fbpx

Boliggården Grønningen

Læs projektets egen beskrivelse

Boliggården, afdeling Grønningen, er en almen boligafdeling der blev opført 1956-58. Der findes 356 lejligheder i boligkomplekset. Vandrør og faldstammer var modne til at blive skiftet ud. Den oprindelige plan var at alle rørskaktene skulle fjernes og alle rør udskiftet. Dette ville betyde at rørskakte, køkkener og badeværelser skulle renoveres. Et projekt der blev estimeret til at vare ca. to år og ville betyde mange beboer-gener som byggerod, støj og manglende vandforsyning i udskiftningsperioden.

Bygherren Boliggården valgte en alternativ metode til den traditionelle renovering: relining-metoden. Den innovative, bæredygtige metode er kendt i forbindelsen med renovering af faldstammer. Men en ny metode, der er egnet til vandrør og som blev introduceret af firmaet Greenpipe gør det nu muligt at reline vandrør mens de forbliver i væggen.

Relining-metoden har givet mange fordele og var en positiv oplevelse for bygherren, Grønningen, beboerne og miljøet. I forhold til den traditionelle udskiftningsmetode der blev estimeret til at tage 2 år, blev alle faldstammer og stigstrenge relinet i løbet af 8 måneder – mere end en halvering af byggetiden og dermed en stor tidsbesparelse. De gamle stigstrenge og faldstammer blev genbrugt, hvilket bidrager til projektets bæredygtighed.

Den bæredygtige metode, som har en levetid på 30-50 år, har også været økonomisk fordelagtig – der blev opnået en besparelse i størrelsesordenen på 30.000 DKK per lejlighed. På grund af stor vægt på god projektkommunikation mellem alle parter forløb projektet smertefrit og en beboertilfredshedsundersøgelse der blev udført efter projektet viste at beboertilfredsheden var høj.

Det var ikke nødvendig at genhuse beboerne i renoveringsperioden fordi relining er en nem og hurtig proces. Beboerne slap for byggerod, bevarede deres køkkener og badeværelser intakt, der var ingen støj, støv eller andre bygge-gener i forbindelse med reliningen. Beboerne havde under hele processen adgang til vand.

Projektet stiller specielle tekniske krav til ingeniører og håndværkere.  Projektering, relining, kvalitetskontrol med endoscop, test af vandkvalitet kræver specialviden.

For at lære mere om relining metoden besøg: www.greenpipe.dk og www.prolineas.dk

 

Parter bag projektet

Bygherre: Boliggården Rambøll, Rådgivende Ingeniør Greenpipe A/S - Relining af vandrør Proline ApS - Relining af faldstammer

Yderligere information om projektet

http://www.youtube.com/watch?v=4sapqBKL4

Sted

Helsingør, Denmark.

Realiseret

2013

Indstillingsår

2014

Anvendelse

Bolig

Areal