fbpx

Akvariehuset i Hillerød

Renovering af klassisk 60´er villa

Se mere

Akvariehuset i Hillerød

Renovering af klassisk 60´er villa

Læs projektets egen beskrivelse

Familien havde købt huset, fordi de var faldet for den tidstypiske 60´er arkitektur, men taget viste sig at være angrebet af skimmel, og generelt trængte huset både til en energioptimering og opdatering. De var derfor meget i tvivl om, hvorvidt de skulle rive det slidte og trætte 60´er hus ned og bygge et nyt, eller om de skulle bevare og renovere. De var i dialog med flere typehusfirmaer om forslag og tilbud på at bygge et nyt hus på grunden, samtidig med at de tog kontakt til NB ark for at drøfte muligheden for at renovere.

Beslutningen blev at renovere huset, da det ville give dem et langt mere interessant hus med flere arkitektoniske kvaliteter til de samme eller færre penge, og det ville samtidig også være en væsentlig mere bæredygtig løsning.

Renoveringen tog udgangspunkt i at bevare og videreføre de materiale- og farveholdninger, som huset er født med, men med et lidt mere moderne tvist. De gule, glaserede teglklinker på gulvet blev bevaret på bekostning af gulvvarme i gangen, men de giver en stemning og en stil, som blev komplimenteret med flere andre farverige fliser. De hvidmalede teglstensmure og sorte træværk er ligeledes meget karakteristiske elementer fra 60´er arkitekturen og blev derfor også bevaret. De gamle egetræsdøre stod desværre ikke til at rede, men blev i stedet erstattet af nye egetræsdøre.

Denne periode af dansk arkitektur er meget inspireret af minimalismen i Japansk arkitektur, og da husejeren er udlært sushikok og derudover er meget glad for akvariefisk, så blev fisk og japansk arkitektur grundstenene i projektet. Det store akvarie blev derfor bygget ind i væggen i entreen som en signatur på både huset og dets ejer.

Blik for brugerne

Efter en grundig skimmelsanering, blev huset generelt efterisoleret i tag, gulve og hulmure. Der blev monteret nye vinduer og nye installationer overalt samtidig med, at der blev tænkt indeklima og forbedret rumventilation. Ud over at bevare husets arkitektoniske kvaliteter var det også en grundtanke om bæredygtighed, som blev udslagsgivende for beslutningen om at renovere frem for at rive ned. Bygningens primære bygningsdele blev bevaret og deres levetid væsentligt forlænget. Husets indretning blev ligeledes opdateret og optimeret ved en bedre udnyttelse af de eksisterende kvadratmeter. Køkkenet blev åbnet op, og bagindgangen blev sløjfet til fordel for et ekstra badeværelse. Det betød, at man undgik at skulle bygge ekstra kvadratmeter til.

Eksempelværdi

Enfamiliehuse fra 60´erne udgør en stor og værdifuld del af vores arkitekturarv. Desværre står mange af disse huse for at blive revet ned i disse år og erstattes af uinteressante typehuse. Det er derfor at stor betydning, at der er husejere og arkitekter, som er villige til at værne om de kvaliteter, som disse huse udgør. Det har i hvert fald været det store ønske fra begge parter på denne sag.

Solidt samarbejde

I den type renoveringsopgaver vil der være behov for et tæt samarbejde og en god og tillidsbåret dialog mellem både entreprenør, arkitekt og bygherre, da der typisk løbende vil opstå mange uforudsete udfordringer, som kræver en god og hurtig løsning. Det var heldigvis også tilfældet på denne byggesag, hvor alle parter havde en god forståelse for, hvad de gode løsninger var. Resultatet blev derfor både et smukt og unikt hus og en glad husejer.

Levende bygningskultur

Med den gennemgribende renovering fik det trætte 60´er hus et helt nyt liv og kan forhåbentlig få lov at leve mange år endnu til glæde for både beboere og naboer. Bygherren fik på én gang en moderne bolig med et personligt præg og med respekt for husets oprindelige tidstypiske kvaliteter som familien i sin tid forelskede sig i da de købte boligen.

Parter bag projektet

Bygherre: Mette og Kristian Balslev
Arkitekt: NB ark
Ingeniør: Okholm aps
Entreprenør: Tømrermester Morten Tetschner

Yderligere information om projektet

https://www.danskeboligarkitekter.dk/boligreportager/huset-har-faaet-50-aar-mere-at-leve-i

Sted

Foderknægtsvej 9
3400 Hillerød

Realiseret

2020

Indstillingsår

2023

Anvendelse

Bolig

Areal

1-500m2