Digitalt læringshus – Nørrebro

Historiske referencer skabere tryghed

Se mere

Digitalt læringshus – Nørrebro

Historiske referencer skabere tryghed

Realiseret

2018

Anvendelse

Institution

Areal

1-500m2

Beskrivelse

I det digitale læringshus, beliggende på Nørrebro i København, vil Google sammen med Københavns Kommune gennem gratis, digitale kurser løfte virksomheder og borgeres digitale kompetencer og hjælpe ledige akademikere i job.

Designet er udført af NOAA architects, København og tager udgangspunkt i det internationale brand, dansk designtradition, Københavns farver, Nørrebros historiske beliggenhed, samt akustisk komfort og bæredygtige upcycling af genbrugsmaterialer.

Disse lokaler er beliggende i stueetagen af en klassisk Nørrebrogade bygning fra 1891.
Efter årtier med diverse typer detailhandel fjernede NOAA arkitekter alle de seneste årtiers lag af inventar og kom ind til de fine lysningspaneler og friser fra forrige århundrede og dette gav inspiration til at designe et fremtidens digitalt hus med arkitektoniske træk dateret tilbage til det historiske Nørrebro.

Læring og viden giver referencer til biblioteket og læsesalen dermed den dæmpede grønne farve som gik igen i bibliotekets borde beklædt med grønt linoleum samt de panelbeklædte vægge i træ. Farverne fra Googles velkendte logo er subtilt til stede i alle rum uden i samspil med en dæmpet baggrundspalet af Københavns farver som beskrevet i Bente Langes bog af samme titel.

Læringshusets rum består af et forrum og et auditorie længere inde i huset. Disse rum er adskilt af en støjdæmpende skydevæg med en skjult paneldør og denne panelvæg kan arrangeres i varierende positioner og skabe muligheder for adskillige funktionsbestemte undervisningssituationer.

Forrummets cafeagtige podie i fuld rumlængde skaber en rumlig spænding / diversitet / og sammen med 3 fleksible foldeglasvægge er der mulighed for talrige rumlige inddelingsmuligheder.

Podiet gav mulighed for ydermere fleksibilitet til rummet med indbyggede rulleskamler der kan rulles ind under podiet for at gå i ét med dette 9 meter lange møbel.

Brugskvalitet

Det aflange auditorium er et lyst rum bagerst i bygningen med smukke lysningspaneler i træ der stammer fra forrige århundrede. Dette fine træhåndværk har været muret til og gemt væk i op mod et århundrede. At åbne op for lyset og dette håndværk blev århundredets største åbenbaring for disse rum og for begejstrede beboere i nabobygningerne. For at udnytte det naturlige lys bedst muligt installeres der spejle udskåret i kurver indsat i de eksisterende murede halvbue-nicher. Denne restaurering og arkitektoniske tilgang, i samspil med højteknologiske digitale systemer, skaber et auditorium med ambience og stemning der trækker tråde tilbage til bygningens barndom. Vertikale Spaltepaneler i egetræ, bagbeklædt med musegrå lyddug, dækker de fleste vægge op til en højde af 2.3 meter og skaber en behagelig akustik med et arkitektonisk udtryk, inspireret af et af Københavns arkitektoniske perler, DR-radiohus fra 1930’erne. Spaltepaneleren bruges også til at skabe en 10 meter opbevaringsvæg der med 1 meter dybde bag det 30% åbne panelvægge, med lyddug, effektivt fungerer som en helvægs lydabsorbent. Loftet er et fuldperforeret Akustikloft med varierende hulstørrelser, konstrueret som en ubrudt flade uden synlige samlinger. Disse elementer i samspil skaber akustisk komfort til rum med undervisning og samtaler. Toiletterne De tre toiletter er panelbeklædte og designet ud fra parolen at alle vil besøge dette rum alene og dette giver mulighed for at skabe en unik oplevelse blandt store spejlvægge tilpasset de eksisterende halvbue-nicher i murværket samt spraglede vægpaneler i gråskala skabt af upcycled affaldsplast. Farveholdningen er igen inspireret af Københavns farvepalet, bla. Thorvaldsens museum.

Sted

Nørrebrogade 34
2200 København N