fbpx

Nomineret 2024: Transformation fra lagerhal til hovedkontor inspirerer til genbrug af byggematerialer

04. jun 2024

Virksomheden Tschernings hovedkontor – Tscherninghuset – har gennemgået en transformation, hvor ambitionen var at opnå den størst mulige grad af genbrugte og upcyclede materialer. Resultatet er et inspirerende eksempel på, hvordan cirkulært byggeri kan udføres i praksis. Projektet er nomineret til Renoverprisen 2024. (Fotos: Thomas Muus).

Læs artiklen nedenfor, og se filmen – og læs nomineringsudvalgets fulde begrundelse i dette link.

Siden 2003 har nedrivnings-, miljøsanerings- og entreprenørvirksomheden Tscherning haft hovedsæde i Hedehusene. Det medførte allerede dengang omdannelse af en bygning fra industrilokale til kontorbygning, og i 2021 besluttede virksomhedens ejer Søren Tscherning, at det var tid til endnu en transformation. Denne gang skulle yderligere 442 kvadratmeter uopvarmet lagerhal omdannes til kontorer og smeltes sammen med de eksisterende kontorfaciliteter. Rammesætningen for projektet var krystalklar: Så meget som overhovedet muligt skulle udføres med genbrugte og upcyclede materialer. Renoverprisens Nomineringsudvalg har nomineret projektet til Renoverprisen 2024 for den inspirerende renovering.

En overflod af genbrug

Ambitionen om en høj grad af genbrug blev ikke kun ved tanken. I den renoverede bygning er stort set kun installationer og toiletter nye – resten er materialer fra andre bygninger og har fået nyt liv. Det store fokus på genbrug skinner igennem, allerede når man træder ind i bygningen. Belægning af genbrugsklinker og en facade af brændt affaldstræ danner baggrund for det snedkerbyggede indgangsparti af gamle Dannebrogsvinduer, som egentlig bare stod og forfaldt på et lager.

I den gamle lagerhal er der skabt en ekstra etage med et indskudt, genbrugt betondæk, som bruges til nye, luftige kontorpladser. Herfra kan man bevæge sig ned af trappen – der har en fortid i et hostel – til det nye kantineområde. De bærende konstruktioner består alle af genbrugte betonelementer, og det samme gælder de bærende stålbjælker. Begge dele er genbrug fra Tschernings egne nedrivninger.

Også gulvene påkalder sig opmærksomhed. Trægulvene på førstesalen består af upcyclede, massive og ubehandlede endetræsklodser i fyr – afskær fra produktion af vinduer. Det mest iøjnefaldende er dog de nye mødelokaler: To separate skure, hævet op i førstesalsniveau, skaber med hyggelig hytte-charme en landsbystemning i det højloftede lokale. Fra en indendørs tagterrasse kan man nyde udsynet over hele rummet, mens to nye udeområder tilfører loungestemning og giver mulighed for at trække udenfor.

Arkitektonisk patchwork, som pirrer nysgerrigheden

At arbejde så dedikeret med cirkulær transformation, som man har gjort med dette projekt, viser nogle interessante nye aspekter ved arkitektur og renovering. De genbrugte materialer kan åbne op for kreativiteten og skabe nogle anderledes byggede miljøer med en anden æstetik.

I Tscherningshuset er der taktilitet og variation. Det giver sjæl og en anden brugeroplevelse, hvor nysgerrigheden pirres. Overalt er der detaljer at dykke ned i, som leder til spørgsmålet: ”Gad vide, hvor det er fra?”. Der er bordplader af materialer som parketstave og et tidligere gulv fra en gymnastiksal, udstillede fund fra nedrivninger og et blotlagt huldæk. QR-koder rundt omkring inviterer til at læse mere om oprindelsen af de forskellige materialer.

Både materialer og indretning skaber en oplevelse af at være både ude og inde på samme tid. Der er masser af træ, planter, en grøn væg, højt til loftet og forskellige zoner. Man mærker, at der er lagt vægt på, at her skal det være rart at være.

Et fleksibelt samarbejde viser nye veje

For at levere på ambitionen om en exceptionelt høj grad af genbrug har projektets parter været nødt til at arbejde med nogle helt andre processer, end man normalt ser i byggeri og renovering. En stor del af materialerne er nemlig kommet fra nedrivninger. Det var derfor ikke til at vide præcist, hvilke materialer man ville finde – og hvornår. Både tidsplanen og de forskellige løsninger er derfor blevet udviklet hen ad vejen.

Det krævede en stor fleksibilitet af samarbejdspartnerne, der rykkede tæt sammen og havde en løbende dialog. I praksis betød det, at arkitekterne ofte modtog et billede fra Søren Tscherning fra en aktuel nedrivning med ordene ”Kan vi bruge det til noget?”. Netop logistikken i forhold til at få adgang til det rette materiale på det rette tidspunkt er en udfordring, som projektet har demonstreret løst. Det har krævet en legende og hands-on tilgang, og Renoverprisens Nomineringsudvalg finder det inspirerende, hvordan parterne har lavet et fleksibelt koncept, der kunne rumme ukendte materialer.

I det hele taget er der tale om et projekt med vision og ambitioner. Projektet skubber til agendaen om mere bæredygtighed i byggeriet. Særligt fordi man har bygget bærende konstruktioner med genbrugte elementer. At se tunge beton- og stålelementer genbrugt er i et bæredygtighedsperspektiv særdeles interessant – med den uforudsete fordel, at genbrug af netop bærende elementer, ifølge Søren Tscherning, har resulteret i en overdimensioneret bæreevne uden meromkostning. Projektet viser nye veje at gå og en anden måde at arbejde på – både i forhold til materialer, arkitektur og samarbejde.

 

Projektets parter

Bygherre: Søren Tscherning, G. Tscherning A/S 

Arkitekt: 3XN, GXN 

Konstruktionsingeniør: Arne Kiilerich, AKI Rådgivning