fbpx

A/B Alhambra

Læs projektets egen beskrivelse

Ejendommen fra 1906-08 er en af Københavns få bygninger i jugendstil, tegnet af arkitekterne Henrik Hagemann og E. Stegmann.

Når man går en tur ned af Frederiksberg Allé kan man se at de fleste facader er malede. Bygningerne har svært ved at ”ånde”, og overfladen bliver ensartet og kedelig at se på.

Derfor valgte vi efter grovpuds og finpuds at filtse, dvs. lægge et ganske tyndt lag mørtel yderst, iblandet farvepigment, hvor vi har valgt en umbra natural. Det giver et smukt spil i facaden, som ændrer sig alt efter vejrliget. I fugtigt vejr bliver den mørkere, i tørt vejr står den silkemat og fin.

De oprindelige vinduer blev renoveret. Som et tilvalg har en del andelshavere selv finansieret forsatsvinduer med termoruder.

Altangitrene på Frederiksberg Allé blev nedtaget og renoveret.

Meget karakteristisk for netop denne ejendom er de mange og store stukarbejder. Såkaldt cementstuk, hvor de store arbejder er støbt og efterfølgende monteret på facaden med jerndragere. Meget af dette er i årenes løb rustet og tæret væk, og har været forsvundet i al den tid vi beboere kan huske.

Rubin Stuk & Søn påtog sig opgaven. Vi var ikke længere kun i gang med en renovering, men en genskabelse af ejendommen, som den fremstod efter opførelsen for over 100 år siden. Mange af stukarbejderne blev skabt på ny efter gamle facadetegninger i lille målestok. For eksempel ørnene og delfinerne, som er symboler på styrke og klogskab. Desuden ses ansigtsrelieffer af Flora, forårets gudinde, stillet over for Bacchus, høstens vingud, som naturligvis er placeret nærmest værtshuset Frederik VI.

Den 1. februar 2017 modtog projektet Frederiksberg Kommunes Facadepræmiering 2016 for “Den respektfulde renovering”.

Bidrag til omgivelser

Renoveringen har været en genskabelse af ejendommen, som den fremstod efter opførelsen for over 100 år siden. Den genskabte facade står som en forskønnelse af byrummet, til glæde for os andelshavere, såvel som for byens borgere og turister. Ejendommen Frederiksberg Allé 42A-B fremstår igen efter mange år med sin oprindelige karakteristiske ornamentik. Forbipasserende kan igen kigge på en markant ejendom som pryder Frederiksberg Allé på flotteste vis.

Udførelseskvalitet

Ved facaderenoveringen har der været fokus på at genskabe den oprindelige stil og ornamentik som ejendommen i sin tid blev opført med. Forinden arbejdernes udførelse blev de oprindelige facadeopstalter nærstuderet så ornamentikken igen kunne genskabes. Vi valgte en renovering på højeste kvalitetsniveau, hvilket har smittet positivt af på hele byggeprocessen. Det har været dejligt at mærke den faglige stolthed, når tingene er lykkedes.

Parter bag projektet

Bygherre: A/B Alhambra, bygningsrådgiver: Peter Jahn & Partnere A/S. Øvrige parter: Øens Murerfirma A/S, Rubin Stuk & Søn Aps samt økonomisk rådgiver Birgitte Gruppe

Sted

Frederiksberg Allé 42A+B, Alhambravej 1 + 3
Frederiksberg

Realiseret

2014

Indstillingsår

2017

Anvendelse

Bolig

Areal

5.001-20.000 m²