fbpx

Ny sæson af renoverings-podcast går tæt på bæredygtigt dansk byggeri

01. apr 2020

Hvordan bidrager byggebranchen til den grønne omstilling i Danmark? Kan vi bygge mere bæredygtigt, og hvad kræver det af branchen? RENOVER prisen stiller skarpt på bæredygtig renovering med sæson 2 af podcastserien ”Bygninger fortæller”. Hør første afsnit af den nye sæson i dag.

Den grønne omstilling kræver forandringer af os alle  ikke mindst i måden vi bygger påMen hvordan skal byggeriet tage sig anderledes ud i fremtiden, og hvordan får vi hele branchen med? Disse spørgsmål danner rammen om sæson 2 af podcastserien ”Bygninger fortæller”, der har præmiere i dag. Hvor første sæson lagde vægt på den gode renoverings betydning for brugere og lokalområde, er fokus nu på renovering som bæredygtig disciplin.  

I Danmark står byggesektoren for hele 40 pct. af vores samlede ressourceforbrug. Men ifølge Katrine Hauge Smith, der arbejder med cirkulær økonomi i byggeriet ved Teknologisk Institut, er der masser ressourcer at finde i den eksisterende bygningsmasse. 

Man kan se på vores bygninger, som man ser på en råstofsgrav”, forklarer hun i første afsnit af sæson 2. 

Når man udvinder sand og grus, kortlægger man på forhånd, hvad der er af ressourcer i graven. På samme måde kan man bruge bygningspas til at danne sig et overblik over, hvad der findes af genanvendelige materialer i de bygninger, der står til nedrivningTit ønsker vi os noget helt nyt og funklende, men i virkeligheden kan der være en masse charme i at genanvende eller ombygge noget gammelt til noget nyt,” fortsætter Katrine Hauge Smith. 

 

Fra stald til bolig med fokus på genbrug 

samme afsnit møder lytteren arkitektparret Aviaja og Esben Frost, der har set potentialet i en bygning, der ellers skulle have været revet ned. Med fokus på genbrug har de forvandlet det, der før var Aviajas morfars gamle stald, til deres hjemDe har bevaret staldens gamle trækonstruktion og ydermure og hentet mange af deres materialer fra andre byggerier. De har f.eks. installeret 5 døre i massiv eg fra TDCs gamle hovedkontor.  

Den form for direkte genbrug lader sig i høj grad gøre, fordi folk som Bjarne Pedersen fra nedrivningsfirmaet Kingo Karlsen har specialiseret sig i at identificere og udvinde brugte materialerEn vanskelig disciplin med et stort potentiale, forklarer han i podcasten: 

Nedrivningsbranchen kan gøre mange ting. Man kan separere de enkelte dele, og man kan fjerne forurenede materialer og stoffer. Så muligheden for at få en masse materialer ud af en bygning, der skal væltes, er absolut til stede. Og jeg tror også, at vi bliver nødt til det på sigt som menneskehed. For Jorden kan ikke producere mere til os. Der er ikke mere at grave op. Vi skal finde alternativer, siger Bjarne Pedersen

I løbet af de kommende måneder vil de øvrige afsnit i podcastserien udkomme. De andre afsnit vil bl.a. omhandle social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, samt renovering i privatsfæren. 

 

Podcastserien er produceret af BARK Rådgivning i samarbejde med FiltCPH, der laver lydfortællinger. Serien kan hentes i din foretrukne podcast-app ved at søge på ”Bygninger fortæller” eller ved at trykke her.