fbpx

Virtual reality gør os alle til medskabere i renoveringsprojekter

15. maj 2018

Med virtual reality er det muligt at opleve og teste bygninger, allerede inden de står færdige, eller mens de er under renovering. Det giver større mulighed for, at bygninger bliver præcist tilpasset de personer, der skal bruge dem.

Tag en virtual reality-brille på og træd ind i en virtuel verden, som vil føles virkelig for dig. Virtual reality har længe været på fremmarch – særligt i computerspilsverdenen. Men det virtuelle værktøj er mere end underholdning og vinder også frem andre steder. Blandt andet i byggebranchen, hvor det nogle steder er blevet en vigtig del af forberedelsen til et renoveringsprojekt.

”Med virtual reality er det blevet muligt at bevæge sig rundt i modellerne – allerede inden bygningen eller renoveringen er færdig,” fortæller Anders Hermund, der er arkitekt og adjunkt på KADK og forsker i brugen af Virtual Reality i arkitekturen.

På virtuel tur i et IKEA-køkken
Ifølge Anders Hermund har virtual reality været brugt som præsentationsredskab i et stykke tid – typisk til at præsentere færdige rum:

”IKEA benytter fx virtual reality til at præsentere deres køkkener. Det tillader, at kunderne kan gå rundt i køkkenerne, trække skuffer ud og i det hele taget afprøve de forskellige funktioner. Mange ejendomsmæglere bruger også virtual reality til at præsentere boliger, inden de overhovedet er opført for at give køberne en mere virkelig præsentation af deres fremtidige bolig,” siger han.

VR som designredskab
Men virtual reality kan også bruges som et arbejdsredskab i selve designprocessen, når en bolig skal renoveres.

Det er det, man eksperimenterer med i det aktuelle renoveringsprojekt af Gårslevhallen i Vejle. Ved hjælp af virtual reality kan man simulere, at personer med handicap bevæger sig rundt i hallen og oplever de konstruerede funktioner for at se, om de virker efter hensigten. Det kan være at afprøve adgangsforholdene for en kørestolsbruger eller at undersøge, om farvekontrasterne er tydelige nok til, at en svagtseende kan se forskel på en væg og en dør. At inddrage brugerne giver ifølge Anders Hermund et langt bedre resultat:

”Som arkitekt må man spørge sig selv: Hvordan kan jeg kvalificere det rum, jeg er ved at skabe eller renovere? Man kan naturligvis altid spørge andre fagpersoner, men det er også en rigtig god idé at inddrage ”ufaglærte”, fordi de typisk kigger efter nogle helt andre ting. Og hvis man inddrager brugerne allerede i skitseringsfasen, er det også langt billigere at ændre i projektet,” siger han.

VR gør arkitekterne endnu bedre
At virtual reality indtager en stadig større rolle inden for byggeriet – og brugerne dermed bliver medskabere i endnu højere grad – betyder dog ikke, at der kommer mindre arbejde til fx arkitekterne. Virtual reality skal ses som et supplement, lyder det fra Anders Hermund:

”Arkitekternes kerneopgave er stadig at kende og forstå rumlige kvaliteter. Virtual reality er bare et rigtig godt redskab til at få det til at spille – og skabe nogle bedre løsninger,” slutter han.