fbpx

Byggebranchen træffer den endelige afgørelse

29. apr 2020

Når de nominerede projekter er fundet, er det et stort udvalg af repræsentanter fra hele byggebranchen, der stemmer om, hvem der skal vinde RENOVER prisen. Fire medlemmer af valgkollegiet fortæller, hvordan det er at være med til at kåre Danmarks bedste renovering, og hvad de kigger efter, når de giver deres stemme.

Det er i sidste ende op til et 70-mand stort valgkollegium at stemme om, hvem der skal vinde RENOVER prisen.

Medlemmerne i valgkollegiet kommer fra hele byggebranchen og er udpeget af branchens egne virksomheder, uddannelsesinstitutioner, brancheorganisationer og medier for at sikre, at det er branchen selv og alle dele af den, der bestemmer, hvem der vinder RENOVER prisen.

Medlemmerne af valgkollegiet modtager materiale om de nominerede projekter og bedømmer herefter, hvilken renovering der fortjener at kunne kalde sig Danmarks bedste. Selve afstemningsprocessen faciliteres af en professionel afstemningsrevisor fra Deloitte, der sikrer, at alle regler overholdes, så kåringen sker uden snyd og tekniske problemer.

 

Hvem skal vinde?

Vi har spurgt fire medlemmer af valgkollegiet, hvordan det er at være med til at kåre Danmarks bedste renovering, og hvad de lægger vægt på, når de stemmer på, hvem der skal vinde.

Mette Glavind, direktør for Byggeri og Anlæg ved Teknologisk Institut. Indstillet til valgkollegiet af Teknologisk Institut.

”Det er en ærefuldt erhverv at være med til at vælge vinderen RENOVER prisen, fordi vi er med til at kåre et projekt, der kan inspirere til mere renovering ude i landet. Det, synes jeg, er en rigtig vigtig opgave.

Når jeg skal stemme, går jeg altid efter det, der er skalerbart. Det vil sige det projekt, der præsenterer en renovering, som kan skaleres både op og ned til inspiration for andre renoveringer. Det er i min optik særligt der, at RENOVER prisen er vigtig og har sin berettigelse.

Mit håb er, at der kommer flere gode renoveringer af enfamiliehuse blandt de nominerede, og at der generelt kommer et endnu større fokus på bæredygtighed, herunder cirkulær ressourceøkonomi og CO2 i renoveringerne. Det vil jeg kigge efter, når jeg skal stemme på, hvem der skal vinde prisen i 2020.”

 

Kurt Reitz, byggechef i Region Sjælland. Indstillet til valgkollegiet af Bygherreforeningen.

”Jeg har været med i valgkollegiet i en del år, og jeg synes, at det har været interessant at se, hvordan tyngden i de nominerede projekter er øget år for år. Projekterne er med andre ord blevet mere fagligt udfordrende. Og det er selvfølgelig også sammenfaldende med, at byggeriet har haft nogle gode år. Samtidig har jeg løbende kunne se et større fokus på at genanvende i de nominerede projekter, hvilket fra mit perspektiv er meget vigtigt.

Når jeg skal vælge, hvem jeg vil stemme på, sker det ud fra mit faglige ståsted og ud fra mine erfaringer i mit virke – selvfølgelig blandet med en mavefornemmelse af, hvilket der bare er det bedste renoveringsprojekt.”

 

Steen Ejsing, Byggechef i DAB (Dansk almennyttigt Boligselskab). Indstillet til valgkollegiet af BL – Danmarks Almene Boliger.

”Jeg sidder til dagligt i et felt, hvor renovering fylder 50 procent af det samlede byggearbejde, der laves. Så derfor synes jeg jo også, at det er et privilegie at være med til at bestemme, hvilket projekt der skal kunne kalde sig Danmarks bedste år for år.

Når jeg skal stemme, kigger jeg meget efter, hvad idéen med renoveringen har været, og jeg kan også godt lide, når man kan mærke, at der står nogle ildsjæle bag. Mit ønske for de fremtidige nominerede projekter er, at der bliver ved med at være en stor alsidighed iblandt dem – at der bliver ved med at være en blanding af små, skæve projekter og større projekter – for begge kan i min optik vinde prisen.”

 

Laura Klitgaard, bygherrerådgiver i COWI. Indstillet til valgkollegiet af IDA.

”Først og fremmest synes jeg, det er fedt at få lov at se de fine projekter, der nomineres, fordi de også udvider mit kendskab til, hvilke projekter der findes på landsplan. Og så er det også med en vis stolthed, at jeg er med til at vælge vinderen.

Jeg synes, at der nomineres flere og flere spændende og anderledes projekter, hvilket i min optik også hænger sammen med, at der er kommet mere fokus på at lave det gode renoveringsprojekt, samt at bæredygtighedsaspektet i byggeriet fylder mere og mere. Blandt andet har jeg observeret, at der er kommet flere gode eksempler på transformationer af gamle industribygninger, som overgår til nogle helt nye, overraskende anvendelser.

Når jeg skal sætte min stemme, kigger jeg særligt efter, hvad projektet giver til et område, sådan så renoveringen rækker ud over det enkelte projekt og ind i noget mere borgerrettet. Det er især der, at jeg bliver imponeret.”

 

Du kan også læse om nomineringsudvalgets arbejde med at finde de nominerede til RENOVER prisen her.