fbpx

Hus KK

Opgradering af 60'er parcelhus

Se mere

Hus KK

Opgradering af 60'er parcelhus

Se flere af projektets billeder

Realiseret

2018

Indstillingsår

2022

Jubilæumskategori

Bolig

Areal

1-500m2

Læs projektets egen beskrivelse

Opgaven lød på at renovere den oprindelige bygning samt udvide boligen med en stue, nyt soveværelse og badeværelse. For at bevare mest muligt udeareal og ikke mindst for at udnytte muligheden for udsigt over byen er stuen placeret på en indskudt etage på 1. sal med udgang til balkonen. Opholdsrummet har fået dobbelt lofteshøjde, hvilket skaber forbindelse mellem etagerne og derved skaber en mere sammenhængende bolig.
Projektets hovedgreb ses tydeligt i bygningens nye udtryk, idet den nye konstruktion, både konstruktivt og visuelt, som en rammekonstruktion er stillet hen over den eksisterende bygning uden at gribe ind i den eksisternde konstruktion. Facaden på den eksisterende bygning er blevet efterisoleret og fremstår med hvid puds, mens tilbygningen i kontrast hertil er udført med sort lodret træbeklædning. De lukkede partier mellem vinduer er beklædt med cedertræsstave.

Energikrav og bæredygtighed

At bevare er som udgangspunkt en af de bedste måder at bygge bæredygtigt. Projektet bevarer i vid udstrækning husets kernestruktur og tilføjer ekstra areal ved at placere en 1. sal henover den eksisterende bolig i form af en rammekonstruktion, der placeres udenfor bygningen og derfor kun kræver minimale konstruktive indgreb. For at reducere varmetabet er facader og tag på den oprindelige bygning blevet efterisoleret. Dette er sket på ydersiden for at minimere risikoen for kuldebroer og for - sammen med udvidelsen - at give huset et nyt og sammenhængende arkitetonisk udtryk.

Brugskvalitet og bidrag til omgivelserne

Det oprindelige hus er et typehus, der er placeret på grunden uden at forholde sig nævneværdig til stedets kvaliteter. Ved at udvide boligen med en 1. sal kan man nu udnytte muligheden for udsigt over byen. Etableringen af en 1. sal giver også mulighed for at etablere et storslået dobbelthøjt opholdsrum som binder boligens to etager sammen, samtidig med at er skabes varierede muligheder for ophold. Sammen med velplacerede vinduespartier som skaber et differentieret lysindfald og stor variation i udsigtsmuligheder får boligen højnet den rumlige kvalitet markant. Både indvendigt som udvendigt er der arbejdet meget med proportionering og materialesammensætning for at sikre en arkitektonisk og udtryksmæssig sammenhængende bygning.

Eksempelværdi

Dette projekt er et godt eksempel på, hvordan det er muligt at transformere et ældre, slidt og umoderne parcelhus som der findes 100.000 vis af i hele landet til en tidsvarende og moderne bolig i stedet for at rive det ned og bygge et nyt hus. Parceluse fra denne periode er som udgangspunkt ikke designet til at blive udvidet med en 1. sal. Projektet viser, hvordan man med et enkelt og klart konstruktivt såvel som arkitektonisk greb kan tilføje en ekstra etage til et parcelhus af denne type og dermed hæve boligens kvalitet markant igennem nye spændende rumligheder, lysindfald og muligheder for kig.

Sted

Jyllands Alle 154
8260 Viby J