fbpx

Højbo

Frederikshavn Boligforening

Læs projektets egen beskrivelse

”Det nødvendige projekt”

Projekt Højbo omfatter hele paletten af boligrenovering: områdefornyelse, 0-energi og beboeradfærd. Renoveringen afspejler Frederikshavn Boligselskabs energipolitik som bl a omfatter en reduktion af energiforbruget med 75% før 2020. Det bæredygtige pilotprojekt Højbo er en bundsolid nødvendig test.

 

Blik for brugerne

Energikrav og bæredygtighed har været projektets vigtigste omdrejningspunkt. Taget er isoleret med 400 mm og har endvidere fået installeret solceller. Facaderne er udvendigt efterisolerede og fremstår med den hvide tyndpuds som en tidstypisk dok-dok facade. Renoveringen lever op til 2050-planen for et fossilfrit DK. Kendte og nyudviklede teknikker er bag den energineutrale løsning.

Brugskvalitet

Energiforbedringerne virker positivt på brugskvaliteten af ejendommen og den enkelte bolig. Primært er der tale om nye bygningsmaterialer, nyt inventar, gulvvarme og ventilation med genanvendelse af den ”brugte” luft + i høj grad BoligEnergiSkolen = beboeradfærd.

Bidrag til omgivelser

Højbo har med uændret volumen bevaret den oprindelige tidstypiske karakter,- ”trods” nye venlige, lyse og mere åbne facader og altaner. Fornyede friarealer beriger beboernes liv,- og det visuelle miljø i nærområdet. De fysiske tiltag er blevet afgørende for følelsen af ejerskab og fællesskab. Nu med venteliste!

Eksempelværdi

En gedigen fysisk renovering kombineret med en total energirenovering = energineutrale boliger. Projektet har stærk eksempelværd hos kommuner, boligselskaber og fagfolk: videndeling. Højbo i Frederikshavn er et eksempel på, at det er muligt at opnå 2020 energikrav med en 75% besparelse i forhold til 2010.

Solidt samarbejde

Gennem hele processen har der været et forbilledligt samarbejde mellem beboerne og 5 lokale firmaer. Der blev udviklet en BoligEnergiSkole for beboerne. En hjemmeside med processen step for step, viden om installationerne, brugen af dem, husets konstruktion m.m

Økonomi og værdiforøgelse

30 mio kr investeret = energineutral ejendom uden udgifter til energi.

Udførelseskvalitet

Konstant fokus på højt niveau i produkter og udført arbejde. Resultatet ses på nettet: beboerne er glade og tilfredse med alt, incl. de tekniske installationer som er forståelige og anvendelige for ikke-fagfolk.

Parter bag projektet

Frederikshavn Boligforening, Energibyen Frederikshavn, TRIGON arkitekt-, ingeniør- og entreprenørfirma, TANKEGANG kommunikationsfirma, Soft & Teknik IT-firma. Alle firmaer har adresse i Frederikshavn. + beboerne.

Sted

Borgmester Hassingsvej 3-11
9900 Frederikshavn

Realiseret

2013

Indstillingsår

2017

Anvendelse

Bolig

Areal

501-5.000m2

Indstillet til Jubilæumsprisen 2017