fbpx

Fra fiskerhus til feriehus

03. okt 2023

På Thyholm ved Limfjorden i første række mod vandet ligger lokalområdets ældste hus, et tidligere fiskerhus med rødder tilbage til 1774. Det beskedne hus på knap 60 m2 er i dag reddet fra forfald og forvandlet til ferieudlejningshus.

Fiskerhusets nye funktion som feriehus er fundet på privat initiativ fra naboen, som egentlig frygtede, at grunden foran ville blive udstykket og bebygget. Det gav den risiko, at det gamle fiskerhus, Ernas hus, ville blive skjult, og at han selv ville blive lukket inde og miste sin storslåede udsigt over fjorden. Ved at købe huset selv, har han undgået dette og samtidig bevaret et stykke lokal kulturarv synligt for alle, der passerer forbi på den smalle grusvej mellem husene og vandkanten. 

Både bevaringsværdigt og tidssvarende 

På trods af husets ringe størrelse har der boet en familie med otte børn. Senere kom Erna og hendes kæreste til og brugte huset som sommerhus, og deres filosofi var, at intet skulle ændres. Huset bærer stadig hendes navn, men det meget forfaldne og utidssvarende hus har gennemgået en stor forvandling. Fiskerhuset er af kommunen udpeget som bevaringsværdigt, og det har betydning for dets ydre. Efter en omfattende renovering står huset set udefra da også stadigvæk umiskendeligt som et hus med historie, mens det indvendigt er ændret. 

Før indeholdt den lave tagetage fem små loftsrum. I stueetagen med blot 1,60 m til loftet kunne man ikke stå oprejst, og der var et labyrintisk forløb af bittesmå rum adskilt med vægge af gamle brædder. I et af rummene fyldte en gruekedel og et gammelt jernkomfur godt op. For at få bedre udnyttelse af huset er tagetagen skrottet, og tagkonstruktionen er skiftet ud til krydsspær med loft til kip, så man nu kan stå oprejst i stueetagen. Skillevæggene er fjernet, og et nyt køkken står i åben forbindelse med husets ene rum, der både er soveværelse og stue, mens der er opført vægge omkring et nyt badeværelse. De gamle gulvbrædder er fjernet, men er genanvendt som en skydedør til badeværelset. I dag er der lagt betongulve, der har samme nuance som Limfjordens vande. Der er isoleret i tag og terrændæk, men ikke på ydervæggene, der er massive. Det går fint an, for huset bliver kun brugt om sommeren, men er alligevel forberedt til opvarmning med varmepumpe. 

Historien trækker gæster til 

Det lille fiskerhus var i meget dårlig stand, da renoveringen gik i gang, men bygherren var en modig ildsjæl, der tog udfordringen op og med hjælp fra familie og lokale håndværkere fik vendt forfald til forretning. For flere af håndværkerne har renoveringen været en øjenåbner for, hvad det betyder at bevare historien og vise, at selv et lille og ydmygt hus har fortælleværdi. Historiens vingesus er også netop det, husets gæster søger, og det er booket langt ud i fremtiden. Ved at give det gamle fiskerhus en ny funktion, kan det leve videre og være et godt eksempel på talemåden ”uden benyttelse, ingen beskyttelse”. Bygherren har bevist, at historien giver gevinst, for det lille hus med den store herlighedsværdi er ifølge ejeren områdets dyreste på feriehusmarkedet. Med muligheden for at trække flere både danske og udenlandske gæster til området har istandsættelsen af huset også en positiv afsmitning på det lokale handelsliv.