fbpx

Arla Fondens MADlejr på Helnæs

Læs projektets egen beskrivelse

Centralt i Danmark – på et smukt, levende og spændende sted, placeres den nye Madlejr på Helnæs – en ø med alle muligheder for at opleve eventyr og kontakt til natur og miljø. Projektet omhandler hvordan en tidligere landbrugsejendom som ikke længere er i drift kan konverteres og restaureres til en fremtidssikret anvendelse og funktion.

På madlejr skal børnene på en uges lejrskole. Børnene skal opleve samvær om det at skabe måltider og at finde råvarer udenfor døren, i naturen. Fra jord til bord og vugge til grav er temaer som kendetegner stedet. Den store gårdsplads indeholder nedsænket bålplads, arbejdsborde med bænke, overdækket uopvarmet areal med udekøkken og brænde, orangeri samt masser af overgange mellem ude-/inde.

En oprindelig 3-længet gård fra omkring 1800 tallet har gennem en periode fungeret som højskole. Stedet blev rømmet for ca. 5 år siden og har siden stået tomt. I et samarbejde med Assens Kommune har Arla Fonden erhvervet bygningerne og udskrevet en arkitektkonkurrence om opgaven.

Bygningerne har gennemgået en total renovering med fokus på at åbne op mellem rumligheder, at skabe overgange mellem inde og ude, og at skabe fleksible rumligheder, hvor man kan lave mad og være social på 100 forskellige måde, afhængigt af vejret og årstiden.

I renoveringen er anvendt traditionelle materialer, og bygninger er restaureret i respekt for den oprindelige byggeskik, – men der er tale om et topmoderne og tidssvarende bygningsanlæg både hvad angår energi, klima og fleksibilitet.

Overalt er tænkt i at kunne være sammen i større eller mindre grupper, at kunne være en del af fællesskaber, såvel de organiserede og de uformelle. Madlejrens hjerte er et højloftet og spændende rum. Det er en stor og dynamisk rumlighed som har mange afdelinger og områder, som kan fungere sammen, hver for sig, og på tværs. Materialerne er tegl, træ, beton, – varme og naturlige, der er velegnede til et råt miljø.

Parter bag projektet

Arkitekt: GPP Arkitekter A/S
Ingeniør: Henneby Nielsen A/S
Landskab: Landskab Aarhus ApS

Yderligere information om projektet

http://arlafonden.dk/madlejr/helnaes/

Sted

Helnæsvej
5610 Helnæs, Assens

Realiseret

2014

Indstillingsår

2015

Anvendelse

Kultur

Areal

1-500m2