæghuset. Slagteribyens beboerhus

Transformation af administrationsbygning fra Odense Exportslagteri til moderne beboerhus i Slagteribyen

Se mere

Kvæghuset. Slagteribyens beboerhus

Transformation af administrationsbygning fra Odense Exportslagteri til moderne beboerhus i Slagteribyen

Læs projektets egen beskrivelse

Kvæghuset

I 1895 åbnede Danmarks største andelsslagteri, Odense Exportslagteri på Rugårdsvej i Odense. Slagteriet var frem til sin lukning i 2005 en af Odenses største arbejdspladser. Mange odenseanere kender derfor bygningerne fordi de enten har arbejdet på slagteriet eller naturligt har passeret bygningerne på deres vej til eller fra byens banegård som ligger tæt på.

De stilfulde victorianske administrationsbygninger fra 1895 blev efter slagteriets lukning kvalificeret som bevaringsværdige og dermed skånet i lukning- og nedrivningsprocessen af slagteriet, hvor mange af slagteriet øvrige bygninger måtte lade livet til udviklingen.
Administrationsbygningerne levede herefter en lidt omtumlet tilværelse som kontorlejemål og som ramme for forskellige events, inden A. Enggard A/S og PKA overtog bygningerne og det omkringliggende grundstykke for at starte opførelsen af den nye bydel Slagteribyen.

Statussen som bevaringsværdig bygning gav hurtigt nogle naturlige begrænsninger for bygningernes fremtidige anvendelse som del af Slagteribyen. Derfor blev det hurtigt besluttet at udnytte de smukke rammer til et nyt beboerhus for bydelen, og i transformationsprocessen udnytte de stedbundne potentialer der lå i bygningens smukke arkitektur og interessante historie.

Hos A. Enggaard A/S kom vores rådgivere og stylist derfor hurtigt på banen for at afdække hvilke potentialer og konkrete muligheder der var for indretning af et moderne beboerhus, i respekt for bygningens historie og oprindelige funktion. Et beboerhus der i mange år fremover skal fungere som attraktivt samlingssted for bydelen.

Vi ønskede i den forbindelse at bevare mest muligt at bygningens oprindelige udtryk, men blev hurtigt udfordret af asbest, varierende gulvhøjder, et kloaksystem der var utidssvarende og andre gamle skjulte installationer. Alt sammen forhold der ikke matchede nutidens krav til tilgængelighed og krav i bygningsreglementet. Derfor blev bygningen ”stribbet” for at afdække udfordringerne og fjerne ”nyere” konstruktioner der kolliderede med transformationsideerne, bygningens oprindelige udtryk og nutidens krav.

Projektet med transformationen var kompliceret at detailplanlægge, lægge en tidsplan for og beregne rent økonomisk, med alle de ubekendte der løbende dukkede op. Processen blev derfor udført ad hoc efterhånden som overraskelserne dukkede op og nye ideer til indretningen opstod. Alt sammen samtidig med at resten af Slagteribyen tog form og de første beboere flyttede ind i sensommeren 2022.

I ad hoc processen undersøgte vi bygningens mere specifikke historie og fik indsamlet de spændende kulturlag i form af flotte farver, fine gulve og døre samt en bankboks. Alt sammen værdifulde historiske vidnesbyrd fra den oprindelige funktion som vi ønskede at bringe ind i nutiden og den nye kontekst som beboerhus.

Bankboksen blev eks. bibeholdt med sin massive ståldør og flotte terrazzogulv, og transformeret til en hyggelounge med navnet Liljeloungen, der refererer til den franske lilje, som var en del af den oprindelige dekoration af bygningerne. I Liljeloungen kan man i dag slå sig ned til en snak, en gang brætspil, kop kaffe, for at slappe af eller andet.

