Arla Fondens MADlejr

på Helnæs

Se mere

Arla Fondens MADlejr

på Helnæs

Realiseret

2014

Anvendelse

Kultur

Areal

1-500m2

Beskrivelse

På den sydfynske halvø, Helnæs, har Arla Fonden købt og renoveret den gamle skole. Landsbyskolen er opført som et 3-længet gårdanlæg, der er typisk for 1800 tallets midte, og senere er udvidelser kommet til. Efter skolen blev nedlagt i 1990, fungerede stedet i en årrække som højskole, indtil den lukkede på grund af svigtende elevtal i 2012. Herefter stod bygningerne tomme indtil Arla Fonden indgik et samarbejde med Assens Kommune og købte stedet med henblik på at etablere den første MADlejr. GPP Arkitekter vandt Arla Fondens udskrevne konkurrence om opgaven.

MADlejr er en lejrskole, hvor 6. og 7. klasses elever deltager i et undervisningsforløb i madglæde og madmod. Gennem glæde ved madlavning skabes bevidsthed om hvor maden kommer fra, sundhed og ressourceforbrug.

Madlejren har efter sin begyndelse haft stor succes og er fuld booket. Som følge heraf arbejder fonden i øjeblikket med etablering af endnu en Madlejr i Sønderjylland, som svar på den store efterspørgsel.

Læs mere om projektet her:

GPP Arkitekter

 

Samarbejde

Helnæs er et lille lokalsamfund, så derfor har både byggeprocessen og derefter det store rykind af skoleklasser en stor indflydelse på lokalsamfundet. “Vi er utroligt glade og taknemmelige over den venlige modtagelse og store opbakning, vi har fået fra naboerne til MADlejr og resten af beboerne på Helnæs. Vi er blevet taget godt imod. Det betyder utroligt meget for os at have et godt naboskab med beboerne på Helnæs”, fortæller Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.

Brugskvalitet

MADlejr handler om langt mere end madlavning og sundere vaner. Det handler også om fællesskab, bæredygtighed, ansvarligt ressourceforbrug og sanselig nysgerrighed omkring råvarer. Derfor er der overalt i bygningerne tænkt i, at kunne være sammen i større eller mindre grupper, at kunne være en del af både organiserede og uformelle fællesskaber.

Madlejrens hjerte er madlaboratoriet, der er indrettet i den gamle skolefløj. Bygningen er transformeret til en stor og dynamisk rumlighed med fritlagte spær og loft til kip. I rummet kan flere forskellige aktiviteter og grupper arbejde samtidigt og desuden spise sammen.

Det gamle stuehus er indrettet til teori- og undervisningslokale samt hygge- og opholdsrum i stueplan, mens 1. salen rummer kontor og personalefaciliteter. Den sidste længe i det 3-fløjede anlæg er transformeret til en semikoldt grovlaboratorium, som kan åbnes mod gårdspladsen, der inddrages til udendørs undervisningsrum.

Bygningerne er renoveret med respekt for den oprindelige byggeskik og for de elementer, der er bevaringsværdige, stedets historie og særlige stemning. Hertil er tilføjet nye elementer, der spiller på kontrasten mellem nyt og gammelt, og gør byggeriet tidsvarende og egnet til det nye formål. Gavlene på de to sidelænger er åbnet med nye glaspartier, der giver stedet en ny synlighed mod vejen og som samtidigt giver en fantastisk udsigt over landskabet og det store vådområde, ”Maden”, som ligger umiddelbart overfor MADlejren og som også inddrages i undervisningen.

Materialerne er tegl, træ, beton, – varme og naturlige, der er velegnede til et råt miljø.

Bidrag til omgivelser

Mange små landsbysamfund kæmper i dag med fraflytning, lukning af lokale skoler og arbejdspladser. Som følge heraf står bygninger tomme og mange, ofte bevaringsværdige, bygninger forfalder, når de mister deres funktion og dermed værdi for lokalsamfundet. Og desværre kan det være en selvforstærkende tendens.

MADlejren er et konkret eksempel på, hvorledes en tidligere landsbyskole kan renoveres og konverteres til en nutidig anvendelse, der udnytter både bygningernes og omgivelsernes potentiale og herigennem skaber et positivt bidrag til udviklingen af et lokalsamfund.

Sted

Helnæsvej
5610 Assens