fbpx

Grøn energi i gammelt elværk

Læs projektets egen beskrivelse

Et af Københavns ældste elværker er blevet renoveret og ombygget til at huse ny og miljøvenlig teknologi der er med til at bringe København tættere på målet om CO2-neutralitet i 2025.

I 1898 åbnede det nye Vestre Elektricitetsværk i krydset mellem Tietgensgade og Bernstorffsgade. Værket skulle levere strøm til det ekspanderende København, og over det næste århundrede rummede bygningen både elproduktion, omformerstation og transformerstation. I 2011 besluttede HOFOR sig for at etablere en fjernkølingscentral i dele af de oprindelige bygninger. Det skete for at kunne levere klimavenlig køling til hoteller, erhvervsejendomme, stormagasiner mv. i Københavns centrum. Med tilslutning til fjernkøling, skal kunderne ikke selv eje og vedligeholde eldrevne køle-/airconditionanlæg.

I forbindelse med transformationen fra udtjent elværk til fjernkølingscentral redefineredes bygningsanlæggets indre og ydre. For at gøre plads til kølecentralen skulle dele af de eksisterende bygninger forhøjes, og alle bygninger gennemgik en gennemgribende renovering. Bygningernes lange og kulturbærende historie stillede imidlertid store krav til den nye overbygning og den generelle renovering, som desuden rummer kontofaciliteter for HOFOR varme.

Vestre Elektricitetsværks bygninger er udført med tilbygninger henover mange årtier, hver gang i rødt murværk og hver gang med sin egen tidstypiske detaljering. For at respektere de øvrige historiske lag i bygningskomplekset er den nye overbygning udført i en karakteristisk recesmurværksstil, der på en nutidig måde føjer sig til de øvrige historiske lag i bygningskomplekset og fremstår som en styrket helhed, klar til de næste 100 år.

Det tidligere Vestre Elektricitetsværk er tegnet af stadsarkitekt i København Ludvig Fenger i 1898. Ludvig Fenger har også tegnet Københavns Hovedbrandstation ved Københavns Rådhus og mange andre karakteristiske byggerier i København. Det tidligere Vestre Elektricitetsværk er klassificeret som bevaringsværdigt.

Parter bag projektet

Bygherre: HOFOR
Arkitekt: Gottlieb Paludan Architects
Ingeniør: MOE, COWI
Fotos: Petersen Tegl, Anders Sune Berg / Gottlieb Paludan Architects

Yderligere information om projektet

http://www.gottliebpaludan.com/

Sted

Tietgensgade 33
1704 København V

Realiseret

2014

Indstillingsår

2015

Anvendelse

Erhverv

Areal

501-5.000m2