Beboerhusets største rum, Kræmmersalen, der tidligere rummede slagteriets oprindelige storkontor, blev transformeret til fællessal for beboerne hvor de kan spise, danse, holde møder, se film, spille brætspil, lave yoga eller hvad der ellers opstår af gode initiativer. Salen er i den forbindelse programmeret med lette møbler og uden nedhængte lamper, så salen nemt og hurtigt kan bruges til de aktiviteter beboerne ønsker at sætte i gang.

Kræmmersalen er restaureret og malet i oprindelige farver der dukkede op i transformationsprocessen og derudover udsmykket med stregtegninger af bygningens facader i rammer som stilfuld udsmykning på væggene.

Udover Kræmmersalen og Liljeloungen rummer Kvæghuset i dag de to gæsteværelser Tyrens Værelse og Vædderens Værelse, et anretter køkken, foyer, toiletter, bad, et lager og et cykelværksted. Alle lokaler der nænsomt er etableret i de historiske rammer og hvor eks. glaspartier og indvendige døre er genbrugt for at sikre den historiske forankring.

Stylisten Bibi Lykke, der har været rådgiver på stylingen af rummene, har kaldt stilen for Victoriansk Minimalisme, da begrebet rummer ambitionen om at være tro imod bygningens historie ved brug af oprindelige farver og dekorationsmotiver som eks. den franske lilje og kvægmotiver der i dag er genskabt som tapet, samtidig med at stylingen er enkel uden mere pynt i rummene end højest nødvendigt

Udvendigt har vi bevaret bygningens oprindelige arkitektur og farver, så bygningen fremstår tilnærmelsesvis som da den blev opført i 1895, dog med en del nye døre og vinduer med tre lags glas samt et varmegenindvindingssystem der sikrer en god komfort og driftsøkonomi i bygningen.

Kvæghuset har beboerne fri adgang til i dag- og aftentimer og de kan også booke og leje huset hvis de skal holde fødselsdag eller andet. Gæsteværelserne kan beboerne leje for 300 kr. i døgnet når de selv medbringer sengelinned og gør rent efter sig.

For at sikre at den værdifulde bygning bliver brugt mest muligt som ramme for gode fællesskaber og naboskaber, og med det bidrager til social bæredygtighed, er der ansat en bylivsudvikler der sammen med beboerne udvikler og realiserer forskellige aktiviteter i Kvæghuset som eks. fællesspisning, adventshygge, fodboldaftener, plantedage, danse fester, brætspilsaftner og filmaftner.

Beboerne i Slagteribyen har siden åbningen 1. juni 2023 taget godt imod huset og en del af dem har også deltaget i de mange forskellige arrangementer der siden åbningen har været udbudt. Vi har dog ønske om at flere bruger lokalerne end vi i dag oplever. Derfor eksperimenterer vi løbende med at udbyde nye aktiviteter så vi på bedste vis kan sætte de værdifulde rammer i spil.

Fakta
Slagteribyen er beliggende på hjørnet af Jarlsberggade og Rugårdsvej i Odense
Ejere: P/S Pkae Ejendom
Bydelen består af 413 lejligheder på 1-4 værelser, et eventsted og nogle kontorlokaler
Bydelen indeholder ca. 26.500 m2 beboelse
Fælleshuset Kvæghuset er på 354 m2
Færdiggørelse og indflytning i bydelen 2023-2025

Levende bygningskultur

Transformationen har ændret det tidligere formål som kontor til nu at være fysisk ramme for fællesskaber ved at tilpasse bygningens rumdeling og programmering så den nu er multifunktionel og kan bruges som mødested for bydelens beboere i de nyopførte 413 boliger. Bygningen er samtidig identitetsskaber for den nye bydel, og repræsenterer som den eneste tilbageværende bygning områdets nyere kulturhistorie

Parter bag projektet

P/S Pkae Ejendom, A. Enggaard A/S, Rambøll Danmark, Bibi Lykke Kim

Sted

Rugårdsvej 7
5000 Odense

Realiseret

2023

Indstillingsår

2024

Anvendelse

Kultur

Areal

1-500m2