fbpx

Boligerne på Toppen

Læs projektets egen beskrivelse

Nyfortolkning af byboligen i København.

I 2012 udskrev Københavns Kommunes konkurrence om udbud af grundkapital, med ønske om at skabe en moderne fortolkning af byboligen. Det gav inspiration til projektet til omdannelse af 10. og 11. sal i Kollektivhuset, som ikke kunne lejes ud. De to eksisterende erhvervsetager er transformeret til moderne, bæredygtige kollektivboliger, der er færdiggjort til indflytning i 2015.

Boligerne i to etager deler tre og tre et stort dobbelthøjt fællesrum med en dobbelt vestvendt glasfacade, der giver en spektakulær udsigt over by og himmel. Denne nytolkning af byboligen er forankret i husets oprindelige kollektivtanke med fællesrummet som indbyder til forskellige aktiviteter beboerne imellem. Boligernes to etager giver samtidig mulighed for at beboerne kan “trække sig tilbage” og nyde total privathed på den øverste etage.

Boligerne ’på toppen’ er den seneste af en række omdannelser og renoveringer af det bevaringsværdige og velkendte modernistiske vartegn ved Hans Knudsens Plads – Kollektivhuset.

I 2002 færdiggjorde tegnestuen den første store omdannelse af huset, hvor hele vestfacaden (på boligdelen) blev glasinddækket. Resultatet blev udvidede og mere funktionelle altaner, en væsentlig energioptimering samt en moderne fortolkning af den oprindelige facadearkitektur.

Siden er der løbende gennemført flere projekter i huset: Færdiggørelse af vestfacaden (øverst og nederst), renovering af hele østfacaden, overdækning af taghaverne med ovenlys og et nyt dobbelthøjt indgangsparti med tilhørende lyse, rummelige fællesarealer, samt en omdannelse af hele førstesalen til boliger med særlig fokus på godt dagslys og støjdæmpning mod Lyngbyvejen.

Blik for brugerne

Projektet er opstået med rod i en bæredygtig helhedstanke, der tilgodeser både økonomiske, sociale og miljømæssige aspekter: Anlægsøkonomien er begrænset ved at bygge nye boliger i et eksisterende hus, i lokaler der ikke kan udlejes.

Brugskvalitet

Fællesrummet indbyder til forskellige fællesaktiviteter beboerne imellem. Boligernes to etager giver samtidig mulighed for at beboerne kan "trække sig tilbage" og nyde total privathed på den øvre etage.

Bidrag til omgivelser

Arbejdet omfattede en renovering af de bevaringsværdige facader der i dag får bygningen til at fremstå som et nutidigt bud på det oprindelige udtryk. Samtidig er området omkring bygningen og på den store forplads blevet fornyet og vitaliseret.

Eksempelværdi

Boligerne i to etager deler tre og tre et stort dobbelthøjt fællesrum med en dobbelt vestvendt glasfacade, der giver en spektakulær udsigt over by og himmel. Denne nytolkning af byboligen er forankret i husets oprindelige kollektivtanke.

Solidt samarbejde

Helhedsplanen er udviklet i et tæt samarbejde mellem beboere, boligselskab og rådgivere/Boligkontoret Danmark. Desuden har Københavns Kommune deltaget aktivt i dialogen omkring omdannelse af et af byens markante tidstypiske byggerier.

Økonomi og værdiforøgelse

Ejendommen er renoveret og fremtidssikret med afsæt i bygningernes gode kvaliteter. Dette sikrer attraktive boliger for en varieret brugergruppe, og danner dermed grundlag for en stabil og økonomisk velfungerende boligafdeling, med reducerede omkostninger

Udførelseskvalitet

Der har under projekteringen været stor fokus på detaljerne i ejendommen, både de eksisterende og de fremtidige. Løbende dialog mellem de projekterende og de udførende har under udførelsesfasen sikret gensidig vidensoverdragelse og høj udførelseskvalitet.

Parter bag projektet

Bygherre / De Vanføres Boligselskab KBH v/Boligkontoret Danmark
Arkitekt & totalrådgiver / DOMUS arkitekter
Ingeniør / Danakon
Landskabsarkitekt / GHB
Hovedentreprenør / Einar Kornerup / BNS
Kunst / Jonas Vistesen

Yderligere information om projektet

http://www.domus.dk/node/195

Sted

Hans Knudsens Plads 1
2100 København Ø

Realiseret

2015

Indstillingsår

2017

Anvendelse

Bolig

Areal

5.001-20.000m2

Indstillet til Jubilæumsprisen 2017