fbpx

Holmegaard Værk

For sans og samling

Se mere

Holmegaard Værk

For sans og samling

Læs projektets egen beskrivelse

Holmegaard Værk er Danmarks nye hot spot for kunsthåndværk og tradition, hvor vi formidler fortiden som inspiration for fremtiden. I de smukke sydsjællandske omgivelser ved kanten af Holmegaard Mose slår det gamle Holmegaard Glasværk dørene op til en verden af design, håndværk og historie.

I et partnerskab mellem museum, kommune og kulturliv løfter vi den danske designtradition til et niveau, den ikke har været på siden 1950’erne og 1960’erne. Og med fokus på det gode håndværk og det innovative design puster vi til en industri, der siden 2008 har været uddød i Danmark.

Alle sanser sættes i spil, når vi udstiller en af Nordens største og vigtigste glassamlinger på mere end 42.000 stykker glas, fortæller historierne fra både værksteder og tegnestue og giver hænderne lov til at udforske materialerne i vores glas- og keramikværksteder.

Et team af glasmagere i særklasse sørger for røg i skorstenene fra det nye og ultramoderne glasværksted, hvor de i samarbejde med en række gæstekunstnere og -designere blæser ideerne til live.

Med respekt for historien
Holmegaard Glasværk er Danmarks første, sidste og eneste bevarede glasværk. I disse rammer – der har en høj grad af arkitektonisk og bevaringsværdig værdi – har vi skabt Nordens levende museum for form og forvandling.

Med stor respekt for historien er udstillingerne bygget op om kernen i det internationalt anerkendte glasværk. Værkstederne og ovnene står, som de blev forladt i 2008. Som hjertet i Holmegaard Værk har de bevaret deres status som glasværkets kerne. Også udenfor, hvor den omkringliggende og helt unikke glasby deler historie og skæbne med glasværket, er der restaureret med respekt og autenticitet.

15.000 kvadratmeter under tag og et 24.000 kvadratmeter stort udendørsareal og mosen danner tilsammen rammerne for det særlige kulturmiljø med oplevelser, uddannelse og erhverv, der er smeltet sammen til Holmegaard Værk. En genopbygning, der forener det oprindelige og autentiske med det moderne og nyskabende.

Indendørsarealerne
Med nænsomhed, der bevarer industriens rå natur, er den gamle fabrik, den nyopførte hovedbygning, de nyrenoverede tørvehaller, de bevaringsværdige arbejderboliger og kontorbygninger samt kunsthåndværkernes atelierer indrettet med:

Bilag

Brugskvalitet

Indendørsarealerne Med nænsomhed, der bevarer industriens rå natur, er den gamle fabrik, den nyopførte hovedbygning, de nyrenoverede tørvehaller, de bevaringsværdige arbejderboliger og kontorbygninger samt kunsthåndværkernes atelierer indrettet med: Glasværksudstilling 1.100 m2 stor udstilling om arbejdet i glashytten på Danmarks første glasværk. Omkring den gamle tankovn, der rummer 45 tons størknet, kunstfærdigt belyst glas, fortæller medarbejdere om at arbejde med mundblæst og maskinelt fremstillet glas. Holmegaard og Kähler 560 m2 med mere end 500 udvalgte stykker glas og keramik udstillet på et 35 meter langt bord. Næsten 200 års Danmarkshistorie visualiseres med glas og keramik fra perioden. Otte kunstneres historie om design, inspiration og passion fortælles af familie, kollegaer og eksperter. Glassamlingen Udstilling med mere end 42.000 stykker glas fra hele Holmegaards historie. Prøveglassamlingen, der er en af Nordens største og vigtigste samlinger af glas, er sat smukt op på en imponerende reol, der måler 7,5 meter i højden og 40 meter i bredden. Kählerudstilling Udstilling med 6.000 stykker Kähler­keramik. Dette mesterstykke af en keramiksamling fortæller historien om Kählers pottemagerværksted og om danskernes hverdag fra 1839 til i dag. 10.000 års kreativitet 250 m2 med skiftende udstillinger af historiske pragtgenstande fra Museum Sydøstdanmarks samlinger. Aktuelt en specialudstilling med internationale stenalderfund fra Holmegaard Mose, der formidles med en inspirerende samtale om 10.000 års kreativitet og skabertrang. Per Steen Hebsgaard 960 m2 udstilling af værker af glarmester Per Steen Hebsgaard. Værkerne viser Per Steen Hebsgaards imponerende samarbejde med koryfæer som Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby og Erik A. Frandsen. Multihal 670 m2 med skiftende udstillinger af kultur i verdensklasse. Med nutidigt glasdesign og kunsthåndværk, indlån af samlinger fra hele verden og plads til afholdelse af store events og koncerter. Professionelle og levende værksteder Det 400 m2 store moderne glasværksted med glasmagere i særklasse fungerer som en arbejdsplads for skiftende gæstekunstnere og et showroom for publikum. På de arbejdende værksteder kan besøgende selv prøve kræfter med glaspustning, keramik og gipsstøbning og blive introduceret til både lette og mere avancerede teknikker. Vi tilbyder derudover undervisning til ungdomsuddannelser, skoler og dagtilbud og praktikforløb for Kunstakademiets designstuderende. Talentskolen er rammen om en 1-årig designlinje for unge med lyst, vilje og talent til at udtrykke sig kreativt med hænderne. Derudover huser vi Grafisk Værksted/NÆSTVED - Print Studio for Artists, som er et værksted for professionelt

Parter bag projektet

Byggeherre; Museum SydøstDanmark & Næstved Kommune
Arkitekt: Museum SydøstDanmark, Christoffer Harlang, Rønnow Arkitekter
Rådgiver: MOE

Yderligere information om projektet

https://www.facebook.com/holmegaardvaerk/

Sted

Glasværksvej 55
4684 Holmegaard

Realiseret

2019

Indstillingsår

2020

Anvendelse

Kultur

Areal

5.001-20.000m2