fbpx

Hotel Ottilia

Fra Carlsbergs industribygninger til luksushotel

Se mere

Hotel Ottilia

Fra Carlsbergs industribygninger til luksushotel

Læs projektets egen beskrivelse

I Carlsberg Byen skyder en ny og levende bydel op blandt ikoniske og historiske bygningsværker. To af områdets mest markante bygninger, Maltmagasinet og den fredede Lagerkælder 3, danner efter en omfattende transformation i dag rammerne om det nye Hotel Ottilia, opkaldt efter brygger Carl Jacobsens kone. De to gamle lagerbygninger er med respekt for deres særlige kendetegn og historie nøjsomt forvandlet til et nyt luksushotel.

Hotel Ottilia er et yderst vellykket transformationsprojekt udført med respekt for Carlsbergs ambitiøse industriarkitektur. Foruden bygningens 155 spektakulære værelser huser hotellet også to barer, et spaområde samt konferencelokaler og restaurant på hotellets tagterrasse med 360 graders udsigt over København.

Maltmagasinet og Lagerkælder 3, der blev opført i henholdsvis 1881 og 1969 af arkitekterne Vilhelm Dahlerup og Svenn Eske Kristensen, blev oprindeligt brugt til ølbrygning, gæring og opbevaring af malt. Bygningerne, der før var meget forskellige i deres udtryk, fremstår i dag som en arkitektonisk helhed og har fået helt nyt liv som hotel i absolut topklasse.

Det er på fornemste vis lykkes at bevare både Maltmagasinets historiske udtryk samt at kombinere det med Lagerkælder 3’s modernistiske og meget ikoniske design. De 60 guldskiver på østfacaden, der oprindeligt markerede, hvor lagringstankene var placeret indvendigt, er i dag bevaret og fremhæver bygningens tidligere funktion og historie. Det var dog en udfordring at bevare facadens unikke udseende og på samme tid få mere lys ind i bygningen. Løsningen var derfor høje, smalle vinduer på hver side af hver enkelt guldknap lavet ved nænsomt at tage sten ud af facaden. Også lysindfaldet på vestfacaden blev inspireret af guldskiverne og spejler dem derfor i form at store runde vinduer, der inviterer lyset og områdets karakteristiske charme ind.

Også indvendigt er der lagt meget energi i at finde ind til bygningernes DNA og bevare det industrielle udtryk i hotellets indretning. De originale betonkonstruktioner og stålbjælker er fastholdt og fremstår enkelt og råt. Gamle siloer samt bygnings- og maskindele er også synlige og biddrager til den rå og ærlige stil i indretningen, der styrker fortællingen om hotellet.

Brugskvalitet

Hotellet er på baggrund af sin historie og placering et stort samtaleemne i byen og blandt dets beboere. Det har ydermere fået mange positive anmeldelser fra andre fagfolk og pressen. Berlingske kaldte projektet intet mindre end ”smågenialt”. Det har været altafgørende for projektet, at alle brugergrupper har taget godt imod hotellet og dets nye funktion.

Bidrag til omgivelser

Bygningerne, der før stod tomme og uden funktion, har i dag fået den opmærksomhed, de fortjener. Transformationen er udført med respekt for bygningernes historie og indbyder til dialog og fortællinger om det ikoniske byggeri. Hotel Ottilia skaber en helt ny funktion for bygningen med et andet flow og andre brugsmønstre, end da bygningerne sidst var i brug. I den gamle lagerkælder 3, kan hotellets overnattende gæster få en hoteloplevelse udover det sædvanlige og nyde et ophold i luksus midt i den mest velbevarede del af Carlsberg Byen. I det tilstødende Maltmagasin kan gæster benytte sig af hotellets lobby, bar og konferencefaciliteter. Her er der plads til 200 mennesker, der også er med til at sikre liv på hotellet og dets omgivelser. Gæsterne vil få en unik oplevelse i bygningens spændende lokaler og helt eksklusivt få adgang til et loungeområde med pejs i Dipylonporten, som går hen over Ny Carlsberg Vej, der ikke tidligere har været tilgængeligt for offentligheden. Hotellet ligger desuden ud til den centrale Bryggernes Plads, hvor der vil være masser af byliv, caféer, flere butikker på sigt og det kommende ”Hammershus”.

Eksempelværdi

Hotel Ottilia er et fantastisk eksempel på en transformation, der har løftet et tidligere bygningsværk til nye højder. De nye rammer gør, at mange flere vil komme til at opleve bygningerne og deres historie, der ellers ville være gået i glemsel.

Solidt samarbejde

At transformere ældre bygningsværker, som mange mennesker har et forhold til, kræver et velfungerende samarbejde mellem kyndige fagfolk. Samarbejdet, der førte til det luksuriøse Hotel Ottilia, er ingen undtagelse. Projektet er udført som totalentreprise mellem Hoffmann, Wissenberg og Arkitema Architects i samarbejde med professor Christoffer Harlang fra Arkitektskolens Institut for Bygningskunst og Kultur. Ved renoveringen af en fredet bygning har et godt samarbejdet med Slots- og Kulturstyrelsen, Københavns Kommune også været altafgørende. Desuden er udformningen og udviklingen af hotellets design samt byggetekniske løsninger sket i tæt dialog og samarbejde med bygherren, Carlsberg Byen, bygningsanlæggets i alt fire brugergrupper (hotellet, spa, restaurant og butikslejere) og ejerne, Brøchners Hotels.

Udførelseskvalitet

Der er ingen tvivl om, at Hotel Ottilia er en æstetisk perle, der efter transformationen endelig er kommet til sin ret. Igennem hele transformationen har bygningernes identitet været i fokus og forsøgt fremhævet på bedste vis. Det kommer især til udtryk i valget af materialer, hvor der ikke er gået på kompromis med kvaliteten og æstetik, der stemmer overens med bygherrens ønske om at skabe et luksushotel i historiske rammer.

Parter bag projektet

Bygherre: Carlsberg Byen
Ingeniør: Wissenberg
Entreprnør: Hoffmann
Arkitekt: Arkitema Architects i samarbejde med Christoffer Harlang

Yderligere information om projektet

https://arkitema.com/da/arkitektur/kultur/hotel-ottilia#!https://arkitema.com/da/arkitektur/kultur

Sted

Maltmagasinet og Lagerkælder 3, Olivia Hansens Gade 2
1799 København V

Realiseret

2019

Indstillingsår

2020, 2023

Anvendelse

Erhverv

Areal

5.001-20.000 m²