fbpx

Ekspertudvalg nominerer de bedste

29. apr 2020

Når indstillingsperioden er slut, begynder arbejdet for RENOVER prisens nomineringsudvalg. Opgaven er klar og tydelig: find de fire-seks bedste blandt samtlige indstillede projekter. Udvalget består af fire eksperter, der hver repræsenterer centrale dele af byggebranchen. Vi har talt med to af dem om udvælgelsesprocessen.

162 projekter dyster i år om at vinde RENOVER prisen. Ansvaret for at finkæmme alle indstillede projekter og nominere de få, der skiller sig særligt ud fra mængden, ligger hos RENOVER prisens nomineringsudvalg.

Udvalget består af Gøsta Knudsen, der både har en fortid som rektor for Arkitektskolen i Aarhus og stadsarkitekt i Aarhus Kommune, Karen Mosbech, arkitekt og administrerende direktør i Freja Ejendomme, Henrik Mielke, som er uddannet murer og ingeniør samt administrerende direktør i Enemærke & Petersen og Torben Esbensen, rådgivende civilingeniør hos Dansk Energi Management & Esbensen A/S.

Sammen gennemgår de fire eksperter alle indstillede projekter, og hvert enkelt projekt vurderes ud fra RENOVER prisens syv vurderingskriterier: eksempelværdi, bæredygtighed, samarbejde, brugskvalitet, bidrag til omgivelser, økonomi og udførelseskvalitet.

 

Hvordan tænker nomineringsudvalget?

Vi har talt med Gøsta Knudsen og Karen Mosbech om udvælgelsesprocessen, deres indtryk af niveauet i branchen og hvad de hver især kigger efter i de indstillede projekter.

Gøsta Knudsen, fhv. stadsarkitekt og formand for udvalget
”Når indstillingerne er modtaget, mødes vi flere gange i løbet af foråret for at sortere projekter fra og kigge mere og mere detaljeorienteret på de resterende. Det er her medlemmernes samarbejde virkelig kommer til sin ret, fordi vi hver især har vores spidskompetencer som håndværkere, ingeniører eller arkitekter.

– Når vi er kommet ned på fire-seks projekter, tager vi på en bustur rundt i landet for at besøge hvert enkelt renoveringsprojekt. På baggrund af besøgene og interviews med projektdeltagerne forbereder vi en beskrivelse af projekterne med udvalgets begrundelse for, hvorfor netop de udvalgte er nomineret. Og så er det ellers bare op til valgkollegiet at finde frem til vinderen.

– Mine personlige kæpheste er især kriterierne om bæredygtighed og samarbejde. Men mindst lige så vigtigt er det, at projektet giver værdi længe efter, at det er afleveret. Her tænker jeg på alle de renoveringer, der har en varig effekt, fordi de er med til at forbedre hele det område, som de er en del af. Vi ser for eksempel rigtig mange boligforeninger, der tager et samfundsansvar ved at lave renoveringer, som er bæredygtige socialt såvel som energimæssigt og som skaber både tryghed og sammenhold i deres lokalområder.

– Og så vil jeg også gerne have, at det ser godt ud. Men det betyder ikke, at det skal være et stort og fancy projekt. Meget kan gøres med billige materialer, så det behøver ikke koste en bondegård. Jeg håber også hvert år på flere indstillede enfamiliehuse, fordi de udgør så stor en del af den samlede bygningsmasse i Danmark. Der er mere end en million af dem, så vi har brug for spændende eksempler på, hvordan de bedst kan renoveres, som de jo skal på et tidspunkt.

 

Karen Mosbech, arkitekt og adm. direktør hos Freja Ejendomme.
”Deltagerne bag projekterne har gjort sig umage med at indstille, så vi skylder dem naturligvis at gøre et godt og grundigt stykke arbejde. Det er en stor opgave, men for mig personligt giver nomineringsprocessen også et fantastisk indblik i, hvordan branchen rykker sig over tid. Jeg synes at kunne mærke en klar forskel i måden, renoveringsprojekter bliver set på i branchen. Vi oplever, at privatpersoner gerne vil bo sjove steder, hvor boligen har en historie og noget sjæl. Og at firmaer ligeledes gerne vil bidrage til den grønne omstilling. Især bæredygtighed rykker højere og højere op på dagsordenen.

– I fremtiden så jeg gerne, at der kom endnu flere projekter på banen fra private investorer. Nogen, der selv har taget en chance med en renovering, og som har lavet noget specielt. Rent finansielt er det jo trods alt nemmere for kommunen eller staten at tage chancer med for eksempel arkitekturen. Men det er altid skønt, når man kan mærke, at det er nogle ildsjæle, som har stået bag projektet, og at det er dygtigt udført. Et godt stykke håndværk, vægter jeg højt.

– Det vigtigste for mig er, at projektet har noget eksempelværdi. Både for branchen og for det område, som projektet befinder sig i. Jeg synes, det er noget helt specielt, når man kan se på området, at et projekt har impact. Det samme gælder, når det kommer til branchen; at et projekt kan tjene som inspiration for andre foreninger, arkitekter og bygherrer. Det er netop de projekter, der gør, at selve byggeriet flytter sig”.

 

Du kan også læse om valgkollegiets arbejde med at finde vinderen af RENOVER prisen her.