fbpx

KLOSTERET

RENOVERING AF KLOSTER TIL ALMENE BOLIGER

Se mere

KLOSTERET

RENOVERING AF KLOSTER TIL ALMENE BOLIGER

Læs projektets egen beskrivelse

Ved ombygning af et tidligere nonnekloster fra 1970’erne har det været muligt at etablere 33 almene boliger.

Nonneklosteret er placeret i Næstved og er opført i gedigne materialer med en markant arkitektur. Derfor har det været hensigten med projektet at bevare bygningens oprindelige kvaliteter og arkitektur, samt at skabe nogle spændende og gode lejligheder.

Der er blevet lavet energimæssige tiltag med f.eks. nye vinduer og udvendige døre og supplerende isolering i lofter og ventilation.

De 33 boliger, som er blevet indrettet i klosteret, er fordelt på 11 små boliger på ca. 45 m2 samt 22 familieboliger på ca. 110 m2. Disse familieboliger er alle, på nær én, i to etager. Fordelingen over to etager har muliggjort etablering af lejligheder med nogle gode planløsninger og spændende rumligheder.

Det har været intentionen at skabe så meget visuel kontakt som muligt fra lejlighederne til den omkringliggende natur. Derfor er de øverste familielejligheder forsynet med en altan på hver etage med en rigtig god udsigt over Næstved. De nederste lejligheder har deres egen lille have.

Den tidligere kirkesal er blevet lavet om til en fælles spisesal for beboerne på klosteret.

Projektet er et samarbejde mellem Casa Arkitekter A/S, Lyngkilde A/S, H. Nielsen & Søn A/S og Boligselskabet Sjælland.

Brugskvalitet

Lejlighederne er alle forsynet med store vinduer ud til den omkringliggende natur samt mulighed for at komme ud til enten have eller terrasse. Det har været vigtigt for projektet at være tro mod det oprindelige udtryk og den kvalitet som byggeriet har. Derfor er facaderne og hele det ydre udtryk bevaret, og der har været fokus på at skabe nogle gode lejligheder i de givne rammer. Boligerne er opført i høj kvalitet i form af materialer og planløsninger, og det eksisterende byggeri har givet muligheden for at skabe nogle helt særlige lejligheder.

Eksempelværdi

I alle store byer i landet er der boligmangel. Derfor skyder der nybyggeri op overalt. Men disse nybyggerier vejer meget tungt i CO2-regnskabet. Klosteret er derfor et godt eksempel på, hvordan man kan udnytte eksisterende bygningsmasse til gode, lyse og spændende almene boliger. At forsyne almene boliger med en stor fælles spisesal er samtidig noget, som kan virke som en generator for fællesskab og godt naboskab.

Udførelseskvalitet

Klosteret er fra 1970’erne, og er både i materialitet og arkitektur klassisk for sin tid. Det gennemgående materiale er røde tegl og stilen er nærmest brutalistisk. Derfor har ønsket været at skabe lejligheder i en kvalitet, som tilsvarer det eksisterende byggeri. De lyse lejligheder er indrettet med bøgeparket på gulvene og med badeværelse og køkken i høj kvalitet. Ønsket har også været at bevare så meget som muligt af bygningens karakter i lejlighederne. Dette kommer blandt andet til udtryk ved store murstensvægge, som er bevaret indvendigt og er med til at fortælle en historie om stedet.

Parter bag projektet

Totalrådgivning Arkitekt: Casa Arkitekter A/S, Ingeniør: Lyngkilde A/S, Hovedentreprenør: H. Nielsen & Søn A/S , Bygherre: Boligselskabet Sjælland

Yderligere information om projektet

https://casa.dk/praestoevej-almene-boliger/

Sted

Præstøvej 65
4700 Næstved

Realiseret

2019

Indstillingsår

2020, 2021, 2022, 2023, 2024

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000m2