fbpx

Dansk Bjerg- og Klatreklub

Læs projektets egen beskrivelse

Da Dansk Bjerg- og Klatreklub skulle bygge en 2000 kvm stor klatrehal i København, stod det hurtigt klart, at et nybyggeri lå udenfor budgetrammen. Anlægsudgifterne til en ny opvarmet hal med 18 meter til loftet, moderne servicefaciliteter og kapacitet til at 250 klatrere kunne udøve deres idræt samtidigt, lå på det dobbelte af det budget på 18 mio foreningen arbejdede med.

Løsningen blev at transformere en af B&W skibsværftshallerne på Refshaleøen. Skibsværftshallen fra 1954 var både stor og høj nok til formålet, og da både Københavns Kommune og Refshaleøen Ejendomsselskab ville være med i et samarbejde med foreningen, gik de tre parter i 2012 i gang med at planlægge processen.

Ved renoveringen har man udnyttet de kraftige værftskonstruktioner, således at man har undgået at bygge de bærende konstruktioner og den fundamentering der ellers ville være nødvendig til de 2200 kvm klatrevægge i hallen.

Ud over klatrefaciliteter er der i hallens stueplan, bygget en servicekerne med garderober, kontorer og en multisal. Ovenpå servicekernen er der et indskudt dæk med reception, café og udsigt ud over det ”landskab” som formes af klatrevæggene. Dermed har man afstemt energibehovet for hallens forskellige funktioner og skabt to klimazoner – selve klatrehallen som opvarmes til 15 grader og servicekernen som opvarmes til almindelig rumtemperatur.

Ved at bevare de høje vinduespartier som løber ubrudt langs store dele af hallens sydside og med store ovenlyspartier i loftet, har man skabt et stort og lyst offentligt rum, hvor klatrevæggene danner et spændende arkitektonisk landskab.

Centret anvendes til idræt på bredde og eliteniveau, samt som rammer for Københavnerevents som CPH fashionweek, Distortion, Hændels Messias, Move Copenhagen mm.

Klatrecenteret har ca 2500 faste brugere og har i høj grad været med til at transformere bydelen fra et nedlagt industriområde, til et hotspot for det københavnske kultur og idrætsliv.

Parter bag projektet

Dansk Bjerg- og Klatreklub
Københavns kommune
Refshaleøens Ejendomsselskab
Projektledelse: Ola Mattsson
Arkitekt: Powerhouse Company
Ingeniør: Midtconsult

Sted

Refshalevej 163c
1432 København K

Realiseret

2013

Indstillingsår

2016

Anvendelse

Kultur

Areal

501-5.000m2