fbpx

Det Kongelige Bibliotek i Aarhus vinder RENOVER prisen 2020

17. nov 2020

Holdet bag renoveringen af Det Kongelige Bibliotek i Aarhus kan kalde sig danske mestre i bygningsrenovering, efter at de tirsdag aften blev kåret til vindere af RENOVER prisen.

Næste gang de studerende i Aarhus møder ind for at fordybe sig eller skrive opgave i Det Kgl. Bibliotek i hjertet af Aarhus, er det ikke et hvilket som helst bibliotek, de sætter sig i: Det er Danmarks bedste renovering. Tirsdag aften vandt Det Kgl. Bibliotek nemlig RENOVER prisen 2020 sammen med en check på 100.000 og en eftertragtet prisstatuette for sin transformation fra klassisk bibliotek til et moderne og bæredygtigt samlingspunkt.

Efter en gennemgribende renovering er der nemlig skabt mere areal og bedre faciliteter til brugerne i biblioteket – men uden at ændre på bygningens ikoniske ydre. Lukkede serverrum er blevet til åbne studiepladser, et solcelleanlæg på taget sørger for grøn energi og den nye bibliotekshave har givet nyt liv til den gamle bygning. Renoveringen har også sat sit sociale aftryk, så biblioteket nu er blevet til samlingspunkt på campus med hele 30 pct. flere besøgende.

Det er et valgkollegie bestående af 70 medlemmer fra byggebranchen, der har stemt Det Kgl. Bibliotek helt øverst op på vinderpodiet. Formand for RENOVER prisens nomineringsudvalg, kalder det en fortjent vinder:

 

”Det er et fremragende renoveringsprojekt, hvor man med renoveringen har skabt et oplevelsesrigt rum med en inviterende stemning, samtidigt med at de eksisterende kvaliteter er respekteret. Man fornemmer klart, at det er et socialt mødested, hvor man udveksler holdninger og møder nye bekendte,” siger Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget og tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

 

Overraskende besøg ved lokal fest

Der var i alt 162 projekter indstillet til RENOVER prisen 2020. Ud af dem blev seks nomineret til prisen, og tirsdag aften kunne Det Kgl. Bibliotek i Aarhus så efter mange måneders venten løfte det orange pristrofæ.

Selvom Covid-19 satte sit aftryk på prisuddelingen, der blev transmitteret digitalt med lokale fester hos hvert af de nominerede projekter, var jublen stor, da vinderholdet fik et overraskende besøg af en repræsentant fra RENOVER prisen med nyheden om, at de havde vundet prisen.

 

Læs mere om renoveringen af Det Kgl. Bibliotek her.